سنگان

لغت نامه دهخدا

سنگان. [ ] ( اِخ ) دهی است جزء بخش کن شهرستان تهران. دارای 1106 تن سکنه. آب آن از چشمه سار. محصول آنجا غلات ، بنشن ، سیب ، آلبالو، گردو، قلمستان و میوه جات مختلف. شغل اهالی زراعت. از آثار قدیم بنای مخروبه و امامزاده ای بنام عقیل دارد. اغلب در تهران ساکن هستند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).

سنگان. [ س َ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش رشخوار شهرستان تربت حیدریه است. از طرف خاور بدهستان رشخوار. از شمال و باختر به بخش حومه. از طرف جنوب به بخش قاین از شهرستان بیرجند محدود است. این دهستان از 42آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود. مجموع نفوس آن در حدود 7127 تن است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

سنگان. [ س َ ] ( اِخ ) قصبه مرکزی دهستان سنگان بخش رشخوار شهرستان تربت حیدریه. دارای 580 تن سکنه. آب آن از قنات و رودخانه. محصول آنجا غلات ، پنبه ، بادام. آب گرم ، کلاته آهو، کوه سنگ و مرشد جزء این قصبه است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ).

سنگان. [ س َ ] ( اِخ ) مرکز دهستان پائین خواف بخش خواف شهرستان تربت حیدریه. دارای 3152 تن سکنه. آب آن از قنات. محصول آنجا غلات ، پنبه ، زیره و شغل اهالی زراعت ، گله داری ، کرباس بافی و راه آن اتومبیل رو است. مزرعه دیزباد و دردوی جزء این ده است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ). شهرکی است [ بخراسان ] از حدود نیشابوربا کشت و برز و از وی کرباس خیزد. ( حدود العالم ).

فرهنگ فارسی

دانشنامه عمومی

سنگان (تهران). سنگان نام روستا و منطقه ای کوهستانی و بسیار زیبا در شمال غربی تهران و کمی بالاتر از سولقان می باشد. ارتفاع روستای سنگان از سطح دریا ۲۱۰۰ متر است. این روستا دارای چهار محله ( محل پایین، محل وسط محل باغدره و محله بالا ) است. راه دسترسی به این روستا از طریق جادهٔ امامزاده داوود است. [ ۲] سنگان۳ اثر ملی ( آبشار و درخت چنار هزار ساله امام زاده قاسم و سبد سنگونی صنایع دستی سنگان ) در فهرست میراث طبیعی ایران دارد دارای سه امامزاده متبرکه نام این امامزادگان امامزاده سید علاء الدین در محلهٔ پایین، امامزاده سید عمادالدین در محلهٔ وسط و امامزاده قاسم در محله بالا است؛ در محلهٔ پایین یک تکیهٔ تاریخی وجود دارد که تاریخ نگاشته شده در سنگ قبرهای داخل دیوار تکیه مربوط به ۷۵۰سال قبل دورهٔ ایلخانان می باشد که بنای آن با رسمی شدن مذهب تشیع در دوره صفویه احداث شد و تا به حال دو بار مرمت و بازسازی گردیده و از معماری منحصر به فرد و بسیار زیبایی برخوردار است. تا چند سال قبل قبرهایی که آن ها را به زرتشتیان نسبت می دادند در مقابل این تکیه وجود داشت که اینک از سرنوشت آن ها اطلاعی در دست نیست.
ساکنین سنگان از دیرباز به زبان تاتی سخن می گویند گویش طهران قدیم. [ ۳] قدیمی ترین محله روستای سنگان، محلهٔ پائین نام دارد که ورود به سنگان نیز از طریق همین محله است. آثار بازمانده تاریخی به ویژه آرامگاه امامزاده های سه گانه سنگان، نشانگر قدمت طولانی این روستا است. به استناد نوشته های برخی از سنگ قبرها قدمت روستای سنگان به بیش از ۲۰۰۰ سال پیش می رسد. فاصله تهران تا سنگان با اتومبیل حدود بیست الی بیست و پنج دقیقه است. شیب مسیر پس از عبور از باغ ها، به تدریج زیاد شده و بر روی یال های متعددی امتداد می یابد که دیواره ای سنگی تمام این یال ها را به دو میان تقسیم می کند. این دیواره بلند باعث به وجود آمدن آبشارهای بسیار شده است. سنگان، دارای یک آبشار بسیار زیباست که دسترسی به آن معمولاً نیاز به ۱ تا ۲ ساعت کوهپیمایی دارد که بر بالای این دره خودنمایی می کند. آبشار زیبای سنگان که با بلندی حدود ۳۰ متر بزرگ ترین آبشار استان تهران و جزو چند آبشار مرتفع ایران می باشد، دارای محوطه ای مسطح و مناسب برای اتراق و استراحت است. در طرف چپ آبشار هم با کمی فاصله غارهایی دیده می شوند. آبشار سنگان ۲۵۷۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در شمال آن قله پهنه حصار واقع شده است. رودخانه فصلی سنگان به طول دوازده کیلومتر از دامنه های شرقی کوه کرکو در ۳۵ کیلومتری شمال غربی تهران سرچشمه گرفته و پس از سیراب نمودن روستای سنگان به رود سولقان و کن می یزد.
عکس سنگان (تهران)عکس سنگان (تهران)

سنگان (خواف). سَنگان شهری در استان خراسان رضوی واقع در شهرستان خواف و مرکز بخش سنگان است که در فاصله ۳۰۰ کیلومتری مشهد و ۲۴ کیلومتری خواف قرار گرفته است . طبق گفته ی کارشناسان سنگان دارای بزرگترین معدن سنگ آهن در خاورمیانه می باشد و ازین رو به پایتخت سنگ آهن خاورمیانه معروف است . این شهر در گذشته سنجان نام داشته و پیشینه ی تاریخی آن به دوران پیش از اسلام باز میگردد همچنین نام این شهر در نوشته های تاریخدانان از جمله کتاب نزهت القلوب اثر حمدالله مستوفی آمده است. از سوغاتی های شهر سنگان میتوان آبنبات مخصوص و پسته را نام برد . در بخش صنایع دستی تنورسازی ، نمدمالی - نمدبافی و قالیچه بافی در این شهر وجود دارد که مواد اولیه آنها توسط دست اندرکاران این حرفه تولید می شود. [ ۱] این شهر در دامنه های جنوبی رشته کوه کوهسرخ قرار دارد. [ ۲]
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۱۲٬۴۴۳ نفر ( در ۳٬۱۱۷ خانوار ) بوده است. [ ۳]
گفته میشود پس از حمله اعراب مسلمان به ایران و در هم شکستن امپراطوری ساسانی عده ای از زرتشتیان سنجان به هند مهاجرت کردند ، باتوجه به منابع تاریخی این مهاجران ایرانی دو دسته بودند دسته ای از سنجان واقع در خراسان رضوی و دسته ای از شهر ساری واقع در استان مازندران به جزیره هرمز و از آنجا به هند مهاجرت کردند ، کتاب قصه سنجان که نزد پارسیان هند به عنوان سند موثقی از تاریخ پیشینیانشان است گویای این روایت می باشد .
سنگان یا سنجان شهری باستانی که در ولایت خواف، ربع نیشابور، خراسان قرار داشته است.
حمدالله مستوفی در نزهت القلوب گفته است:
سلامه، سنجان، زوزن از توابع خواف است که ملک زوزن در آنجا عمارت عالی بنا کرده است.
سنگان دارای بزرگترین معدن سنگ آهن خاورمیانه می باشد. [ ۴]
عکس سنگان (خواف)عکس سنگان (خواف)عکس سنگان (خواف)عکس سنگان (خواف)

سنگان (دشتیاری). سنگان، روستایی در دهستان باهوکلات بخش باهوکلات شهرستان دشتیاری در استان سیستان و بلوچستان ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۹۰۵ نفر ( ۲۰۸ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس سنگان (دشتیاری)

سنگان (نهبندان). سنگان روستایی در دهستان عربخانه بخش شوسف شهرستان نهبندان استان خراسان جنوبی ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا کمتر از ۳ خانوار بوده است. [ ۱]
عکس سنگان (نهبندان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

سنگان ( خاش ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان ایران است. که طایفه کرد میربلوچ زهی و سهرابزهی در ان ساکنند
سنگان نام دو روستای است واقع در بخش طارم سفلی استان قزوین بنام های سنگان علیا ( سنگان بالا ) وسنگان سفلی ( سنگان پایین ) در فاصله حداکثر یک کیلومتری هم قرار دارن، روستای سنگان پایین قدمت تاریخی بیشتری
...
[مشاهده متن کامل]
دارد، وجودآثارتاریخی آتشکده در نزدیک قلعه طالب خان حکایت از زردشتی بودن اهالی روستای سنگان پایین ومنطقه طارم قبل از اسلام بوده، وجود امام زاده ای روستای سنگانسفلی می توان به امامزادگان جمال الدین و علاءالدین ( علیهما السلام ) اشاره کرد که ایشان از نوادگان حضرت امام سجاد ( علیه السلام ) می باشن بعد از اسلام آوردن اهالی جهت زیارت احداث شده و الان هم مورد احترام اهالی و روستاهای اطراف بوده و جهت زیارت و نذری دادن به این امامزاده می آیند. ازاثارتاریخی دیگه روستای سنگان حمام خزینه ای قدیمی بوده متاسفانه قبل انقلاب اسلامی تخریب و به جای آن حمام همانجا حمام دوشی احداث نمودن وجود سایر آثار تاریخی دیگه در روستا زیاد بود که در این مقاله نمی گنجد.

سنگان سفلی و سنگان معروف به سیدلر در طارم سفلی از جاهای خوش آب هوا و دارای ۲۰۰خانوار داری ۱۱۰۰نفر جمعیت دارای باغات انار می باشد ودرآمد مردم از باغ داری وکشاورزی ودامداری امرار معاش میکنند واکثر جوانان تحصیل کرده اش در شهرستان قزوین وتهران ساکن هستند واکثرا با روستا ارتباط دارند .

بپرس