شرائع الاسلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شرائع الإسلام (کتاب). مؤلف کتاب شرائع الإسلام ابو القاسم نجم الدین جعفر بن حسن هذلی، معروف به محقق حلی ، محقق اوّل( م ۶۷۶ ق). کتاب شرائع الإسلام از بی نظیرترین آثار فقهی امامیّه و از مشهورترین و مهم ترین آثار بجامانده از محقق حلی( قده) می باشد.
شیخ نجم الدین جعفر بن الحسن بن یحیی بن سعید هذلی حلی، معروف به« محقق حلی » در سال ۶۰۲ هجری قمری در شهر تاریخی حله قدم به عرصۀ وجود گذارد. او یکی از بزرگترین و نامورترین فقیهان عصر خویش است و دارای عظمت و اعتبار خاص در میان مجتهدان می باشد، به حدی که وقتی کلمۀ« محقق» را بدون قرینه و نشانه ای در میان فقها ذکر می کنند، شخصیت تحقیقی و علمی ایشان مورد نظر است.

[ویکی فقه] شرائع الاسلام (کتاب). مؤلف کتاب شرائع الإسلام ابو القاسم نجم الدین جعفر بن حسن هذلی، معروف به محقق حلی، محقق اوّل (م ۶۷۶ ق). کتاب شرائع الإسلام از بی نظیرترین آثار فقهی امامیّه و از مشهورترین و مهم ترین آثار بجامانده از محقق حلی( قده) می باشد.
شیخ نجم الدین جعفر بن الحسن بن یحیی بن سعید هذلی حلی، معروف به «محقق حلی» در سال ۶۰۲ هجری قمری در شهر تاریخی حله قدم به عرصۀ وجود گذارد. او یکی از بزرگترین و نامورترین فقیهان عصر خویش است و دارای عظمت و اعتبار خاص در میان مجتهدان می باشد، به حدی که وقتی کلمۀ« محقق» را بدون قرینه و نشانه ای در میان فقها ذکر می کنند، شخصیت تحقیقی و علمی ایشان مورد نظر است.
← تحصیلات
شرایع، که در صحت و قوام بی نظیر است، مرجع بیشتر فقها و مراجع می باشد و از سبک و اسلوب خاصی برخوردار است. شرایع الاسلام حاوی دوازده هزار مسئله از مسائل حلال و حرام و شامل کلیه ابواب فقهی است.
جایگاه کتاب
این کتاب از زمان نگارش مورد توجه فقهای عظام واقع شده و شروح متعددی همچون« مسالک الأفهام » شهید ثانی( م ۹۶۶ ق)،« مدارک الأحکام» سید محمد عاملی( م ۹۴۶ ق)،« جواهر الکلام» شیخ محمد حسن نجفی( م ۱۲۶۱ ق)،« مصباح الفقیه» آقا رضا همدانی( م ۱۳۲۲ ق) بر آن نگاشته شده است.در الذریعة پس از ذکر نام تعدادی از حواشی کتاب این گونه می نویسد: هذا ما حضرنی من الشروح التی لها عناوین خاصة تذکر فی محالها و سیأتی قرب مائة شرح بعنوان شرح الشرائع لیس لها عنوان خاص. این کتاب از زمان نگارش در حوزه های علمیه تدریس می شده و بیش از هفتصد و پنجاه سال متن درسی حوزه های علمیۀ شیعه بوده است. اگر چه محقق حلی دارای آثار علمی همچون« مختصر النافع »،« النهایة و نکتها» و« المعتبر» می باشد. امّا شرایع الاسلام به دلیل نظم و ترتیب کم نظیر فروعات فقهی و دقت و شیوۀ بی نظیر در طرح مباحث از جایگاه خاص و رتبۀ والایی برخوردار است.آقا بزرگ تهرانی در الذریعة دربارۀ این کتاب می نویسد: و کتابه هذا من أحسن المتون الفقهیّة ترتیبا و أجمعها للفروع. مؤلف بعدها شرایع الإسلام را خلاصه نموده و آن را« النافع فی مختصر الشرایع » نامیده است که به« مختصر النافع» مشهور شده است. بعدها نیز مختصر النافع که همچون شرایع الإسلام فقه مختصر و فتوایی است بوسیلۀ محقق حلی شرح استدلالی زده شده است و کتاب المعتبر تدوین و تألیف شده است.
تألیف و انتشار
...

پیشنهاد کاربران

بپرس