شاذلی بن جدید

دانشنامه آزاد فارسی

شاذِلی بِنْ جَدید (۱۹۲۹)
سیاستمدار الجزایری، از ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۲ رئیس جمهور آن کشور. او، که سرهنگ ارتش بود، در ۱۹۶۵ از هواری بومدین برای برکنارکردن محمد بن بلا حمایت کرد. در ۱۹۷۹، جای بومدین را در مقام ریاست جمهوری گرفت و به سیاست های میانه روانه تری روی آورد. شاذلی در ژانویۀ ۱۹۹۲، درپی پیروزی جبهۀ نجات اسلامی در نخستین دور انتخابات ۱۹۹۱ مجلس، و زیر فشار ارتش، از مقام خود کناره گرفت.

پیشنهاد کاربران

شاذلی بن جدید ( عربی: الشاذلی بن جدید؛ زاده ۱۴ آوریل ۱۹۲۹ – درگذشته ۶ اکتبر ۲۰۱۲ ) در روستای بوثلجه در شهر الطارف الجزایر به دنیا آمد. وی چهارمین رئیس جمهور الجزایر پس از استقلال این کشور در فاصله ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۲ بود. او دوران کودکی و جوانیش را در فضایی که انقلاب الجزایر علیه اشغال فرانسه جریان داشت گذراند و در حالی که ۱۵ سال بیشتر نداشت به صفوف نبرد پیوست.
...
[مشاهده متن کامل]

بن جدید بعنوان یک افسر در ارتش فرانسه خدمت می کرد ولی با شروع جنگ استقلال الجزایر در سال ۱۹۵۴ به جبهه آزادیبخش ملی الجزایر ( FLN ) پیوست و بخاطر شایستگی هایی که داشت به فرماندهی نظامی منطقه وهران در سال ۱۹۶۴ انتخاب شد. او بعد از استقلال مدارج ترقی را طی کرده و در سال ۱۹۶۹ به درجه سرهنگی ارتقاء یافت.
بن جدید در فاصله نوامبر ۱۹۷۸ تا فوریه ۱۹۷۹ وزیر دفاع بود و پس از مرگ هواری بومدین در حالی که تصور می شد کاندیداهایی مانند عبد العزیز بوتفلیقه یا محمد صالح یحیاوی رئیس جمهور شوند، او بریاست جمهوری رسید. بن جدید دخالت دولت در اقتصاد و کنترل امنیتی بر شهروندان را کاهش داد. در اواخر دهه هشتاد ( قرن گذشته ) و با فروپاشی اقتصاد بخاطر کاهش سریع قیمت نفت، اختلافات بین دو جناح نظام یعنی حامیان سیاست های اقتصادی بن جدید از یک طرف و مخالفین سیاست های او که خواهان بازگشت به روش پیشین بودند از طرف دیگر بالا گرفت. بن جدید بعد از این که در ۱۲ فوریه ۱۹۸۴ برای دومین بار در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد تلاش کرد تا شیوه های سیاسی و ایدئولوژیک بجا مانده از دوران هواری بومدین را تغییر دهد و این کار را با فاصله گرفتن از شوروی شروع کرد و این فاصله گرفتن را با دیدار از ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۸۵ بعنوان اولین رئیس جمهور الجزایر که از آمریکا دیدار می کند نشان داد و به این ترتیب نشان داد که سیاستش بر اساس پراگماتیسم ( مصلحت گرایی ) پایه گذاری شده است. در اکتبر ۱۹۸۸ اعتراضات جوانان علیه سیاست های بن جدید گسترش یافت و منجر به دخالت و سرکوب وحشیانه این اعتراضات توسط ارتش شد که در جریان آن صدها نفر کشته شدند. بن جدید در تلاشی برای ادامه بقای سیاسی، فراخوان به انتقال به دمکراسی و آزادی احزاب داد. با دخالت ارتش در حمایت از یک حزب علیه حزب دیگر، بن جدید مجبور به استعفا شده و کشور وارد یک جنگ داخلی خونین و طولانی گردید. بن جدید بعد از ژانویه ۱۹۹۲ از زندگی سیاسی کناره گرفت و در اواخر سال ۲۰۰۸ بن جدید با یک سخنرانی جنجال برانگیز در شهر زادگاهش الطارف مجدداً ظاهر شد.

شاذلی بن جدید
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/شاذلی_بن_جدید

بپرس