سد اسکندر

لغت نامه دهخدا

سد اسکندر. [ س َدْ دِ اِ ک َ دَ ] ( اِخ ) به این سد، سد یأجوج و مأجوج و سد ذوالقرنین نیز گویند.داستان آن چنین است : چون اسکندر به حد مشرق رسید راه گذر میان دو کوه بود و ذوالقرنین با ایشان نیکویی کرد، مردم آن جا قصد خویش بگفتند که یأجوج و مأجوج بزمین ما فساد میکنند و ما با ایشان برنمیآئیم ، قوله تعالی : یا ذاالقرنین اِن یأجوج و مأجوج مفسدون فی الارض. ( قرآن 94/18 ). و گفتند ما خراج بدهیم ترا تامیان ما و ایشان سدی بکنی که ایشان نیز پیش ما نیایند. ذوالقرنین گفت خدای تعالی مملکت مشرق و مغرب بمن داده است و مرا خود ساختن این سد به از همه مملکت دنیا و هدیه شماست. بفرمود ذوالقرنین که آهن بیارید و چنانکه خشت میان دو کوه مینهادند میان دو کوه بگرفت و به آهن میان آن تا سر برآوردند، پس بفرمود که هم چندین که آهنست روی بیارید، بیاوردند و بفرمود تا کوره ها بساختند و میگداختند از یکسو روی و از یکسو آهن هر دو سرد شد و بیکدیگر در شد و سخت شد و از این کوه تا بدان کوه استوار شد، و بگرفت و یأجوج و مأجوج از آن سو بماند و آن مسلمانان از ایشان برستند. ذوالقرنین گفت این نه بقوت من بود که این برحمت خدای تعالی بود. ( از قصص الانبیاء صص 327 - 330 ). رجوع به ذوالقرنین و اسکندر در همین لغت نامه شود :
بیلفنج ملک سکندر کنون
که جانب در این سد اسکندریست.
ناصرخسرو.
خبر داشت کآن سد اسکندریست
نمودار فالش بلنداختریست.
نظامی.
هر چه هستند سد راه خودند
سد اسکندری من این دیدم.
عطار.

فرهنگ فارسی

در اصطلاح مسلمانان [[ دیوار چین ]] زیرا تصور میکردند که اسکندر مقدونی آنرا برای جلوگیری از حملات یاجوج و ماجوج ساخته است .
باین سد سد یاجوج و ماجوج و سد ذوالقرنین نیز گویند .

دانشنامه آزاد فارسی

سدّ اسکندر
(یا: سد یأجوج و مأجوج؛ سد ذوالقرنین) در قرآن، سد عظیمی است که ذوالقرنین، که برخی او را کورش کبیر و بعضی همان اسکندر پنداشته اند به خواهش قومی از مردم میان ایشان و قوم یأجوج و مأجوج بنا کرد. او برای نجات مؤمنان از فساد این قوم، این سد را بسیار محکم و با استفاده از پاره های آهن میان دو کوه بنا نهاد (کهف، ۹۰ـ۹۷). در این که این سدّ کدام است و آن قوم کیانند، نظرات گوناگونی اظهار شده است. از میان این نظرات، محتمل ترین نظر این است که آن قوم همان قوم مغول و سدّ مذکور سدّی میان کوه های قفقاز در تنگۀ داریال یا در شرق ایران و در شمال خراسان کنار رود اترک است. نیز ← ذوالقرنین

پیشنهاد کاربران

بپرس