سید حسین ارژنگی

دانشنامه آزاد فارسی

سید حسین ارژنگی (تبریز 1260ش- تهران 10 مرداد 1342ش)
(معروف به میرمصور) نقاش و طراح فرش ایرانی. نسب او به آقامیرک -نقاش بزرگ دوره ی صفوی- می رسد. پدرش ابراهیم میر، نقاش دربار مظفرالدین شاه بود و مدتی را در تفلیس و مسکو به آموختن نقاشی پرداخت. دو پسر او – میرمصور و رسام- هم کار او را دنبال کردند. میرمصور از 10 سالگی نقاشی می کرد و در سال 1277 برای آموختن نقاشی و تجربه ی رنگ روغن، آبرنگ و سیاه قلم به تفلیس و روسیه رفت و دو سال در آکادمی مسکو به آموختن نقاشی پرداخت. بعد از آنمدتی به فرانسه و ایتالیا رفت تا با هنر اروپایی از نزدیک آشنا شود. فعالیت جدی میرمصور از زمانی آغاز شد که با اتمام تحصیلاتش در اروپا به تهران برگشت و توانست در خیابان علاءالدوله هنرکده ای تاسیس کند. شهرت او باعث شد تا کمال الملک به دیدنش برود. بعد از مدتی با کمک و پیشنهاد کمال الملک شعبه ای از مدرسه ی صنایع مستظرفه در تبریز (1297) تاسیس کرد. بعد از تعطیلی مدرسه ی صنایع مستظرفه، در سال 1307 به تهران رفت و در اداره ی باستان شناسی و موزه ی ایران باستان، زیر نظرآندره_گدار به کار مشغول شد.
میرمصور علاوه بر نقاشی، در طراحی نقشه ی قالی هم مهارت داشت. در حقیقت او یکی از پیش گامان طراحی نوآورانه در نقش قالی به حساب می آید. از معروف ترین کارهای او در این زمینه قالی چهارفصل است (1307) که در کارخانه ی حاجی یوسف در تبریز، توسط استاد ایجادی بافته شده است.
میرمصور و رسام ارژنگی اگرچه از نگارگران و نقاشان کلاسیک گرای ایرانی محسوب می شوند، اما روند نوگرایی هم در آثارشان مشهود است. خاصه که به خاطر تحصیلات و زندگی چندین ساله شان در اروپا درک درستی هم از هنر مدرن داشته اند. بخش زیادی از آثار میرمصور را حوادث تاریخی و چهره های ملی تشکیل می دهد.
از جمله آثار او: تابلوهای نادرشاه، شاپور اول، امیرکبیر و رضاشاه و تصویرسازی نسخه ای از گلستان سعدی.
منابع
http://yon.ir/YptPx http://www.iran-carpet.com/fa/blog/detail/2929

پیشنهاد کاربران

سید حسین ارژنگی معروف به میرمصور ( زادهٔ سال ۱۲۶۰ تبریز – درگذشتهٔ ۱۰ مرداد ۱۳۴۲ تهران ) ، نقاش امپرسیونیسم ایرانی، مؤسس مدرسه صنایع مستظرفه تبریز و از پیش گامان طراحی مدرن نقش قالی بود. او و برادر کوچکترش، رسام ارژنگی نقش کلیدی در آموزش هنر در تبریز ایفا کردند.
...
[مشاهده متن کامل]

سید حسین ارژنگی متولد تبریز، ۱۲۶۰ در خانواده ای با پیشینهٔ هنری بود که نسب وی به آقا میرک نقاش بزرگ عهد صفویه می رسید و نقاشی را هم نزد پدرش، ابراهیم میر آموخت. او به هنگام گرفتن شناسنامه نام خانوادگی میرمصور ارژنگی را انتخاب نمود. در ابتدا برای مظفرالدین میرزا، ولیعهد چندین نقاشی خلق کرد. سپس به روسیه، فرانسه و ایتالیا سفر کرد و به تحصیل نقاشی پرداخت. پس از اتمام تحصیلات عالیه در بازگشت به ایران، در خیابان علاءالدوله تهران هنرستانی تأسیس نمود. در همین ایام با کمال الملک آشنایی و دوستی پیدا کرد. ولی پس از پنج سال به تبریز بازگشت و در ۱۲۹۷ صنایع مستظرفه را در تبریز تأسیس کرد. او در کنار نقاشی به مجسمه سازی، طراحی قالی و سرودن اشعار طنز هم می پرداخت.
میرمصور به غیر از خلق مجسمه و پرتره هایی از ادیب نیشابوری، فردوسی، خاقانی و امیرکبیر نقاشی هایی به نام دارد از جمله: حمله نادرشاه به هندوستان، رضاشاه سوار بر اسب، رستم و سهراب و شاپور اول. او در سال ۱۳۲۸ از سوی وزارت فرهنگ و هنر نشان درجه یک هنری دریافت کرد.
↑ درموزه ای در آمریکا نگهداری می شود.

سید حسین ارژنگی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سید_حسین_ارژنگی

بپرس