سفرنامه میرزا ابوالحسن خان ایلچی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سفرنامه میرزا ابوالحسن خان ایلچی (کتاب). سفرنامه میرزا ابوالحسن خان ایلچی یا حیرت نامه اثر محمد هادی علوی شیرازی است که سال ها در سفر میرزا ابوالحسن خان ایلچی به روسیه ، به ضبط وقایع و تحریر نوشتجات مامور گردیده است.
موضوع این سفرنامه، سفارت میرزا ابوالحسن خان شیرازی معروف به ایلچی کبیر به روسیه است، پس از معاهده شوم گلستان به جهت پاره ای مذاکرات در باب باز پس گرفتن برخی از شهرهایی که روسیه در جنگ ده ساله اول ایران و روس تصرف کرده بود. میرزا ابوالحسن خان ریاست این هیات را بر عهده داشت که با هدایایی گرانبها از جانب پادشاه ایران به روسیه رفت و پس از سه سال دست خالی و بی نتیجه به ایران برگشت، نویسنده کتاب محمد هادی علوی شیرازی است، لکن سفرنامه به نام میرزا ابوالحسن رئیس هیات سیاسی شهرت دارد. بنابراین شرح حال و مجمل احوالی از گزارش سفر مذکور و حقیقت احوال جماعت روسیه و سایر امورات اتفاقیه را لازم شمرده، در این رساله ثبت و آن را به «دلیل السفرا» موسوم ساخته، چون ایام سفر مذکور مدت سه سال و کسری طول به هم رسانید، در این رساله ماه به ماه، بلکه روز به روز به طریقی که ربط ایام از یکدیگر گسسته نشود، وقایع اتفاقیه به قسم روزنامجات ثبت افتاده و غرض اصلی از تحریر رساله مذکور وقایع امور اتفاقیه است و عبارت پردازی و حسن مقاله به هیچ وجه منظور نشده است.
ساختار کتاب
در پیش درآمد کتاب به شرح احوال نویسنده کتاب و میرزا ابوالحسن خان ایلچی و جنگ ایران و روم پرداخته شده است. کتاب شامل هشت فصل به قرار زیر است: فصل اول: وقایع سفر از تهران تا تفلیس فصل دوم: ابتدای ورود به خاک تفلیس و وقوع امورات اتفاقیه فصل سوم: ورود به شهر تفلیس فصل چهارم: ورود به شهر قفقاز فصل پنجم: ورود به شهر تول فصل ششم: ورود به شهر مسکو فصل هفتم: ورود به شهر پترزبوک فصل هشتم: بازگشت به سمت ایران فصل هفتم: ورود به شهر پترزبورگ فصل هشتم: بازگشت به سمت ایران
گزارش محتوا
میرزا ابوالحسن خان به شیراز می رود که مقدمه سفر روسیه خود را فراهم کند. ظاهرا میرزا محمد هادی را که با او آشنائی داشته و از شیوه تقریر و تحریر او آگاهی، به سمت منشی خود برگزیده و تحریر شرح سفر خود را به او محول کرده است. اگر از حق نگذریم، انتخاب ایلچی به جا بوده و او مرد منشی ظریف طبع و دقیق نظری را به سمت منشی خود انتخاب کرده است. میرزا هادی علوی شرح این سفر را که خود می نویسد به (دلیل السفرا) موسوم نموده و ظاهرا قرینه ای است، برای عنوان «حیرت نامه سفرا» که شرح سفارت میرزا ابوالحسن خان به دارالسلطنه لندن است. میرزا هادی پس از تحریر مقدمه کوتاه کتاب خود، شرح این سفر را از روز سه شنبه بیست و پنجم شهر جمادی الثانی ۱۲۲۹ ه. ق. ۱۴ ماه مه ۱۸۱۳ میلادی به رشته تحریر درآورده و ظاهرا تا روز به روز ورود خود به ایران که سه سال به طول انجامیده به ثبت وقایع، ماه به ماه و روز به روز پرداخته است.
← دقت و باریک بینی میرزا هادی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس