زیدوودین

دانشنامه عمومی

زیدوودین ( به انگلیسی: ZIDOVUDINE )
رده درمانی: داروهای ضد ویروس
اشکال دارویی: کپسول، شربت
زیدوودین با مهار آنزیم ترانس کریپتاز معکوس ویروسی، تکثیر ویروس را مهار می کند.
زیدوودین در درمان عفونت ناشی از ویروس HIV، مانند سندرم نقص اکتسابی سیستم ایمنی ( AIDS ) و پیشگیری از انتقال نارسایی ایمنی بکار می رود.
جذب دارو از مجرای گوارش سریع و تقریباً کامل است، هر چند به علت متابولیسم عبور اول در کبد، فراهم زیستی دارو حدود ۶۵٪ می باشد. مصرف غذای چرب باعث کاهش میزان و سرعت جذب دارو می شود. دارو از سدخونی - مغزی عبور می کند. این دارو از جفت عبور می کند. متابولیسم دارو کبدی است. نیمه عمر آن ۱ ساعت و دفع آن کلیوی است. غلظت دارو ۱/۵ - ۰/۵ ساعت پس از مصرف به حداکثر می رسد.
کم خونی، کاهش گلبولهای سفید یا نوتروفیل ها، تغییر در تعداد پلاکت ها، سردرد شدید، بی خوابی، دردعضلانی و تهوع از عوارض جانبی مهم و نسبتاً شایع دارو می باشند.
عکس زیدوودینعکس زیدوودین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

زیْدُوودین (zidovudine)
نوعی داروی ضد ویروس. برای درمان ایدزبه کار می رود. این دارو ایدز را درمان نمی کند و فقط طول عمر بیمار را افزایش می دهد، امّا شروع ایدز را در ناقلان ویروس به تأخیر نمی اندازد. زیدوودین در اواسط دهۀ ۱۹۸۰ ساخته شد و در ۱۹۸۷، مجوز مصرف گرفت. این دارو احتمال بروز عفونت های فرصت طلبرا کاهش می دهد و برخی از عوارض عصبی بیماری را برطرف می کند. دارو باید هر چهار ساعت مصرف شود. کم خونیاز عوارض جانبی و خطرناک مصرف زیدوودین است. به همین سبب، لازم است پی در پی آزمایش خون صورت گیرد. غالباً برای درمان کم خونی تزریق خون لازم می شود. چنانچه مهار مغز استخوان شدید باشد، باید مصرف دارو را قطع کرد. بنابه کارآزمایی در امریکا (۱۹۹۴)، تجویز این دارو تا حدی باعث حفظ نوزادان مادران آلوده به اِچ آی وی می شود. تعداد نوزادان آلودۀ مادران آلودۀ به ویروس اچ آی وی، که در دوران بارداری زیدوودین دریافت می کردند، دوسوم کمتر بود. اثر درازمدت مصرف زیدوودین در دورۀ بارداری بر سلامت کودکان هنوز مشخص نیست.

پیشنهاد کاربران

بپرس