سازدهنی کروماتیک

دانشنامه عمومی

سازدهنی کروماتیک ( به انگلیسی: Chromatic harmonica ) ، یکی از انواع سازدهنی است که از یک شستی برای تعویض زبانهٔ حامل سوراخ های نواختن استفاده می کند. این ساز در مواقع عادی کلیدهای دیاتونیک را می نوازد اما با فشار دادن شستی، نیم پرده بالاتر از هر نُت نواخته می شود. به همین دلیل یک سازدهنی کروماتیک می تواند تمامی ۱۲ نت کروماتیک سازهای غربی را بنوازد و به همین دلیل در موسیقی های جاز، کلاسیک و پاپ کاربرد بیشتری نسبت به دیگر انواع سازدهنی ( ترمولو و دیاتونیک ) دارد.
سازدهنی های کروماتیک را معمولاً در اندازه های ۱۰سوراخه ( ۱۰۴۰ ) ، ۱۲سوراخه ( ۱۲۴۸ ) و ۱۶سوراخه ( ۱۶۶۴ ) می سازند که به ترتیب قادر به نواختن ۲٫۵ اکتاو، ۳ اکتاو و ۴ اکتاو هستند. و کلید دو ماژور ( C ) به علت راحتی بکارگیری و راحتی به خاطر سپردن آن، بیشترین کاربرد را دارد. سازدهنی های کروماتیک همیشه بالاترین قیمت را در میان انواع سازدهنی ها ( کروماتیک، ترمولو و دیاتونیک ) دارند.
سازدهنی های کروماتیک را به طور سنتی در کلید C ( دو ماژور ) می سازند. نظم موجود در نت ها در این کوک باعث یادگیری و به خاطر سپردن آسان تر نت ها می شود. چینش نت ها در سازدهنی کروماتیک ۱۶ سوراخه با کلید C در جدول زیر آمده است. این چینش در ۱۲ سوراخه نیز به همین ترتیب است اما با چهار سوراخ کمتر. اما معمولاً در ۱۰ سوراخه، دو سوراخ پایانی ( سوراخ های شمارهٔ ۹ و ۱۰ ) دارای نت های متفاوتی هستند مگر اینکه به صورت Solo تنظیم شده باشند که به آن Solo Tuned می گویند.
عکس سازدهنی کروماتیک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس