سیسنبر
به دو سین مهمله اول مکسور و دویم مفتوح در میان هـر دو یـای مثناة تحتانیه ساکنه و سکون نون و فتح بای موحده و رای مهملـه در آخر و سوسنبر به ضم سین اول و سـکون واو نیـز آمـده اسـم فارسی نمام است و به فارسی نیز سه سنبل و سی سنبل و به لاطینی پسر یلم و به عربی نمام الملک نامنـد و دیسـقوریدوس گفتـه کـه بعضی آن را ا زفلس گوینـد و ازفلـس نمـام اسـت و آن را نمـام از
... [مشاهده متن کامل]
جهت سطوع رایحه و تندی بـوی آن نامنـد و بغـدادی غیـر نمـام دانسته .
ماهیت آن: نباتی است از قبیل ریحان و مابین نعناع و فودنج برّی و بستانی میباشد برّی آن را ذباب نامند و بـرگ آن ماننـد بـرگ سداب و قویتر از بستانی و بستانی آن شـبیه بـ ه نعنـاع و از آن سفیدتر و خوشبوتر و برگ آن عریضتر و گل آن سفید مایـل بـ ه سرخی و تخـم آن ریـزه تـر از تخـم ریحـان و منابـت آن اراضـی مکشوفه کثیر ه الشمس است .
طبیعت آن : گرم و خشک در سیم و نیز در آخر دویم گرم و در اول آن خشک گفته اند.
افعال و خواص آن : مفتح و مفرح و مقوی احشا و روح دماغی و قلبی و با قوت تریاقیـه و رافـع عفونـات و مـدر بـول و حـیض و مخرج کرم شکم و جنین مرده و محلل ریاح شرباً و جلوسـاً و بـا شراب جهت تسکین قـی و غثیـان و جهـت درد سـر خصوصـاً بـا سرکه و روغن گل ضماداً و جهـت امـراض بلغمـی و درد سـینه و معده و ورم جگر و سپرز و با عسل جهـت گزیـدن عقـرب و بـا سکنجبین جهت گزیدن زنبور مجرب شـرباً و ضـماداً و طبـیخ آن جهت فواق و مغـص و تقطیرالبـول و تفتیـت سـنگ مثانـه و درد رحم و رفع قمل و عرق بدبو شرباً و ضماداً و با سرکه جهـت قـی الدم شرباً نافع و به دستور تخم آن جهت امرا ض مذکوره و حمول آن نیکو کننده بوی رحم و بوییدن آن مثیر و محرک مواد دماغی .
مضر ریه ، مصلح آ ن کثیرا .
مقدار شربت از خشک نآ : یک مثقال .
بدل آن: مرزنجوش و بادروج و روغن آن که آب آن را با روغـن کنجد طبخ نمایند تا آب رفته روغن بماند و یا آنکه گـل آن را در روغن اندازند و در آفتاب گذراند مانند روغن گل بابونه و تبـدیل نمایند مکرراً جهت تفتیح سده دماغی و منخرین و تحلیـل مـواد و تقویت اعضا و موی سر و خوشبو آی ی ن مؤثر و بیعدیل است.