شذور العقود فی تاریخ العهود

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شذور العقود فی تاریخ العهود (مقابلا علی اربع نسخ خطیه احداها فی ملک المحقق). «شذور العقود فی تاریخ العهود» تألیف محدث، مورخ و کلامی معروف عبدالرحمن بن علی بن محمد جوزی معروف به ابن جوزی(متوفی 597ق) به زبان عربی است. مؤلف صاحب کتابی به نام «المنتظم» است که به عنوان منبعی مهم برای مورخان پس از او به شمار می رود. اثر حاضر تلخیص آن کتاب به قلم خود مؤلف است.
او در ترتیب ذکر وقایع تاریخی دو روش را در پیش گرفته است:
1- حوادث تاریخی قبل از هجرت پیامبر از مکه به مدینه را در قالب ابواب ذکر کرده است.
2- حوادث پس از هجرت را در ذیل سال وقوع آن آورده است.
او در هر سال نخست اخبار مهم و حوادثی را که از نظر وی جالب و شگفت انگیز بوده است، آورده و سپس به وفیات بزرگان می پردازد و در این بخش نام آنان را که گاه همراه شرح برخی آثارشان است به ترتیب الفبایی ذکر می کند.

[ویکی فقه] شذور العقود فی تاریخ العهود (کتاب). «شذور العقود فی تاریخ العهود» تالیف محدث ، مورخ و کلامی معروف عبدالرحمن بن علی بن محمد جوزی معروف به ابن جوزی (متوفی ۵۹۷ ق) به زبان عربی است. مؤلف صاحب کتابی به نام « المنتظم » است که به عنوان منبعی مهم برای مورخان پس از او به شمار می رود. اثر حاضر تلخیص آن کتاب به قلم خود مؤلف است.
او در ترتیب ذکر وقایع تاریخی دو روش را در پیش گرفته است: ۱- حوادث تاریخی قبل از هجرت پیامبر از مکه به مدینه را در قالب ابواب ذکر کرده است. ۲- حوادث پس از هجرت را در ذیل سال وقوع آن آورده است. او در هر سال نخست اخبار مهم و حوادثی را که از نظر وی جالب و شگفت انگیز بوده است، آورده و سپس به وفیات بزرگان می پردازد و در این بخش نام آنان را که گاه همراه شرح برخی آثارشان است به ترتیب الفبایی ذکر می کند.
گزارش محتوا
در آغاز کتاب مقدمه ای به قلم محقق اثر آمده است که در آن به مطالبی درباره کتاب اشاره می کند: ۱- در این کتاب ذکر مخلوقات و اهم حوادث از زمان آدم ابوالبشر علیه السّلام تا اواخر قرن ششم هجری (۵۷۸ ق) با عباراتی روشن و موجز و در عین حال جامع بیان شده است؛ به گونه ای که خواننده را از اهم حوادث و اخبار مطلع می کند. ۲- اهتمام بسیاری از نویسندگان و مورخان به این کتاب و نقل مطالب از آن، حاکی از ارزشمند بودن مطالب در عین حجم کم کتاب است؛ به عنوان مثال ابن خلکان در بیشتر از ده موضع از کتابش « وفیات الاعیان و انباء ابناء الزمان » از آن نقل کرده و به آن ارجاع داده است. ۳- گزینش نیکوی اخبار و احادیث و افزودن مطالبی بر آنچه در اصل آن؛ یعنی کتاب «المنتظم» آمده است، نیز از دیگر ویژگی های کتاب به شمار می رود. ابن جوزی خود در مقدمه اش بر کتاب چنین می نگارد: «هنگامی که کتاب جامع نکته های تواریخ، مسمای به « المنتظم فی تاریخ الملوک و الامم » را جمع کردم... بهترین مطالب آن را گزینش کردم».
← خلاصه المنتظم
محقق کتاب ابی هیثم شهبائی، چهار نسخه خطی را با هم مقابله کرده و در پاورقی های مفصلی اختلاف نسخه ها و آدرس مطالب در منابع مختلف و شرح حال اعلام را ذکر کرده است. فهارس پایان کتاب عبارت است از: ۱- فهرست آیات و احادیث وآثار ۲- اعلام ۳- لغت و اصطلاحات ۴- شهرها و مکان ها ۵- مطالب .

پیشنهاد کاربران

بپرس