سیره و سیمای امام حسین علیه السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سیره و سیمای امام حسین(ع)، ترجمه روان جویا جهان بخش از کتاب «الحسین(ع): سماته و سیرته» نوشته سید محمدرضا حسینی جلالی است. نویسنده در این اثر دستاوردهای سیر و سلوک عالمانه و نظاره محقّقانه و محدّثانه خویش را در گزارش هایی که «ابن عساکر» شامی (499-571ق) در کتاب «تاریخ دمشق » از سیره حسینی(ع) به دست می‏دهد، در این کتاب به شیوایی و رسایی بازگو کرده است.
کتاب، مشتمل بر مقدمه مترجم، مقدمه نویسنده و چهار باب است. در باب اول ویژگی ها و صفات آن حضرت و در سه باب دیگر سیره آن بزرگوار، پیش از کربلا، در کربلا و پس از آن بررسی شده است.
کتاب با مقدمه ای از مترجم آغاز شده است. وی در فرازی از آن، توصیفی دلنشین از زحمات و اهداف نویسنده در نگارش اثر دارد: «کوشش پیگیر نویسنده برای کاویدن لایه‏ های درونی روایات و گزارش های تاریخی و جای دادن هر نقل در چارچوبی که فهم آن را شدنی‏ تر سازد، کتاب را سرشار از باریک‏بینی‏ ها و نکته‏ سنجی‏ ها و روشنگری‏ هایی ساخته که دل و دیده و خرد خواننده را به ژرف بینی و ژرف‏ اندیشی بیشتر وامی‏ دارد و آموختن درس هایی امروزین و فرداساز را از دیروز امت میسر می‏ نماید»
نویسنده، تألیف این اثر را برای خلاصی خواننده از اسانید مشقت آور کتاب دانسته است: «تاریخ دمشق - مانند دیگر نگارش های کهن - بر اسلوب اسناد متکی است؛ اسانید فراوانی می‏آورد و به برشمردن و تکرار آنها می‏پردازد. این امر در پهنه نقد و ارزیابی تراث اهمیت و ضرورت ویژه‏ای دارد، لیک مراجعه و استفاده از آن را جز برای عالمان و متخصصان، مشقت‏ آور می‏کند؛ زیرا چنین اسلوب تراثی ای را ثقیل می‏یابند و ازاین رو، نه چنین کتاب هایی را تهیه می‏کنند و نه تن به مطالعه و بهره‏وری از آن می‏دهند. بر من گران آمد که این کتاب و ثروت حدیثی و علمی مندرج در آن، از دست و دسترس بیشترینه‏ دوستداران معرفت به دور باشد...؛ ازاین رو، به استخراج احادیث از این کتاب کلان دست یازیدم و آنها را به شکلی تنظیم نمودم که عموم خوانندگان را خوش افتد». البته روش نویسنده به گونه ای نیست که تنها نص روایت باقی بماند و قرائنی که در فهم روایت راه گشاست حذف شود: «برای سهولت بیشتر و افزایش رغبت خواننده در پیگیری مطالب، هر حدیث را در چارچوبی معین قرار دادم که ابعاد مورد نظر - و حتی غیر مورد نظر - در ماحصل حدیث را که فهم نص از جنبه‏های لغوی، تاریخی، عقیدتی و روش‏شناختی باز، بسته بدان است، روشن سازد و از این رهگذر، نص، جامد و مبهم و به دور از قرائن حالیه یا مقالیه، برجای نماند؛ قرائنی که در فضای صدور نص یا فضاهای دیگر، موجود بوده و با نص و مدلول آن پیوندی استوار دارند؛ ازین رو، یادکردشان برای توضیح و فهم نص لازم است»
پس از مقدمه نویسنده، شرح حال ابن عساکر به نقل از «سیر أعلام النبلاء»، البته به اختصار در یک صفحه ذکر شده است

پیشنهاد کاربران

بپرس