سوادکوه

لغت نامه دهخدا

سوادکوه. [ س َ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای شهرستان شاهی است. حدود آن بشرح زیر است : از طرف شمال به بخش مرکزی شاهی ، از طرف جنوب به بخش فیروزکوه ازشهرستان دماوند، از خاور به بخش دودانگه از شهرستان ساری و از باختر به بخش بندپی از شهرستان بابل. موقعیت بخش طبیعی و کوهستانی و از قسمت جنوبی آن بخطالرأس سلسله جبال البرز منتهی میشود. ارتفاع قلل آن 3500 متر است. سرچشمه دو رودخانه مهم تالار و بابل که قسمت اعظم قرای شهرستان های بابل ، ساری و شاهی را مشروب می نماید. از ارتفاعات جنوبی این بخش و قرای مهم آن در طول دره های متعدد آن واقع گردیده است. محصول آن برنج و انواع محصولات مناطق معتدل و مرطوبی است. قسمت مرکزی مراتع زمستانی گاوداران و منبع تهیه چوب وزغال بوده است. راه آهن از وسط دره رودخانه تالار و تقریباً از وسط این بخش میگذرد. شش ایستگاه در این بخش واقع است : 1 - شیرگاه 2 - زیرآب. 3 - پل سفید. 4 - سرخ آباد. 5 - ورسک. 6 - دوگل. ایستگاه هفتم در گدوک فیروزکوه واقع است. بخش سوادکوه از 5 دهستان و 143 آبادی تشکیل شده است و جمعیت آن در حدود 53هزار تن بشرح زیر است : دهستان ولوپی 31 آبادی و دارای 11هزار تن جمعیت ، دهستان راستوپی 55 آبادی و دارای 23هزار تن جمعیت ، دهستان لفور قشلاقی 21 آبادی و دارای 8هزار تن جمعیت ، دهستان کسطیان قشلاقی 16 آبادی و دارای 3هزار تن جمعیت و دهستان شیرگاه قشلاقی 20 آبادی و دارای 8هزار تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ). رجوع به التدوین و جغرافیای سیاسی کیهان شود.

فرهنگ فارسی

بخشی است از شهرستان شاهی ( مازندران ) واقع در شمال بخش فیروز کوه کوهستانی محصول برنج تهیه چوب و زغال . راه شوسه راه آهن تهران ببندرشاه از دره رودخانه تالار - که از میانه بخش مذکور جاریست - میگذرد . جمعیت بخش حدود ۵۳٠٠٠ تن است .
نام یکی از بخشهای شهرستان شاهی است

گویش مازنی

/sevaad koo/ سوادکوه مشتمل بر دو بلوک و حدود یک صد پارچه آبادی استاز جنوب محدود به کوه های شلفین، مونگی چال، قدم گاه، پیازمرگ، شاراق و گدوک شاه استاز شرق و غرب به دویال کوه که مسلط به رودخانه ی بابل و تجن است و از شمال به قائم شهر محدود می شود

دانشنامه آزاد فارسی

پل ورسک
کوهی در استان مازندران، شهرستان قائم شهر، کوهستان البرز مرکزی، با ارتفاع ۳,۶۲۵ متر. در ۶۶کیلومتری جنوب غربی قائم شهر قرار دارد. رودخانه های چرات و شش رودبار و ریزابه های رود تالار از این کوه سرچشمه می گیرند.

پیشنهاد کاربران

رضا شاه از طایفه پهلوان آلاشت میباشد که این طایفه هنوز هم در آلاشت سکونت دارد و یکی از طوایف مازندرانی مهم در آلاشت میباشد.
برخی منابع رضاشاه را از طایفه پالانی دانستند ولی طایفه ای به نام پالانی در سوادکوه وجود ندارد و طایفه پالان و پالاندوز دو طایفه در منطقه نور و نوشهر هستند.
...
[مشاهده متن کامل]

یک روستا به نام پالند در نزدیکی آلاشت وجود دارد.
آنطور که دکتر نیازمند نوشته است خانواده پدری رضاشاه مازندرانی زبان بود و پهلوان ها هنوزم به زبان مازندرانی صحبت میکنند.
طبق گفته دکتر نیازمند مادر رضاشاه از خاندان آیراملو قفقاز بود و مادر رضاشاه ترک زبان بود و با زبان مازندرانی آشنایی نداشت و توسط خانواده پدری رضاشاه اذیت میشد برای همین مجبور شد از مازندران به تهران و قزوین مهاجرت کند و رضاشاه نزد دایی خودش بزرگ شد و سپس به ارتش کازک ( قزاق ) پیوست که از ایلات مازندرانی و آذری و کرد و فارس و لر تشکیل شده بود و ریاست آن با روس ها بود.

سوادکوه در لغت بمعنای سیاه کوه یعنی کوه سیاه می باشد سوادکوه از جایی حدود بالای فیروزکوه و گدوک آغاز میشود و در حوالی اسکندرکلا و شاهی ( قائم شهر ) تمام میشود.
سوادکوه شامل روستاهای زیادیست ازجمله ورسک، جوارم، آلاشت، دوگل، شوراب، شیرگاه، پل سفید، زیراب و. . .
...
[مشاهده متن کامل]

در ورسک سوادکوه، پل زیبا و شگفت انگیز ورسک وجود دارد که شاهکار مهندسی ایران است و بدستور اعلیحضرت همایونی رضاشاه کبیر ساخته شده است و آرزوی بزرگ ایشان بود که مملکت ایران صاحب راه آهن شود و ایرانیان در رفاه و آسایش و امنیت باشند.
سوادکوه شهر اعلیحضرت رضاشاه کبیر است. آلاشت زیباترین و بهترین روستای ایران است. سوادکوه دریک کلمه یعنی عشق، یعنی سرزمین قهرمان پرور یعنی مسقط الراس رضاشاه.

بپرس