سیداحمد بریلوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سید احمد بریلوی ملقب به شهید، اصلاحگر انقلابی و مجاهد شبه قاره هند در قرن سیزدهم هجری/نوزدهم میلادی می باشد.
وی در ۶ صفر ۱۲۰۱ ق در «رای بریلی»، از توابع ایالت اتارپرادش هندوستان متولد شد. نسبش به امام علی (علیه السّلام) می رسد. آموزش ابتدایی را در خانه گذراند و سپس به دهلی رفت و نزد شاه عبدالعزیز دهلوی و شاه عبدالقادر دهلوی درس خواند و در۱۲۲۲ ق از شاه عبدالعزیز اخذ طریقت و در ۱۲۲۳ ق به «رای بریلی» بازگشت.
افکار سیداحمد
بازگرداندن «حکومت اسلامی» و «اجرای نظام شریعت» در هند، هدف اصلی او بود. برخی از نویسندگان بر این نظرند که سید احمد متاثر از افکار وهابیان حجاز بود و سعی داشت که اصلاح و تصفیه اسلام را در هندوستان بر طبق اصول وهابی انجام دهد؛ اما برخی دیگر چنین نظری را درست نمی دانند و بر این باورند که جنبش فکری و سیاسی سید احمد ریشه در مکتب فکری و اصلاحی شاه ولی الله دهلوی و فرزندش، شاه عبدالعزیز دهلوی داشت که علیه سیک ها و به ویژه انگلسی ها جریان پیدا کرده بود؛ آن هم در وضعیتی که در شمال غربی هند و در ایلت پنجاب، رژیم حکومتی سیک ها با شدت و جسارت، تمام بقایای رژیم مسلمان ورشکسته مغول (بابری، تیموری، گورکانی) را از بین می برد و در بنگال، انگلیسی ها مستقر شده بودند ودر هند غربی نیز هندوها جنبش جدیدی را به راه انداخته بودند و مبلغان مسیحی هم با حمایت انگلیس و در پیوند با تهاجم مذهبی، فرهنگی و سیاسی آن در مناطق مختلف هند، فعال شده بودند. نهضت سیداحمد بریلوی در واکنش نسبت به انحطاط داخلی و تهاجم خارجی در دو بعد فکری و سیاسی به وجود آمد.
تشکیل جنبش مجاهدین
تعلیمات سید احمد را یکی از همفکران و همرزمانش، به نام اسماعیل دهلوی، قبل از شروع مبارزه و جهاد او در کتابی به نام الطریق المستقیم، جمع آوری و تالیف کرد. به نظر می رسد که روحیات و گرایش های عمومی مسلمانان شبه قاره به آنگونه اصلاحات اعتقادی و اجتماعی سازگار نبود. ولی از سوی دیگر، فعالیت های او و همفکرانش که به «جنبش مجاهدین» معروف شده، در مقابله با تاثیراتی که آداب و اعمال دینی هندوان در روستاها بر زندگی مسلمانان برجای نهاده بود و در رفع و دفع این تاثیرات، حائز اهمیت بسیار بود.این مجاهدین، هندوستان را در «مدینه ناقصه» یا «دارالحرب» می دانستند، هم از آنروی که قدرت بیگانه بریتانیا بر آن استیلا یافته بود و هم از آن جهت که در آن کافران و مشرکان با مسلمانان در آب و خاک سهیم بودند. رساندن این مدینه ناقصه به مدینه تامه یا «دارالاسلام» تنها از طریق جهاد امکان پذیر بود و جماعت مجاهدین در این راه دست به اقداماتی زده بودند.وی برای تحقق این هدف، نخست درصدد کسب حمایت نظامی از نوابان (عنوان امرای مسلمانان شبه قاره) مستقل ایالت های هند برآمد؛ بدین منظور به خدمت نواب امیرخان پنداوه پیوست. نواب در شمال هند جنگ های متعددی با انگلیسی ها کرده بود ولی پس از آن که با انگلیسی ها سازش کرد، سید احمد خدمت او را ترک نمود.
اصلاح عقاید دینی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس