سیرموک یا سیر وحشی به کواری کؤمۆران یا جیکه ( نام علمی: Allium canadense ) گیاهی است چندساله از راسته مارچوبه سانان و خانواده نرگسیان و سرده سیر که از طریق بذر و پیاز تکثیر می یابد. ریشه ها به قسمت پیاز متصلند و تار مانند و رشته ای بوده، به پیاز قهوه ای رنگ متصل می شوند. ساقه ها بلند، ایستاده، نرم و دارای بوی شبیه بوی پیاز، برگ ها کشیده و باریک و نرم و در قسمت پایه قرار می گیرند. گل ها به صورت مجتمع در انتهای ساقه گل دهنده دیده می شوند. اجتماع گل ها دایره ای شکل بوده و به رنگ صورتی می باشد. بذرها داخل کپسول تولید می شوند و هر کپسول محتوی ۳–۶ بذر سیاه و گرد می باشد. بذرها دارای زوائد بال مانند در اطراف خود می باشند. [ ۱]
در استان فارس با استفاده از سیرموک نوعی پلو پخته می شود که شبیه سبزی پلو طبخ می شود. [ ۲] و به آن دمپخت سیرموک گفته می شود و گاهی نیز با گوشت لایی طبخ میگردد . این پلو در روزهای ابتدایی سال و خصوصاً عید نوروز بسیار طرفدار دارد . همچنین در استان بوشهر و گناوه و حومه و لامرد و مهر در اواخر پاییز و اوایل زمستان آن را با ارد نان و ادویه مخلوط کرده و نانی به اسم بلبل تهیه میکنند سپس جیکه ای را که با کمی زرشک تفت داده اند و ادویه هایی مانند فلفل نمک و نمک به آن زده اند را دولای آن می گذارند و روی تابه می پزند و با کمی کره سرو می کنند که این غذا طرفداران بسیاری دارد
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفدر استان فارس با استفاده از سیرموک نوعی پلو پخته می شود که شبیه سبزی پلو طبخ می شود. [ ۲] و به آن دمپخت سیرموک گفته می شود و گاهی نیز با گوشت لایی طبخ میگردد . این پلو در روزهای ابتدایی سال و خصوصاً عید نوروز بسیار طرفدار دارد . همچنین در استان بوشهر و گناوه و حومه و لامرد و مهر در اواخر پاییز و اوایل زمستان آن را با ارد نان و ادویه مخلوط کرده و نانی به اسم بلبل تهیه میکنند سپس جیکه ای را که با کمی زرشک تفت داده اند و ادویه هایی مانند فلفل نمک و نمک به آن زده اند را دولای آن می گذارند و روی تابه می پزند و با کمی کره سرو می کنند که این غذا طرفداران بسیاری دارد
wiki: سیرموک