سه ارجوزه در کلام امامت و فقه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سه ارجوزه در کلام، امامت و فقه، سه ارجوزه و منظومه علمی از ابن داود حلی معروف به ابن داود (647 - 707ق) را دربردارد.
نخستین ارجوزه این مجموعه، پیرامون مسائل کلامی بر اساس روش و مبانی اعتقادی شیعی بوده و به نام ارجوزه فی الکلام می باشد. مصنف در این منظومه زیبا و کوتاه با الفاظی موجز از باورهای اعتقادی شیعه سخن می گوید، غالبا به دلایل لازم اشاره می نماید و در صورت لزوم از سایر نظریات کلامی نیز سخن به میان می آورد. شیوه او در طرح مسائل همان روش متداول کلامی بوده و به خصوص می توان آن را مشابه کتاب یاقوت نوبختی دانست. با این تفاوت که از ذکر امور عامه صرفنظر کرده و بلافاصله پس از ذکر وجوب معرفت باری تعالی وارد مباحث اصلی کلام می شود. هم چنانکه بخش امامت آن ناقص بوده و احتمال می رود که مصنف فرصت اتمام آن را نیافته است.
دومین ارجوزه در اثبات برتری و شایستگی امیرمومنان(ع) برای تصدی امر حکومت به نظم کشیده شده و المنهج القویم فی تسلیم التقدیم نام گرفته است. مصنف ضمن اشعار این ارجوزه مناظره خود را با چند تن از علمای عامه گزارش می دهد و پایان این مناظره را با نقل بیان امیرالمومنین(ع) در روز شوری زینت می بخشد.
سومین ارجوزه، تحت عنوان جواهر الکلام فی الاشباه و النظائر از مسائل فقهی همسان و مشابه بحث می کند. علاوه بر این ارجوزه ای ناقص پیرامون بحث امامت بعد از ارجوزه اول و به عنوان تکمله آن قرار داده است که احتمال انتساب آن به شخص ابن داود بسیار قوی باشد.
این سه ارجوزه در ضمن مجموعه ای در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به شماره 1795 نگهداری می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس