شالی کوبی

دانشنامه عمومی

شالی کوبی و یا برنجکوبی ( آبدَنگ[ ۱] ) فرآیندی است که در آن شلتوک به برنج کامل تبدیل و در کنار آن برنج نیم دانه، سبوس نرم و سبوس درشت نیز به دست می آید. در ادامه این فرآیند برنج سالم، به کمک دستگاه سورتینگ، مرتب و بسته بندی شده و برای مصرف خوراکی فروخته می شود. محصولات جانبی شالی کوبی مانند سبوس برای مصرف خوراکی و تهیه آرد برنج و همچنین خوراک دام استفاده می شوند. [ ۲]
در بازار ایران به طور معمول از دستگاه های سنتی شالی کوبی استفاده می کنند که راندمان پایینی دارند. اما در سال های اخیر، استفاده از خط مدرن شالیکوبی به دلیل افزایش کیفیت نهایی و سرعت تبدیل شلتوک، رشد چشمگیری داشته است.
در سال ۱۳۹۰ تعداد ۱۰۶۶ واحد شالیکوبی در ایران فعال بوده است. [ ۳]
فرایند کارخانه ای شالی کوبی با دمیدن هوای گرم به حوضچه های محل نگهداری شلتوک آغاز می شود و شلتوک ها پس از دوره ای معین و خشک شدن غربال شده و در این غربال کاه و کلش جداسازی می شود سپس به دستگاه سفید کن منتقل می شوند. پوسته شلتوک که فل نامیده می شود از آن جدا می شود و برنج به قسمت سفید کن دو برای جداسازی باقی شلتوک ها منتقل می شود و در انتها در قسمت الک زنی برنج های به صورت شکسته یا کامل دسته بندی شده و بسته بندی می شوند. [ ۴] [ ۵] [ ۶]
عکس شالی کوبی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس