سید جواد حسینی عاملی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یـکـی دیـگر از فقهای نامدار شیعه، علامه فقه و فقاهت، آیه اللّه سید جواد بن سید محمد حسنی حسینی عاملی غروی، از بزرگان فقه و فقاهت قرن سیزدهم و ازتلامذه آیة اللّه بحرالعلوم و علامه وحید بهبهانی می باشد.او که یکی از افاضل شاگردان این دو فقیه بزرگ است، در سال ۱۱۶۰ ه ق درآبادی شقرا جبل عامل متولد شده و در همنجا رشد و پرورش یافت، سپس به روزگار مرجعیت علامه بهبهانی به کربلا رهسپار گشت و نزد آقای سید علی صاحب ریاض به فراگرفتن علوم اشتغال ورزید در سایه تـلاش و جـدیت بلیغی که داشت،توانست در اندک مدتی به بالاترین مدارج علمی نایل آید و مقام استادی شخصیتهایی چون: صاحب جواهر، سید صدر الدین عاملی و جمعی دیگر را کسب نماید که دربخش شاگردان او خواهد آمد.
۱ ـ علامه وحید بهبهانی.۲ ـ آیة اللّه سید مهدی بحر العلوم.۳ ـ آیة اللّه سید علی صاحب ریاض.۴ ـ آیة اللّه شیخ جعفر کاشف الغطا.

[ویکی اهل البیت] سید جواد حسینی عاملی فرزند سید محمد معروف به سید جواد عاملی صاحب مفتاح الکرامه، عالمی معتمد، فقیهی متتبع و محدثی محقق، یکی از علما و دانشمندان معروف اوایل قرن سیزدهم هجری است.
سید جواد پس از آن که دوران کودکی را پشت سر نهاد به مکتب رفت تا مقدمات علوم را از عموزاده اش ابوالحسن موسی فراگیرد. در اندک زمانی توانست دروس مقدماتی را بیاموزد سید جواد در سال 1194 ق. با کوله باری از امید راهی اعتاب مقدس عراق شد (همزمان با مرجعیت علامه بهبهانی) و نزد آقای سید علی طباطبایی (صاحب ریاض) به فراگرفتن علوم اشتغال ورزید. در سایه تلاش و جدیت بلیغی که داشت، توانست در اندک مدتی به بالاترین مدارج علمی نایل آید و مقام استادی شخصیت هایی چون: صاحب جواهر، سید صدرالدین عاملی و جمعی دیگر را کسب نماید که در بخش شاگردان او خواهد آمد. او در محضر جمعی از بزرگان کسب فیض و علم نموده است که اسامی چند تن از آنان برده می شود: (اساتید) علامه وحید بهبهانی./ آیت الله سید مهدی بحرالعلوم./ آیت الله سید علی صاحب ریاض./ آیت الله شیخ جعفر کاشف الغطاء. در مکتب فقهی او شاگردانی تلمذ نموده و به مقام شامخ علمی و فقهی نائل آمده اند که هر کدام از استوانه های فقاهت به شمار می آیند که اسامی چند تن از آنان ذکر می شود. آیت الله شیخ محمدحسن صاحب جواهرالکلام که از او اجازه روایتی نیز دارد./آیت الله سید صدرالدین عاملی./آیت الله شیخ جواد، معروف به ملا کتاب./آیت الله آقا علی هزارجریبی./آیت الله شیخ محسن اعسم.
زمانی که سید بحرالعلوم اداره حوزه نجف را به عهده گرفت وظایف مهم حوزه را تقسیم کرد. از جمله کارهای تحقیق و تألیف را به سید جواد واگذار نمود تا به پژوهش در علوم آل محمد صلی الله علیه و آله بپردازد. این اندیشمند عالیقدر نیز با توجه به اطلاعات فراوانی که در اخبار و اقوال داشت تألیفات پرارجی از خود به یادگار گذاشت. همچنین فقیه نامی علامه سید جواد عاملی پس از رحلت سید بحرالعلوم و مسافرت علامه کاشف الغطا به ایران، بر کرسی تدریس نشست. ایشان همچمنین با فرقه های انحرافی به مبارزه پرداختند.
از یادگارهای باارزش ایشان کتابخانه اش بود که در آن بسیاری از نسخ خطی علمای بزرگ از قرون پیشین را جمع آوری کرده، در آن زمان از کتابخانه های غنی به شمار می آمد.
نجف - یکی از حجره های شرقی از طرف باب قبله روبروی مرقد مطهر امیرالمؤمنین علی علیه السلام.
گلشن ابرار، ج1، مدخل "سید جواد عاملی" از علی علیزاده. <http://nbo.ir/View/Learned/LearnedPropertiesSlide.aspx?LearnedID=36&LangID=1#panelBiography> (31مرداد1391)
منبع :کتابخانه دیجیتال موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت علیهم السلام

پیشنهاد کاربران

بپرس