سوزاک

/suzAk/

معنی انگلیسی:
gonorrhoea, clap, gonorrhea

لغت نامه دهخدا

سوزاک. ( اِ مرکب ) نام مرضی است مشهور و آن سوزشی باشد که بسبب زیادتی صفرا در مجرای بول بهم میرسد وآنجا را ریش کند و چرک آید. ( برهان ) ( جهانگیری ). بیماری معروف که به عربی حرقةالبول گویند. ( فرهنگ رشیدی ). یکی از امراض مقاربتی است که در بادی امر عبارت است از التهاب قسمت انتهای مجرای بول موسوم به پیشاب راه بواسطه میکرب مخصوصی به نام گونوکوک . گونوکوک از دسته میکربهای کروی و دوقلو است و رنگ کرم را بخود میگیرد. سوزاک مصونیت ندارد و مبتلایان ممکن است مجدداً مبتلا شوند. هیچ کس در برابر این بیماری مصون نیست. در زنان و مردان بالغ بیماری مزبور بوسیله مقاربت سرایت میکند. ( فرهنگ فارسی معین ) :
آنرا که رسد ز رنج سوزاک الم
بیند المی از سبب آن هر دم.
یوسفی طبیب ( از جهانگیری ).
|| آبله. بثره. ( ناظم الاطباء ).
|| سوختگی. ( فرهنگ رشیدی ). ریش با التهاب و سوزش. ( ناظم الاطباء ). || ( نف ) سوزان. سوزنده. سوزا. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

بیماری واگیرازراه مقاربت میکروب گونوکوک
۱ - سوزنده سوزا . ۲ - ( اسم ) یکی از امراض مقاربتی است که در بادی امر عبارتست از التهاب قسمت انتهایی مجرای بول موسوم به پیشاب راه به واسطه میکروب مخصوصی به نام گونوکوک . گونوکوک از دسته باکتری های کروی و دوقلو است و رنگ گرم را به خود نمیگیرد . سوزاک مصونیت ندارد و مبتلایان ممکن است مجددا مبتلا شوند . هیچکس در برابر این بیماری مصون نیست . در زنان و مردان بالغ بیماری مزبور به وسیله مقاربت سرایت میکند .

فرهنگ معین

(اِ. ) یکی از امراض مقاربتی که واگیر دارد و نشانة آن چرک و سوزش در مجرای ادرار است .

فرهنگ عمید

بیماری میکروبی واگیردار که از طریق مقاربت سرایت می کند و باعث ایجاد چرک و سوزش در مجرای ادرار می شود که مدت سه تا چهار هفته ادامه می یابد و اگر معالجه نشود میتواند عوارض جانبی دیگری در دستگاه اداری و تناسلی تولید کند.

واژه نامه بختیاریکا

اَلِه؛ سیزنک

دانشنامه عمومی

سوزاک ( به انگلیسی: Gonorrhea ) یکی از بیماری های آمیزشی شایع است که از طریق آمیزش جنسی منتقل می شود. عامل آن نیسریا گونورآ[ ۱] یا گنوکوک یک دیپلوکوک گرم منفی می باشد. علایم معمول در مذکران شامل سوزش ادرار و خروج ترشحات چرکی و عفونتی از آلت تناسلی وی است که به آن آبسَردَن[ ۲] هم می گویند. اما در زنان ( و حتی مردان ) معمولاً بی علامت[ ۳] است یا ممکن است خود را به صورت ترشحات واژنی یا دردهای لگنی نشان دهد یا به صورت خونریزی در بین قاعدگی باشد. [ ۴] علایم آن می تواند در مقعد نیز دیده شود. [ ۵] برای پیشگیری از بروز عوارض و جلوگیری از گسترش بیماری درمان آنتی بیوتیکی ضروری است و در صورت عدم درمان می تواند به مفاصل یا دریچه های قلب سرایت کند. [ ۶] [ ۷]
علایم مردان معمولاً ناشی از التهاب پیشابراه است.
• سوزش ادرار
• ترشحات چرکی از آلت و همچنین تب نیز از علائم شایع است.
بیش از نیمی از زنان آلوده بدون علامت هستند و موارد علامت دار معمولاً ناشی از التهاب واژن و آندوسرویکس، به صورت های زیر بروز می کند:
• ترشحات واژنی
• دردهای لگنی
نوزادان مادران مبتلا به سوزاک، اگر درمان نشوند، در ۲۸ درصد موارد ممکن است به التهاب چشمی نوزادان مبتلا شوند. [ ۸]
باکتری نایسریا گونوره آ سوزاک را ایجاد می کند. ابتلای قبلی منجر به ایجاد ایمنی در برابر این بیماری نمی شود ( به این معنی که اگر کسی قبلاً به سوزاک دچار شده باشد، اگر دوباره در ارتباط با یک فرد مبتلا قرار بگیرد ممکن است دوباره بیمار شود ) . یک فرد مبتلا ممکن است بدون اینکه نشانه ای از ابتلا در بدن خود داشته باشد، چندین نفر دیگر را مبتلا کند.
این عفونت معمولاً از شخصی به شخص دیگر از طریق رابطه جنسی واژینال ( رابطه جنسی از طریق واژن زن ) ، مقعدی یا دهانی منتقل می شود. مردان ۲۰ درصد در معرض خطر ابتلا به عفونت سوزاک در اثر یک رابطه جنسی واژینال با یک زن آلوده هستند. این خطر برای مردانی که با مردان دیگر رابطه جنسی دارند ( مردان همجنسگرا ) ، بیشتر است. [ نیازمند منبع] در رابطه جنسی بین دو مرد، ممکن است که فاعل مبتلا به عفونت آلت تناسلی شود درحالی که ممکن است مفعول مبتلا به عفونت مقعد و راست روده شود. زنان در اثر رابطه جنسی واژینال با یک مرد آلوده، بین ۶۰ تا ۸۰ درصد، خطر ابتلا به این بیماری را دارند.
عکس سوزاکعکس سوزاکعکس سوزاکعکس سوزاکعکس سوزاک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

سوزاک (gonorrhoea)
نوعی بیماری مقاربتی شایع. براثر عفونت با باکتری نایسریا گنوره ایجاد می شود. این باکتری موجب التهاب دستگاه ادراری ـ تناسلی می شود. پس از دورۀ نهفتگی دو تا دَه روزه، مردانِ مبتلا دچار سوزش ادرار و ترشح از پیشابراه می شوند. زنان بیمار معمولاً هیچ علامت خارجی ندارند. سوزاک درمان نشده در هر دو جنس ممکن است باعث ناباروری شود و کودکی که از زن مبتلا به سوزاک متولد می شود، در معرض کوری است. این بیماری با تجویز داروهای پادزی درمان می شود، هرچند برای مبارزه با گونه های مقاوم تجویز مقادیر زیاد دارو لازم است.

مترادف ها

gonorrhea (اسم)
سوزاک، سوزنک، اتشک

پیشنهاد کاربران

بپرس