سید علی حق شناس کمیاب

پیشنهاد کاربران

سیدعلی حق شناس کمیاب معروف به پهلوان سیدعلی ( ۲ شهریور ۱۲۸۵ خیابان ری تهران – ۲۶ آذر ۱۳۵۲ تهران ) کشتی گیر، صوفی، ورزش کار ورزش های باستانی ایرانی و از پهلوانان پایتخت ( تهران ) در دهۀ ۱۳۱۰ بود. وی را از نام دارترین پهلوانان ایران پس از پوریای ولی می دانند.
...
[مشاهده متن کامل]

سیدعلی حق شناس در سال ۱۲۸۵ خورشیدی در خیابان ری تهران به دنیا آمد. وی فرزند آیت الله سید حسین میرپور طهرانی از مدرسان و روحانیون سرشناس تهران و نوهٔ آیت الله سید شمس الدین میرپور طهرانی است.
سیدعلی در کنار آموزش علوم نزد پدر، به توصیه وی در ۱۰ سالگی به ورزش زورخانه ای نزد پهلوان محمد صادق معروف به محمد صادق بلورفروش از پهلوانان به نام پایتخت در دوره قاجار روی آورد.
پهلوان سیدعلی، در سال ۱۳۰۷ ه‍. ش ) طی یک کشتی ۴۵ دقیقه ای در حضور مردم تهران و مقامات کشوری با غلبه بر پهلوان اکبر پاچناری به عنوان پهلوان پایتخت دست یافت.
وی در کنار حرفه قهوه خانه داری به طور منظم به تمرینات زورخانه و کشتی می پرداخت. این پهلوان با حفظ آمادگی خود توانست عنوان پهلوانی را در دوره های مختلف از آن خود کند. از تبحرات وی در کشتی باستانی می توان به اجرای سریع فن لنگ و فن رودست و در هنر زورخانه اجرای پرتاب میل و کباده کشی را اشاره کرد.
او در سال ۱۳۱۰ در شیراز، پهلوان محمد کاظم زارع پهلوان اول این شهر را شکست داد. در سال ۱۳۱۱ پس از شکست دادن جعفر خراسانی پهلوان خراسان در رقابت بر سر پهلوانی ایران، در زورخانه مرکزی مشهد به جان او سوء قصد شد که با دخالت مؤثر مرشد اسماعیل طوسی و حمایت جمعی از مردم مشهد از مهلکه جان سالم به در برد. وی در آخرین کشتی پهلوانی خود در ۳۴ سالگی پهلوان کاظم دولابی را شکست داد.
این آخرین کشتی پهلوانی در تهران بود. پس از اشغال ایران در سال ۱۳۲۰ توسط نیروهای متفقین شرایط ویژه اجتماعی و سیاسی در ایران حاکم گردید. پس از چند سال رکود کشتی پهلوانی از اواسط دهه ۱۳۳۰ کشتی سراسری برای انتخاب پهلوان اول کشور و همین طور پیدایش کشتی مدرن یعنی کشتی آزاد و کشتی فرنگی جای خود را به برگزاری کشتی های پهلوانی در پایتخت و دیگر شهرها داد.
سیدعلی حق شناس بنا به عرف تهران قدیم که پهلوانان سرشناس زورخانه دار یا قهوه چی می شدند، پس از خداحافظی از کشتی به تربیت شاگردان ورزش باستانی و کشتی پرداخت و همزمان به کسب و کار خود یعنی حرفه قهوه خانه داری در خیابان «اسمعیل بزاز» مشغول شد.

سید علی حق شناس کمیاب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سید_علی_حق‌شناس_کمیاب

بپرس