شرح العلامه الخیالی علی النونیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شرح العلامة الخیالی علی النونیة، شرح کتاب نونیه خضر بن جلال‎الدین خضربک به قلم احمد بن موسی خیالی است که به تحقیق عبدالنصیر ناتور ملیباری هندی رسیده است. اصل اثر، منظوم و شرحش در قالب نثر است و هر دو به زبان عربی نوشته شده‎اند. شارح، عبارات خودش را با «أقول» شروع می‎کند. محقق، مقدمه‎ای بر کتاب افزوده و در آن به ارائه بیوگرافی شارح و اصل و شرح کتاب پرداخته است.
عبدالنصیر ناتور، خلاصه‎ای از محتوا و کارهایش را به‎منظور تکمیل فایده مطالعه، چنین ارائه می‎دهد: محتوای کتاب در دو قسم کلی دراسة و تحقیق ارائه شده است. بخش دراسة در دو باب کلی بیان شده: باب اول به سخن از نویسنده اصل کتاب قصیده نونیه (جواهر العقائد) خضر بن جلال‎الدین مشهور به خضربک و شارح کتاب احمد بن موسی مشهور به خیالی می‎پردازد. این باب سه فصل دارد: در فصل اولش دوران خضربک و خیالی به‎لحاظ سیاسی و اجتماعی و علمی بررسی می‎شود. فصل دوم، حاوی معرفی خضربک و زندگی او ضمن بیان اسم، لقب، نسب، شهرت، زادگاه و زادروز، اساتید، شاگردان، آثار، قصیده نونیه یا جواهر العقائد و وفاتش، است و فصل سوم نیز همین مباحث را (به‎جز معرفی اثر؛ چون در باب دوم، آن را بیان خواهد کرد) درباره احمد بن موسی خیالی داراست.
دومین باب، به چهار فص‎ تقسیم می‎شود: در فصل اول، از شرح خیالی بر قصیده نونیه ضمن چهار مبحث (نسبت این اثر به وی، موضوع و روش او در این اثر، حواشی شرح خیالی و نسخ خطی این اثر) صحبت می‎شود.
فصل دوم، روش تحقیق را در قالب اساس اختیار نسخ خطی، بیان نسخه‎های مورد اعتماد نویسنده، بنیادهای اختیار متن، اختلافاتی که مورد ذکر نیستند و روش کلی تحقیق این اثر، بیان می‎دارد.
فصل سوم، بیان گزارشی اجمالی از شرح خیالی بر نونیه است و فصل چهارم، شخصیت احمد خیالی را در خلال این شرح معرفی می‎کند. قسم دوم در تحقیق مباحث کتاب است و محتوای مطالب را بیان کرده است.
خیالی، متکلمی ماتریدی است. محقق، در بخشی از مقدمه‎اش به این مسائل پاسخ داده که آیا خیالی یک ماتریدی صرف است یا در برخی مسائل از ماتریدیان فاصله می‎گیرد و به دیگران مثلا اشاعره نزدیک می‎شود. علاوه بر این آیا او صرفا ملتزم به مذهب اهل سنت است یا گاهی از آن خارج می‎شود؟ میزان فاصله او با مذاهب فلسفی چیست؟ با توجه به گرایشات صوفیانه‎اش دیدگاهش درباره تصوف چیست؟ و... او در این خصوص از شرح عقاید نسفی نیز کمک گرفته است. به‎هرحال، خیالی جدای از ماتریدی یا اشعری بودنش، یکی از اهل تسنن است و این امر را در شرح بیت:

پیشنهاد کاربران

بپرس