سرپل ذهاب

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی از شهرستان قصر شیرین واقع در مشرق و شمال شرقی شهرستان از شمال بدهستانهای ازگله و خانه شور ( شهرستان کرمانشاه ) از مشرق به بخش کرند( شهرستان شاه آباد ) از جنوب بدهستان دیره (بخش ایوان شهرستان شاه آباد ) و از مغرب قسمتی به بخش مرکزی قصر شیرین و قسمتی بکشور عراق محدود است . هوای بخش گرمسیر و قسمت علیای دهستانهای پاطاق و قلعه شاهین معتدل است . زمستان بخش هم معتدل است . رودخانه های بخش عبارتند از : رودخانه الوند رودخانه پاطاق رودخانه سراب قلعه شاهین رودخانه سراب گرم رودخانه قوره تو . بخش مزبور شامل ۴ دهستان و ۹٠ آبادی و ۱۱۱٠٠ تن سکنه است . ۲ - قصبه مرکز بخش مزبور در ۳٠ کیلومتری مشرق قصر شیرین و ۱۴۷ کیلومتری کرمانشاه . رودخانه الوند از وسط قصبه میگذرد . شغل اکثر اهالی کسب و عده ای زراعت است . جمعیت نزدیک ۲٠٠٠ تن است . محصول عمده غلات برنج پنبه صیفی و مختصر میوه و قلمستان است .

پیشنهاد کاربران

این منطقه در عهد نادری ملقب به قلعه لکها بوده است. ناصری که جدید محسوب میشه!
مطالبی که عینن توسط ناصردین شاه ثبت شده
لرها ساکنین سرپل ذهاب
لرها اهالی طاق بستان ( لک و طوایف غیر )
طایفه لرزنگه
این گفته های ناصردین شاه نمی تواند اشتباه باشد زیرا به اندازه کافی مشاور و تصحیح کننده در اختیار داشته
سَرپُل ذَهاب ( سرپل ذهاب ) یکی از شهرهای استان کرمانشاه و مرکز شهرستان سرپل ذهاب در غرب ایران است. مردم این شهر کرد هستند و به زبان کردی سخن می گویند. این شهر مرزی ایران در زمان جنگ ایران و عراق به شدت آسیب دید اما بعد از جنگ بازسازی شد. این شهر در ۴۵ درجه و ۵۲ دقیقه طول شرقی و ۳۴ درجه و ۲۴ درجه عرض جغرافیایی و در غرب کشور و منتهی الیه شیب ارتفاعات زاگرس واقع گردیده است.
...
[مشاهده متن کامل]

در این شهر، زبان کردی به عنوان زبان مادری و زبان فارسی به عنوان زبان آموزش و مکاتبات رسمی، توسط اهالی شهر مورد استفاده قرار می گیرد
نام سرپل زهاو به این دلیل است که در این محل پلی بر روی رودخانه حلوان الوند قرار داشته که در سال ۱۳۴۵ ش تخریب شده.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۴۵٬۴۸۱ نفر ( ۱۲٬۸۵۰ خانوار ) بوده است.
این شهر دارای ادیان گوناگونی است. مردمان اهل سنت، مردمان اهل تشیع و پیروان یارسان به خوبی در کنار هم زندگی می کنند.
زبان مردم این شهرستان کردی و لهجه ی کلهری و لهجه ی سورانی جافی است .
در گذشته سینمایی به نام سینما شهرام در شهر سرپل ذهاب فعالیت می کرد. در حال حاضر شهر سرپل ذهاب فاقد سالن سینما است.
شغل اصلی مردم سرپل ذهاب کشاورزی و دامداری است و فراورده ها و محصولات کشاورزی شهرستان نیز شامل گندم، جو، برنج و بنشن، کنجد، گیاهان علوفه ای، ذرت، انواع تره بار، سیب، گلابی، انار، انگور و انجیر می باشد.
زمین لرزه شدیدی ساعت ۲۱:۴۸ شامگاه ۲۱ آبان ۹۶ با قدرت ۷٫۳ درجه در مقیاس ریشتر استان های کرمانشاه، ایلام و کردستان و بخش های گسترده ای از غرب و شمال غرب کشور را لرزاند.
کانون این زلزله به علت نزدیکی به شهر سرپل ذهاب بیشترین خسارت را به این شهر وارد کرد. در این زلزله شهر خسارت زیادی دید و بیش از ۷۳۸ کشته بر جای گذاشت. این زلزله به جز عراق در کویت، ترکیه و بحرین نیز حس شد.
پس از زلزله کرمانشاه برخی از منابع خبری از ویرانی های زیادی خبر دادند حجم خرابی ها به حدی زیاد بود که آوار برداری تا ماه های بعد هم ادامه داشت. معاون عمرانی استاندار کرمانشاه اعلام کردند تعداد کشته های ساکن مسکن مهر به صد نفر رسیده است.
پس از زلزله سال۹۶ و پس لرزه های آن در روز یک شنبه چهارم آذر ماه سال ۹۷ هجری شمسی در ساعت۲۰:۰۷:۳۱ بار دیگر زلزله ای به قدرت ۶/۴ درجه در مقیاس ریشتر این شهر را لرزاند که مدت زمان این زلزله سی ثانیه بود.

سرپل ذهابسرپل ذهابسرپل ذهابسرپل ذهابسرپل ذهاب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سرپل_ذهاب
سرپل زهاب
زهاب، زهاو، زاب، زاو؛
زهیدن به چم زاییدن و نیز تراویدن است:
قوتت از قوت حق می زهد ( می زاید ) /نز عروقی کز حرارت می جهد.
مولوی.
زهاب یا زهاو= زاینده آب، آبزا، آوزا.
ذهاب یک واژه ی تازی و به چم گذشتن است و بی پیوند با نام این شهر؛ مگر تنها این پل برای گذشتن بوده و دیگر پلها کاربرد نمادین یا نمایشی داشته؟! اینگونه نوشتنها بیشتر بدست منشیان تازی زده ی دربارهای گذشته انجام پذیرفته مانند اسپهان که به ریخت اصفهان نوشته شده و جا افتاده است و در گذشته انگیزه ی این نام گذاری را صفای این شهر بخاطر بودن در کنار زاینده رود می دانستند!
...
[مشاهده متن کامل]

زهاب یا ریخت کردی آن زهاو ( آبزا ) درست است و باید این گونه در نام شهر بکار رود.

شهر معروف به مشهد مظلومان فاتح
شهر احمدبن اسحاق
سرپل زاب یا سرپل زَهاو نام درست این شهر است. زاب یا زَهاو ( زه هاو ) واژه ای ست کردی به معنای آبخیز.
رود الوند از این شهر به سوی قصر شیرین رفته و پس از گذر از مرز و شهر خانقین به رود سیروان می پیوندد و با گذشتن از بعقوبه به رود دجله می ریزد.
زاب نام رودهاییست در کردستان

بپرس