سینمای سوررئالیستی

دانشنامه عمومی

سینمای سوررئالیستی ( به انگلیسی: Surrealist cinema ) رویکردی مدرن در حوزه نظری، نقد و تولید فیلم است که ریشه آن به دهه ۱۹۲۰ در پاریس برمی گردد. مانند سینمای دادا، مشخصه های ویژه سینمای سورئالیستی، تلفیق، انکار روان شناسی دراماتیک و استفاده مکرر از تصاویر تکان دهنده است. نخستین فیلم سوررئالیستی صدف و مرد روحانی است که در سال ۱۹۲۷ بر اساس سناریویی از آنتونن آرتو، توسط ژرمن دولاک ساخته شده است. از دیگر فیلم های شاخص این گونه می توان از سگ اندلسی و عصر طلایی ساخته لوییس بونوئل و سالوادور دالی نام برد. بونوئل فیلم های زیاد دیگری را با درجات مختلفی از اثر سورئالیستی تولید کرد.
مایکل ریچاردسون در کتاب خود سورئالیسم و سینما در سال ۲۰۰۶ چنین استدلال می کند که آثار سورئالیستی نه با سبک یا فرم شان، بلکه با توجه به نتایج عمل فراواقع گرایی در آن ها، شناخته و تعریف می شوند. وی می نویسد: «سورئالیست ها در پی برآوردن[ ۱] و خلق برخی عوالم جادویی که فراواقعی شناخته می شوند، نیستند. علاقهٔ آن ها اغلب و انحصاراً به نقاط اتصال و لولاهای عرصه ها و حوزه های مختلف «وجود» است. سورئالیسم همیشه در مورد عزیمت است تا رسیدن. یعنی همیشه به دنبال راه های خروج از آنچه هست می گردد تا یافتن آنچه هست! ریچاردسون به جای ارائه دادن یک زیبایی شناسی ثابت، سورئالیسم را چونان نقطهٔ متغیر جذبه و کششِ پیرامون آنچه که فعالیت پیوستهٔ سورئالیست ها به دست می دهد، تعریف می کند. »
سورئالیسم بر اساس تصاویر غیرمنطقی و ذهن ناهشیار ترسیم می شود. با این حال نباید سورئالیست ها را به خطا خیال باف یا ناتوان از تفکر منطقی دانست. بلکه بسیاری از سورئالیست ها در این زمینه خود را انقلابی معرفی می کنند. به جای ارایهٔ یک زیبایی شناسی ثابت، می توان سورئالیسم را به عنوان یک شکل هنری همیشه در حال تغییر تعریف کرد. [ ۲]
• آنتراکت: ۲۲ دقیقه، صامت، سیاه و سفید و محصول فرانسه. نوشته شده توسط رنه کلر و فرانسیس پیکابیا و به کارگردانی کلر. این فیلم در ۴ دسامبر ۱۹۲۴ منتشر شده است.
• روح مولن روژ: ۹۰ دقیقه، صامت، سیاه و سفید و محصول فرانسه. نوشته شده توسط رنه کلر و والتر شالی و به کارگردانی کلر. این فیلم در فوریه ۱۹۲۵ در آمریکا و در مارس همان سال در فرانسه منتشر شد.
• صدف و مرد روحانی: ۳۱ دقیقه، صامت، سیاه و سفید و محصول فرانسه. نوشته شده توسط آنتونن آرتو و به کارگردانی ژرمن دولاک. این فیلم در سال ۱۹۲۸ در فرانسه منتشر شده است.
• ستاره دریایی: ۲۱ دقیقه، صامت، سیاه و سفید و محصول فرانسه. نوشته شده توسط رابرت نستوس و کارگردانی من ری. این فیلم در سال ۱۹۲۸ منتشر شده است.
• سگ اندلسی: ۱۶ دقیقه، صامت، سیاه و سفید و محصول فرانسه. نوشته شده توسط سالوادور دالی و لوئیس بونوئل و به کارگردانی بونوئل. این فیلم در سال ۱۹۲۹ منتشر شده است.
• عصر طلایی: ۶۰ دقیقه، مونو، سیاه و سفید و محصول فرانسه، نوشته شده توسط دالی و بونوئل و به کارگردانی بونوئل. این فیلم در سال ۱۹۳۰ منتشر شده است.
عکس سینمای سوررئالیستی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس