سیستم های تصویرگری مالتی مدالیتی

دانشنامه عمومی

سیستم های تصویرگری مالتی مدالیته ( به انگلیسی multimodality imaging systems ) به سیستم هایی گفته می شود که از ترکیب دو سیستم تصویربرداری مربوط به آناتومی و عملکرد بدن ایجاد می شوند. از این سیستم ها غالباً در فیزیک پزشکی، پزشکی هسته ای و تصویرسازی مولکولی استفاده می شود.
مدالیته های تصویرگری به دو نوع آناتومی و عملکردی تقسیم بندی می شوند. در نوع آناتومی به بررسی ساختار بدن پرداخته و شامل CT، MR می باشند. در نوع عملکردی به بررسی فعالیت یک عضو یا توده خاص می پردازند که انواع پر کاربرد آن PET و SPECT می باشد. در نوع آناتومی رزولوشن و SNR بالا، زمان اسکن کم و کنتراست مناسب داریم اما در نوع عملکردی این مزایاوجود ندارد ولی درعوض تصویری از عملکرد آن عضو را در اختیار می گذارد، اما به دلیل اینکه تصویر ایجاد شده محل تومور را نشان نمی دهد بنابراین نیاز به گرفتن تصویر آناتومی به صورت جداگانه می باشد. به همین دلیل درعوض انطباق ( با استفاده از نرم افزارانطباق ) دو تصویرکه در زمان های جداگانه و در دستگاه های متفاوت گرفته شده، دو سیستم فوق را با یکدیگر ترکیب می نمایند. انواع پرکاربرد این سیستم ها شامل PET/MR، PET/CT، SPECT/CT می باشد. [ ۱]
برخی مزایای این سیستم ها عبارتند از اینکه تصاویر عملکردی که دارای کیفیت نامناسبی هستند را می توان با تصاویر آناتومی بهبود داد، که به این کار تصحیح تضعیف تصاویر PET می گویند، تصویر آناتومی و عملکردی با یکدیگر ترکیب می شوند در نتیجه نیاز به بردن بیمار در زیر چندین دستگاه تصویرگری در زمان و مکان مختلف نمی باشد و زمان تصویرگری عملکردی کاهش می یابد. [ ۲]
در تصویربرداری نوری از بافت ها اطلاعات ساختاری کمی به دست می آید بنابراین دلایل خوبی برای ترکیب تصویربرداری نوری با تصویربرداری ساختاری و سه بعدی MR وجود دارند. کاربردهای آن شامل تصویربرداری از حیوانات کوچک، تصویربرداری از سینه و مغز است. با داشتن داده های تصویربرداری نوری، تصاویر MR برای مشخص کردن مرز بافت هایی با ویژگی های نوری متفاوت استفاده می شود و در نتیجه دقت بازسازی 3 بعدی تصاویر نوری را بالا می برد.
این سیستم ها ترکیب دو تکنیک تصویربرداری ساختاری برای کاربردهای مداخله گرایانه هستند. تصویربرداری اشعه X رزولوشن فضایی و مکانی بالایی دارد ولی فقط تصاویر دو بعدی ایجاد می کند در حالی که MRI اگرچه کندتر است ولی تصاویر 3 بعدی فراهم می کند که برای مکانیابی دقیق کمک می کند. در یک تحقیق، یک سیستم تصویربرداری اشعه X درون حفره MRI قرار گرفته و برای جایگذاری شانت رگی در کبد، تصویربرداری مفصلی، کاشتن سید ( seed ) پروستات، تصویربرداری از مثانه و ناهنجاری های شریانی استفاده شده است.
عکس سیستم های تصویرگری مالتی مدالیتیعکس سیستم های تصویرگری مالتی مدالیتی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس