شرایط لازم رفع مسئولیت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عناصر لازم برای رفع مسئولیت در این نوشتار بیان می شود.
شهید ثانی در مسالک الافهام در این باره چنین فرموده است: « ضمان وقتی بر عهدۀ رامی قرار نمی گیرد که هشدار بدهد، به گونه ای که مرمی آن را بشنود و قدرت بر فرار از حادثه نیز داشته باشد. پس اگر مرمی صدای رامی را نشنید و یا امکان فرار و دور شدن از صحنه خطر را نداشت، دیه بر عاقلۀ رامی است». همان گونه که از بیان شهید ثانی برمی آید، عناصر لازم برای رفع مسئولیت به قرار زیر است:
رساندن هشدار مؤثر
هشدار مؤثر را می باید به نحو مؤثر و با هر وسیلۀ ممکن هشدار و اعلام خطر را به گوش کسانی که در معرض خطر هستند برساند و آشکار است که این اعلام با توجه به مکان و موضوع خطر آفرین متفاوت خواهد بود. هشدار باید به گونه ای باشد که در صورت لزوم، حذار دهنده بتواند ثابت کند که در حد متعارف هشدار لازم را داده است و برای محکمه نیز با توجه به عرف متعارف دربارۀ موضوع خاصی که مرافعه نسبت به آن جاری است، پذیرفتنی باشد که اعلام خطر انجام گرفته است.
وصول هشدار به خسارت دیده
خسارت دیده باید هشدار را بشنود. بنابراین در مواردی که مرمی کر و ناشنواست یا صداهای دیگر چنان در محیط پیچیده که بر صدای هشدار دهنده غالب بوده، مانع رسیدن هشدار وی به مخاطبان می شود و نیز در موارد دیگری از این قبیل که مانع رسیدن هشدار به مخاطب می شود، ضمان رامی زایل نمی شود و مسئولیت به عهده او باقی خواهد ماند.
امکان فرار برای خسارت دیده
...

پیشنهاد کاربران

بپرس