سفرنامه ترکستان ماوراء النهر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کتاب «سفرنامه ترکستان: ماوراء النهر»، تالیف پاشینو؛ ترجمه مادروس داود خانف؛ به کوشش جمشید کیان فر به زبان فارسی گزارش سفر به ماورالنهر می باشد.
پاشینو نایب سفارت روسیه در تهران به ترکستان سفر می کند و در این سفر اطلاع کاملی از اوضاع و احوال و گذران مردم آن سامان حاصل می نماید و از متصرفات جدید دولت روسیه مطالب جامعی فراهم می آورد و به زبان روسی کتابی می نویسد و یک نسخه از کتاب خود را به ناصرالدین شاه تقدیم می کند. ناصرالدین شاه هم به مادروس خان دستور می دهد، تا آن را ترجمه کند.
کتاب دارای فهرست مندرجان، پیش گفتار، هیجده باب و بخش نمایه عام می باشد. کتاب به نثر دوره قاجار نگاشته شده است.
پیش گفتار کتاب؛ شامل مباحث، همانند: گرجستان، مرو، هرات، پیشروی روس ها در ماوراءالنهر(ترکستان)، سخنی در باب سفرنامه ترکستان و مؤلف آن، سخنی در باب مترجم کتاب و روش تصحیح می شود.
باب اول در صحرا به شروع سفر از اروپا می پردازد. باب دوم «قلعه نمره اوّل و رود سیحون» ، باب سیم در قلعه نمره دویم، باب چهارم در قلعه پرسکی، باب پنجم قلعه جولک، باب ششم شهر ترکستان، باب هفتم از ترکستان تا چمکند، باب هشتم در چمکند، باب نهم ورود به شهر تاشکند، باب دهم در تاشکند، باب یازدهم در فقره گوسفند، باب دوازدهم در تاشکند، باب سیزدهم در باب تاشکند...

پیشنهاد کاربران

بپرس