سد شهید کاظمی

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

سد شهید کاظمی بوکان، سد بوکان ( پیش از انقلاب ۱۳۵۷ کوروش کبیر نام داشت ) یکی از سدهای بزرگ ایران با هستهٔ رسی است که در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی و شمال استان کردستان قرار دارد.
تاج این سد در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بوکان تابع استان آذربایجان غربی نزدیک مرز استان کردستان قرار دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

قسمتی از مخزن سد در محدودهٔ استان کردستان شهر سقز قرار گرفته و حوضهٔ آبریز آن از کوهستان های چهل چشمه و کیله شین از رشته کوه های زاگرس در کردستان بین سقز و بانه و دیواندره سرچشمه می گیرد.
سد بوکان برای تنظیم و استفاده از آب و سیلاب های رودخانهٔ زرینه در سال ۱۳۵۰ شمسی ایجاد شد و جهت آبیاری اراضی پایین دست سدی در محل جنوب شرقی بوکان بر روی این رودخانه بسته شده است.
ساخت این سد در مرداد ماه سال ۱۳۴۶ با هدف تأمین آب کشاورزی، آشامیدنی و برق منطقه توسط یک شرکت اتریشی ( پور اتریش ) آغاز شد. در مهرماه ۱۳۵۰ طی یک مراسم با حضور محمدرضا پهلوی در بوکان، این سد گشایش یافت. سد بوکان در مسیر رودخانه زرینه رود قرار دارد.
نام پیشین این سد، کوروش کبیر بود. در سال ۱۳۵۸ خورشیدی، هیئت وزیران دولت موقت جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ششم مرداد آن سال بنا به پیشنهاد وزارت نیرو تغییراتی در نام سدهای ایران اجرا و تصویب شد و در دهه ۶۰ نام این سد به «شهید کاظمی» تغییر نام یافت.
طول تاج سد بوکان ۷۲۰ متر و ارتفاع آن از پی ۵۰ متر است. با افزایش حجم مخزن سد در سال ۱۳۸۴، حجم کل مخزن سد به ۷۶۲ میلیون مترمکعب رسید. این سد علاوه بر تأمین آب شهرهای بوکان، میاندوآب و عمدهٔ آب شهر تبریز، سالیانه بیش از یکصد میلیون متر مکعب آب شرب و صنعت و در حدود ۵۵ هزار هکتار از زمین های کشاورزی شهرستان های عجب شیر و آذرشهر را نیز آبیاری می کند. همچنین این سد هرساله پذیرای هزاران نفر از سرتاسر ایران است. دریاچه سد بوکان با ۷۱۸ میلیون مترمکعب بیشترین آب پشت سد را به خود اختصاص داده است.
راه دسترسی آسفالته از سمت شهر بوکان میسر است که سایر شهرهای همجوار با ورود به شهر بوکان، به سمت جاده منتهی به سد «معروف به جاده سد» امکان دسترسی به آن را پیدا می کنند. این سد از شهر سقز، حدود ۶۲ کیلومتر فاصله دارد.

سد شهید کاظمیسد شهید کاظمیسد شهید کاظمی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سد_شهید_کاظمی

بپرس