شرح فصول بقراط

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شرح فصول بقراط، به زبان عربی، از جمله مهم ترین و مشهورترین شروح بر مهم ترین نگاشته های طبی؛ یعنی «فصول» بقراط یونانی است. این شرح، به قلم علی بن ابی حزم، معروف به ابن نفیس، به نگارش درآمده است و چنان که از خلال آن فهمیده می شود، شارح، آن را برای شاگردانش و به انگیزه تدریس تألیف نموده است.
این شرح، به تبع کتاب «فصول» در هفت مقاله تنظیم شده و شیوه نگارش آن، به سبک «قال... اقول...» است؛ یعنی ابن نفیس، ابتدا تکه ای از کلام بقراط را نقل می کند و سپس آن را شرح می دهد و به همین ترتیب، تمام کتاب فصول را تشریح می نماید.
این اثر، هرچند به عنوان شرح فصول نگاشته شده، ولی ابن نفیس تنها به توضیح فصول اکتفا ننموده است، بلکه گاه کلمات بقراط را نقد کرده است.
ابن نفیس، در نگارش این اثر از بسیاری از تألیفات بقراط، همانند معالجات بقراطیه، کتاب الاسباب و العلامات، کتاب تدبیر الامراض الحادة و... همچنین از بسیاری دیگر از کتب مهم طبی، مانند کتب جالینوس و قانون ابن سینا بهره برده است.
و در نقد، جانب انصاف را کاملا رعایت نموده و خلاف ادب سخن نگفته و بیشتر از تعابیری همچون «نظر من چنین است»، «بهتر چنین است»، «سزاوارتر بود» و... استفاده کرده است.

[ویکی فقه] شرح فصول بقراط (کتاب). کتاب«شرح فصول بقراط»، به زبان عربی ، از جمله مهم ترین و مشهورترین شروح بر مهم ترین نگاشته های طبی؛ یعنی «فصول» بقراط یونانی است.
این شرح، به قلم علی بن ابی حزم ، معروف به ابن نفیس، به نگارش درآمده است و چنان که از خلال آن فهمیده می شود، شارح، آن را برای شاگردانش و به انگیزه تدریس تالیف نموده است.این شرح، به تبع کتاب «فصول» در هفت مقاله تنظیم شده و شیوه نگارش آن، به سبک «قال... اقول...» است؛ یعنی ابن نفیس، ابتدا تکه ای از کلام بقراط را نقل می کند و سپس آن را شرح می دهد و به همین ترتیب، تمام کتاب فصول را تشریح می نماید.این اثر، هرچند به عنوان شرح فصول نگاشته شده، ولی ابن نفیس تنها به توضیح فصول اکتفا ننموده است، بلکه گاه کلمات بقراط را نقد کرده است.ابن نفیس، در نگارش این اثر از بسیاری از تالیفات بقراط، همانند معالجات بقراطیه ، کتاب الاسباب و العلامات ، کتاب تدبیر الامراض الحادة و... همچنین از بسیاری دیگر از کتب مهم طبی، مانند کتب جالینوس و قانون ابن سینا بهره برده است؛و در نقد، جانب انصاف را کاملا رعایت نموده و خلاف ادب سخن نگفته و بیشتر از تعابیری همچون «نظر من چنین است»، «بهتر چنین است»، «سزاوارتر بود» و... استفاده کرده است.
وضعیت کتاب
این کتاب ، توسط مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی ایران ، در دی ماه ۱۳۸۷ ش، منتشر شده است. دکتر محمدمهدی اصفهانی، دیباچه ای بر این کتاب نگاشته و در آن از شرح فصول بقراط و ابن نفیس سخن گفته است.
منبع
نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.

پیشنهاد کاربران

بپرس