سیروس سهامی

پیشنهاد کاربران

سیروس سهامی ( زاده ۵ مرداد ۱۳۱۴ در بندر انزلی – درگذشته ۸ بهمن ۱۳۹۹ ) جغرافی دان، نویسنده، شاعر و استاد دانشگاه اهل ایران بود.
سیروس سهامی در ۵ مرداد ۱۳۱۴ در خانه ای در کوچهٔ اردیبهشت بندر انزلی در یک خانواده متوسط زاده شد. تحصیلات ابتدایی را در نوشهر، رشت، و بندر انزلی به پایان برد و دوران دبیرستان را در دبیرستان فردوسی انزلی گذراند. سیروس سهامی در سال ۱۳۳۳ سال پایانی دبیرستان را شاگرد دبیرستان نوربخش رشت بود. او دورهٔ دبیرستان را با شاگرد اولی در رشته ادبی استان گیلان که، در آن هنگام مشتمل بر شهرستان های زنجان و اراک نیز بود سپری کرد. سپس دانشجوی رشته تاریخ و جغرافیا در دانشسرای عالی تهران شد و تحصیلات دانشگاهی خود را در سال ۱۳۳۶ با رتبه شاگرد اولی به پایان برد.
...
[مشاهده متن کامل]

سیروس سهامی یک سال در دبیرستان های لنگرود و دو سال در دبیرستان های انزلی آموزگار بود و به آموزش تاریخ و جغرافیا و ادبیات فارسی پرداخت تا سرانجام زمان اعزام شاگردان اول دانشگاه ها به خارج فرا رسید. او در سال ۱۳۳۹ برای ادامه تحصیل به کشور فرانسه رفت . سیروس سهامی دکترای خود را در رشته جغرافیا با درجه «عالی» از دانشگاه کِلرمون فِران گرفت و سپس به وطن بازگشت و خدمات فرهنگی خود را در انزلی دنبال کرد.
سیروس سهامی در مهر ۱۳۴۵ به استادیاری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد منصوب شد. اما در ۱۳۵۰ در جریان جشن های پنجاهمین سال سلطنت پهلوی، به سبب تعلقات فکری خود در جریان تصفیه استادان دانشگاه به همراه علی شریعتی و سه همکار دیگر، برای یک سال از خدمات دانشگاهی معلق بود. در اسفند ۱۳۵۷ بلافاصله پس از انقلاب ۱۳۵۷ به ریاست دانشگاه فردوسی مشهد برگزیده شد اما در ۱۳۵۸ بخاطر اختلاف با عملکرد حکومت اسلامی از این مقام استعفا کرد و بار دیگر از کار آموزش در این دانشگاه معلق شد. پی در فروردین ۱۳۶۰ در بندر انزلی دستگیر و به زندان وکیل آباد مشهد برده شد. این بار او را به پانزده سال زندان محکوم کردند. سیروس سهامی چهار سال و نیم را در زندان مشهد گذراند و سپس بخاطر بیماری حاد تنفسی بصورت تعزیری آزاد و مابقی حکم باقی مانده خود را در مشهد تبعید شد وی هیچگاه حاضر به کار در دانشگاه نشد و تنها به کار ترجمه و پژوهش در جغرافیا و شعر و ادبیات پرداخت .
• سرود آدمک لوزیتانیائی، پتر وایس، ترجمه به اتفاق ابوالقاسم پرتوی، مشهد، نشر نیکا، ۱۳۶۸
• زندگی و آثار داستایوسکی، لئونید گروسمان، مشهد، نشر نیکا، ۱۳۷۰
• وصیتنامه اسپانیائی، آرتور کوستلر، تهران، چاپخش، ۱۳۷۷
• یک زندگی، سرژ گرفتو، تهران، نشر اختران، ۱۳۸۱
• تولستوی از نگاه خود و معاصرانش، مشهد، نشر نیکا، ۱۳۸۸
• ساعت سر مستی، هیوبرت ریوز، ترجمه به همراه رضا فرنود، نشر قطره، ۱۳۷۲
• گورکی، کنستانتن فدین، مشهد، نشر نیکا، ۱۳۹۰

سیروس سهامی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سیروس_سهامی

بپرس