سیفی هروی سیف بن محمد

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سیف بن محمد بن یعقوب هروی معروف به سیفی هروی وی در 681 ق به دنیا آمد.در جوانی علوم و معارف اسلامی را فرا گرفت ودر ادب فارسی و عربی تبحر یافت.در پی آن به کمک استادش،حکیم سعد الدین منجم غوری، به دربار فخر الدین کثرت،حاکم هرات راه یافت و قصاید و قطعات بسیاری درمدح او سرود.سیفی هروی از نویسندگان نامدار خراسان و دربار هرات و یکی از جمله چهل تن شعرای نامی مدّاح ملک فخر الدین و ملک غیاث الدین کرت بوده است.شرح حال وآثار شعری و ادبی سیفی از اغلب تذکره ها فوت شده است.از تاریخ فوت او هیچ مدرکی در دست نیست.طبق اظهار صریح خود وی،در سال 687 ق که مردم هرات از بی نظمی و بی سر و سامانی هرات ناشی از رفتن حاکم هرات شهر را ترک می کردند،شش ساله بوده است.
از آثار سیفی هروی فقط کتاب تاریخ هرات به جا مانده و نسخۀ آن هم بسیار نادر و شاید منحصربه فرد باشد.اما از«مجموعه غیاثی» و «سام نامه» و قصایدو غزلیات وی نشانی دیده نشده است.
تاریخنامه هرات / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده
پیراسته تاریخنامه هرات / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده

دانشنامه آزاد فارسی

سِیفی هِرَوی، سیف بن محمّد (۶۸۱ـ۷۲۱ق)
شاعر و مورخ ایرانی. پس از کسب دانش های زمان، به دربار ملک فخرالدین کرت راه یافت و مداح او شد. در ۷۲۰ق، ملک غیاث الدین از او خواست تا کتابی مستند در تاریخ هرات بنویسد. سیفی نیز، با استفاده از اسناد و مدارک دولتی و خاطرات افراد سالخورده و صاحب نظران و آثار تاریخی، ازجمله جامع التواریخ خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی و کرت نامۀ ربیعی پوشنگی، تاریخ نامۀ هرات را نوشت که به تاریخ سیفی مشهور است. بیشتر مطالب این کتاب مربوط به شرح حال امیران کرت در هرات است و از ابراز دشمنی به حاکمان مغول دریغ نورزیده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس