سیسرون

لغت نامه دهخدا

سیسرون. [ س ِ رُ ] ( اِخ ) مارکوس تولیوس لاتینی کیکرو . خطیب و سیاستمدار نامدار رومی ( متولد نزدیک آرپی نیوم 106 و متوفی 43 ق.م. ). وی در آغاز جوانی شعر می سرود و بترجمه ادبیات یونانی سرگرم بود. در ضمن به آموختن فنون نظامی پرداخت. و از هفده سالگی در جنگهاشرکت جست و بعدها مدت دو سال بسیاحت مشرق گذرانید ودر این سفر فلسفه و علوم ادبی را از فاضلان مشهور زمان فراگرفت در سال 77 ق.م. به رم بازگشت. وی در 63 ق.م. وارد میدان سیاست شد و به مقام کنسولی نایل آمد و خطابه های بلیغ در مدح و ذم اشخاص ایراد کرد. یولیوس قیصر چون بهیچ وسیله نتوانست او را با خود همراه کند بدشمنی وی برخاست ، او را بجلای وطن مجبور ساخت. ازآن پس سیسرون پیوسته با امواج حوادث کشور خود بالا وپایین میرفت تا سرانجام در سال 43 ق.م. سر خویش را در سودای سیاست از دست داد. سیسرون گذشته از نطقهای مشهور کتابهای بسیار در معانی و بیان ، فلسفه و اجتماعات نوشته که اگرچه غالباً ملهم از متفکران یونانی است ، لیکن چنان فصیح و شیوا برشته تحریر درآمده که از سرمایه های بزرگ ادبی جهان بشمار میرود. وی متمایل به حکمت آکادمی است ، اما در اخلاق شیوه رواقیان داردو در واقع از التقاطیون است. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

مارکوس تولیوس خطیب و سیاستمدار نامدار رومی . ( و . نزدیک آرپی نیوم ۱٠۶ -ف. ۴۳ ق م . ) وی در آغاز جوانی شعر می سرود و بترجمه ادبیات یونانی سرگرم بود . در ضمن باموختن فنون نظامی پرداخت . و از هفده سالگی در جنگها شرکت جست .بعدها مدت دو سال بسیاحت مشرق گذرانید و درین سفر فلسفه و علوم ادبی را از فاضلان مشهور زمان فرا کرفت و در سال ۷۷ ق. م . به رم بازگشت . وی در ۶۳ ق .م . وارد میدان سیاست شد و بمقام قونسولی نایل آمد و خطابه های بلیغ در مدح و ذم اشخاص ایراد کرد.یولیوس قیصر چون بهیچ وسیله نتوانست او را با خود همراه کند بدشمنی وی برخاست و او را بجلای وطن مجبور ساخت . از آن پس سیسرون پیوسته با امواج حوادث کشور خود بالا و پایین میرفت تا سرانجام در سال ۴۳ ق. م . سرخویش را در سودای سیاست از دست داد . سیسرون گذشته از نطقهای مشهور کتابهای بسیار در معانی و بیان و فلسفه و اجتماعات نوشته که اگر چه غالبا ملهم از متفکران یونانی است لیکن چنان فصیح و شیوا برشته تحریر در آمدهاند که از سرمایه های بزرگ ادبی جهان بشمار میروند. وی متمایل بحکمت آکادمی است اما در اخلاق شیوه رواقیان دارد و در واقع از التقاطیون است .
مارکوس تولیوس لاتینی کیکرو خطیب و سیاستمدار نامدار رومی .

پیشنهاد کاربران

سیسِرون یا کیکرو یا چیچرو ( در لاتین: Marcus Tullius Cicero؛ تلفظ کلاسیک: /ˈmaːr. kʊs ˈtu:l. lɪ. ʊs ˈkɪ. kɛ. roː/، مارکوس تولیوس کیکِرُ؛ تلفظ کلیسایی: /ˈmarkus ˈtulljus ˈt͡ʃi:t͡ʃero/، مارکوس تولیوس چیچِرُ ) ( زاده ۱۰۶ پیش از میلاد - درگذشته ۴۳ پیش از میلاد ) خطیب، سیاست مدار و فیلسوف معروف جمهوری روم بود. وی متولد شهر آرپینو بوده است. او در طول بحران های سیاسی که منجر به تأسیس امپراتوری روم شد، سعی در حفظ اصول مردم داری داشت. نوشته های گسترده او شامل رساله هایی دربارهٔ بلاغت، فلسفه و سیاست است و او را یکی از بزرگ ترین سخنوران و سبک نویسان نثر روم می دانند. او از یک خانواده شهرنشین ثروتمند از راسته سوارکاری روم بود و در سال ۶۳ قبل از میلاد به عنوان کنسول خدمت کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

تأثیر او بر زبان لاتین بسیار زیاد بود. او بیش از سه چهارم ادبیات لاتین موجود را نوشت که معلوم است در زمان حیاتش وجود داشته است، و گفته شده است که نثر بعدی یا واکنشی علیه او یا بازگشتی به سبک او بود، نه تنها در لاتین، بلکه در زبان های اروپایی. تا قرن ۱۹. سیسرون استدلال های مکاتب اصلی فلسفه هلنیستی را به لاتین وارد کرد و واژگان فلسفی لاتین را با واژه سازی هایی مانند evidentia, humanitas, qualitas, quantitas ( عرض ) و essentia ( جوهره ) ایجاد کرد و خود را به عنوان مترجم و فیلسوف متمایز کرد.
اگرچه سیسرون سخنوری ماهر و وکیلی موفق بود، معتقد بود که حرفه سیاسی او مهم ترین دستاورد او بود. در زمان کنسولگری او بود که دومین توطئه کاتلینا سعی کرد از طریق حمله به شهر توسط نیروهای خارجی، دولت را سرنگون کند و سیسرون با اعدام فوری و بحث برانگیز پنج توطئه گر بدون محاکمه، شورش را سرکوب کرد. در طول دوره میانی پر هرج و مرج قرن اول قبل از میلاد، که با جنگ های داخلی ( جنگ اجتماعی، دومین جنگ داخلی سولا و جنگ داخلی سزار ) و دیکتاتوری ژولیوس سزار خاتمه یافت، سیسرون از بازگشت به حکومت جمهوری سنتی دفاع کرد. پس از مرگ سزار، سیسرون در کشمکش های بعدی قدرت با مارک آنتونی دشمن شد و در یک سری سخنرانی موسوم به فیلیپیکائهبه او حمله کرد. او توسط سه گانه دوم به عنوان دشمن دولت اعلام شد و در نتیجه توسط سربازانی که از طرف آنها در سال ۴۳ قبل از میلاد رهگیری شده بودند، اعدام شد. سپس دست ها و سر بریده شده او به عنوان آخرین انتقام مارک آنتونی در روسترا به نمایش گذاشته شد.

سیسرونسیسرون
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سیسرون
بنام خدا
با سلام، خطیب معروف روم باستان در قرن دوم قبل از میلاد میباشد.
با تشکر

بپرس