سیلاژ یا سیلو کردن ( به انگلیسی: silage ) از تخمیر ساقه و برگ علوفه هایی همچون ذرت، جو یا دیگر اضافه های مزرعه فرآوری می شود که خوراکی بی همتا برای دام می باشد. با کمک تخمیر علوفه به مدت طولانی تری نگهداری شده و حاوی مواد سودمند انرژی زا برای تقویت دام است. [ ۱] . عامل کلیدی در تهیه سیلاژ مناسب، تولید زیاد اسید لاکنیک در زمان کم و کاهش سریع pH در علوفه های سیلاژ شده می باشد. نتایج تحقیقات حاکی از این است که لاکتوباسیلوس ها میکروارگانیسم های غالب در علوفه های در حال رشد بوده و در تخمیر سیلو نقش اصلی دارند. تخمیر در سیلاژ سبب می شود تا مدت ها بتوان از علوفه های سیلاژ شده استفاده نمود، بدون این که ارزش غذایی علوفه کاهش یابد. در ایران معمولاً سیلاژها با گیاه ذرت خرد شده ( شامل ساقه، بلال و برگ ) تهیه می شود، اما در کشورهایی که تولید یونجه زیاد بوده و خشک کردن آن با مشکلاتی روبرو می باشد، سیلاژ یونجه نیز تهیه می گردد.
سیلاژ به روش های متفاوت عمودی، افقی، پشته ای و استفاده از پلاستیک انجام می گیرد.
رطوبت مناسب علوفه برای سیلو کردن بین ۶۵ تا ۷۰ درصد است.
در قدم اول باید علوفه را آماده کنیم. زمانی که علوفه دارای بالاترین سطح مواد مغذی در خود هستند، مرتع باید قطع شود. این کار معمولاً قبل از اینکه علوفه کاملاً رشد کنند، انجام می شود. توجه به این نکته خیلی مهم است، زیرا تمامی انواع علوفه مانند یونجه و سیلاژ دارای مقادیر کمتری از مواد مغذی نسبت به مراتع تازه هستند، بنابراین باید علوفه را در شرایط مناسبی آماده کرد تا محصول نهایی بیشترین مقدار مواد مغذی را داشته باشد.
مرحله بعدی خشک کردن رطوبت اضافی است. به علف اجازه داده می شود تا چند ساعت در مزرعه پژمرده شود تا رطوبت آن به حدود 60 تا 75 درصد کاهش یابد. این سطح رطوبت امکان تخمیر بهینه را فراهم می کند. اگر علوفه برای مدت طولانی تری کنار گذاشته شود، ممکن است بیش از حد خشک شود، یا ممکن است زیر باران بماند. این دو دلیل و سایر تغییرات جوی، باعث کاهش کیفیت تخمیر می شوند. همچنین، هر چقدر مدت طولانی تری بعد از رسیدن علوفه، بریده نشوند، امکان از دست دادن مواد مغذی آن ها بیشتر می شود.
در این مرحله علف های بریده شده را به قطعات کوچکتر خرد و سپس فشرده می کنند. دلیل اینکار افزایش سطح تماس و سرعت واکنش است. خرد کردن علف ها بسیار مهم است، زیرا میکروارگانیسم هایی به نام باکتری اسید لاکتیک برای انجام تخمیر در محیط های بدون اکسیژن مورد نیاز هستند. اگر قرار است سیلاژ در یک گودال بزرگ انباشته شود، تراکتورها و سایر ماشین آلات معمولاً روی توده علوفه حرکت داده می شوند تا زمانی که سفت شود. اگر سیلاژ با دستگاه ذخیره شود، حین بسته بندی با دستگاه فشرده می شود.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفسیلاژ به روش های متفاوت عمودی، افقی، پشته ای و استفاده از پلاستیک انجام می گیرد.
رطوبت مناسب علوفه برای سیلو کردن بین ۶۵ تا ۷۰ درصد است.
در قدم اول باید علوفه را آماده کنیم. زمانی که علوفه دارای بالاترین سطح مواد مغذی در خود هستند، مرتع باید قطع شود. این کار معمولاً قبل از اینکه علوفه کاملاً رشد کنند، انجام می شود. توجه به این نکته خیلی مهم است، زیرا تمامی انواع علوفه مانند یونجه و سیلاژ دارای مقادیر کمتری از مواد مغذی نسبت به مراتع تازه هستند، بنابراین باید علوفه را در شرایط مناسبی آماده کرد تا محصول نهایی بیشترین مقدار مواد مغذی را داشته باشد.
مرحله بعدی خشک کردن رطوبت اضافی است. به علف اجازه داده می شود تا چند ساعت در مزرعه پژمرده شود تا رطوبت آن به حدود 60 تا 75 درصد کاهش یابد. این سطح رطوبت امکان تخمیر بهینه را فراهم می کند. اگر علوفه برای مدت طولانی تری کنار گذاشته شود، ممکن است بیش از حد خشک شود، یا ممکن است زیر باران بماند. این دو دلیل و سایر تغییرات جوی، باعث کاهش کیفیت تخمیر می شوند. همچنین، هر چقدر مدت طولانی تری بعد از رسیدن علوفه، بریده نشوند، امکان از دست دادن مواد مغذی آن ها بیشتر می شود.
در این مرحله علف های بریده شده را به قطعات کوچکتر خرد و سپس فشرده می کنند. دلیل اینکار افزایش سطح تماس و سرعت واکنش است. خرد کردن علف ها بسیار مهم است، زیرا میکروارگانیسم هایی به نام باکتری اسید لاکتیک برای انجام تخمیر در محیط های بدون اکسیژن مورد نیاز هستند. اگر قرار است سیلاژ در یک گودال بزرگ انباشته شود، تراکتورها و سایر ماشین آلات معمولاً روی توده علوفه حرکت داده می شوند تا زمانی که سفت شود. اگر سیلاژ با دستگاه ذخیره شود، حین بسته بندی با دستگاه فشرده می شود.
wiki: سیلاژ