سلوه الانفاس و محادثه الاکیاس بمن اقبر من العلماء و الصلحاء بفاس

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سلوة الأنفاس و محادثة الأکیاس بمن أقبر من العلماء و الصلحاء بفاس، اثر ابوعبدالله محمد بن جعفر بن ادریس کتانی (1345-1274ق)، کتابی است در شرح حال علما، صلحا و بزرگانی که در فاس (از شهرهای مراکش) مدفون گردیده اند. کتاب به زبان عربی و در نیمه دوم قرن چهاردهم هجری نوشته شده است.
تحقیق کتاب توسط عبدالله کامل بن محمدطیب کتانی، حمزة بن محمدطیب کتانی و محمدحمزة بن محمدعلی کتانی صورت گرفته است.
کتاب با مقدمه ای از ادریس کتانی، مقدمه ای از محققان و مقدمه ای از مؤلف آغاز شده و متن اصلی دربردارنده نزدیک به دو هزار شرح حال می باشد که در چهار جلد، عرضه شده است.
نویسنده در ترتیب افراد، اسلوب بدیعی را اتخاذ نموده است؛ بدین ترتیب که از شرح حال کسانی که در جامع شرفاء فاس (ضریح ادریس ازهر بانی فاس)، مدفونند آغاز کرده و آن را به عنوان مرکز قرار داده و سپس به صورت دور حلزونی و به صورت میدانی، شرح حال باقی افراد مدفون در کوچه ها و محله های شهر را ذکر کرده و آنگاه به کسانی که خارج از سور شهر دفن شده اند تا شعاع ده ها کیلومتر، پرداخته است.
نویسنده در تدوین این کتاب، از آثار فراونی استفاده کرده است که برخی از آن ها عبارتند از: «التشوف إلی معرفة رجال التصوف» ابوالحجاج یوسف بن یحیی بن عیسی؛ «التشوف فی معرفة أهل التصوف» عبدالرحمن بن اسماعیل تادلی؛ «العبر و دیوان المبتدأ و الخبر فی أیام العرب و العجم و البربر و من عاصرهم من ذوی السلطان الأکبر» عبدالرحمن بن محمد بن محمد بن محمد بن حسن بن خلدون حضرمی؛ «المقصد الوریف و المنزع اللطیف فی ذکر صلحاء الریف» عبدالحق بن اسماعیل خزرجی بادسی؛ «بغیة السالک فی أشرف المسالک» ابوعبدالله محمد بن محمد بن احمد بن عبدالرحمن بن ابراهیم انصاری ساحلی و....

پیشنهاد کاربران

بپرس