سیرسور

لغت نامه دهخدا

سیرسور. ( اِ مرکب ) نام روز چهاردهم است از هر ماه شمسی و فارسیان در این روز عید کنند و جشن سازند. در این روز گوشت و سیر برادر پیاز خورند و گویند که خوردن آن ایمن بودن از جن است و جن گرفته را از آن دهند. نیک است در این روز فرزند بمکتب دادن و پیشه و صنعت آموختن. ( برهان ) ( از آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). ( از: سیر، ثوم + سور، جشن ) بقول بیرونی گوش روز ( روز چهاردهم ) در دی ماه جشنی بوده است موسوم به «سیرسور» در این روز سیر و شراب میخوردند و برای دفع شیاطین سبزیهای مخصوص با گوشت می پختند. ( آثارالباقیه ص 226 یشتها ص 347 ) و بنابراین روز چهاردهم هر ماه شمسی است. ( از حاشیه برهان قاطع چ معین ).

فرهنگ فارسی

روز چهارم از ماه دی . ایرانیان درین روز جشن میگرفتند و گوشت و سیر میخوردند و باده می نوشیدند .

فرهنگ معین

(اِمر. ) جشن سیر، جشنی که ایرانیان باستان در چهارمین روز از ماه دی برپا می کردند و سیر و گوشت و باده می خوردند.

فرهنگ عمید

جشنی که در ایران باستان در روز چهارم دی می گرفتند و گوشت با سیر می خورند، جشن سیر.

پیشنهاد کاربران

حکمای قدیم به فواید برخی از گیاهان و سبزیجات پی برده بودند اما برای اینکه مردم از آنان استفاده کنند جنبه مذهبی داده و داستان ها می ساختند
یکی از این گیاهان "سیر" است
گویند:ازجشن های هخامنشی"سیرسور" بودکه مردم بایدخوراک هایی باسیرطبخ کرده وبخورند. زیرادراین روز دیوان ( شیاطین ) برجمشیدچیره شدندواوراکشتند بنابراین رسومی رابرای دفع دیوان داشتندکه یکی ازآن هاخوردن سیربود!
...
[مشاهده متن کامل]

ابوریحان بیرونی در کتاب قانون مسعودی به�سیرسور�اشاره نموده و مورخ دیگری بنام گردیزی�در کتاب زین�الاخبار از جشن سیر سور یاد می کند و می نویسد که در این جشن مغان طعام ها سازند و بخورند و چنین گویند که آن طعام ها�مضرت�دیوان را دفع کند سنت بر آن بود که در این روز از خوردن چربی خودداری کنند
سیر حاوی آلیسین، فیبر، ویتامین C، مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدان است که به کاهش فشار خون، بهبود گرفتگی عضلات، تقویت سیستم ایمنی، کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی، و حتی بهبود عملکرد گوارش و سیستم هضمی کمک می کند.
رضا ضحاکی راحت. مدرس و دبیرتاریخ. اسدآباد.

بپرس