سد ابریز

پیشنهاد کاربران

سد آبریز ( یا مارون ۲ ) از سدهای در دست مطالعه و ساخت در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه است که قرار است با گنجایش تقریبی ۱۸۰–۱۳۵ میلیون مترمکعب با هدف تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی منطقه دهدشت، چرام و لنده در استان کهگیلویه و بویراحمد احداث شود.
...
[مشاهده متن کامل]

برای اجرا یا عدم اجرای این طرح دلایل و استدلال های متفاوتی بیان شده ولی با توجه به اینکه تاکنون هیچ پاسخی از طرف طراحان و مهندسان این پروژه منتشر نشده، نمی توان گفت آیا دلایل هر دو طرف واقعی هستند یا خیر و آیا راهکاری برای حل این مشکلات وجود دارد یا خیر. دلایل بدین صورت می باشند:
اهداف اولیه
عملیات احداث سد آبریز با هدف تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی منطقه دهدشت، چرام و لنده در استان کهگیلویه بویراحمد می باشد. همچنین قرار است این سد برای ۲۰–۳۰ هزار هکتار از زمین های کهگیلویه و چرام آب تأمین شود.
با ساخت این سد، آب به صورت ثقلی ( بدون پمپاژ ) از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لوله هایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشت های شهرستان های کهگیلویه و چرام انتقال می یابد.
در استان کهگیلویه هرساله حدود ۸٫۵ میلیارد متر مکعب روان آب جاری می شود که تاکنون زیرساخت مناسب برای استفاده از این آبها فراهم نشده است. همچنین اکثر این روان آب های استان در ۴ ماه جاری می شوند، در حالی که بیشتر مصرف آب در هشت ماه دیگر است که شاهد کمترین بارش یا عدم بارش هستیم و زیرساختی جهت مدیریت این ناترازی ساخته نشده است.
مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است. این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و به صورت آر سی سی اجرا می شود.
به گفته آرش مصلح، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه، در پروژه سد آبریز هیچ گونه انتقال بین حوضه ای را نداریم. همچنین سد صرفاً سیل های زمستانه را مهار می کند و در خود نگه می دارد و در فصلی که در واقع بارش وجود ندارد آن ذخیره ای که مهار کرده به مصرف هدفش یعنی شرب، صنعت و کشاورزی منطقه می رساند.
وی بیان کرد رودخانه مارون رودی با سیلاب های فراوان است که به دلیل کنترل نکردن سیل ها ( با آب بند، سیل شکن و آبخوان ) اغلب رسوبات این رودخانه به دریاچه سد مارون در طول این ۲۰ سال افزوده شده و حجم مخزن را کم کرده و بر روی توربین های نیروگاه مارون اثر مخرب و خورندگی داشته است و چنانچه سد آبریز احداث شود این رسوب بسیار کم خواهد شد یا از بین خواهد رفت و عمر مفید سد مارون بسیار بالاتر خواهد بود و قاعدتاً به عنوان یک بهبود و کمک کننده به سد پایین دست ( جهت استفاده از منابع آبی ) عمل می کند.

سد ابریزسد ابریزسد ابریز
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سد_آبریز

بپرس