زکات فطره

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] زکات فطره یکی از زکاتهای واجب می باشد که به زکات بدن نیز معروف می باشد.
زکات فطره زکات واجب در عید فطر می باشد.
معانی لغوی فطره
فطره در عنوان یاد شده یا به معنای خلقت؛ یعنی هیئت و صورت مخلوق است یا به معنای اسلام و یا به معنای افطار؛ مقابل روزه. به معنای نخست، مراد از زکات فطره زکات خلقت خواهد بود. به این اعتبار به زکات فطره زکات بدن نیز گفته می شود؛ زیرا موجب سلامت جسم از آفتها می گردد. به معنای دوم، مراد از زکات فطره، زکات اسلام است. تناسب بین زکات فطره و اسلام از این جهت است که زکات از ارکان و شعائر اسلام به شمار می رود و در کاربرد سوم، معنای زکات فطره، زکات افطار از روزه خواهد بود.
کاربرد زکات فطره در فقه
از آن در باب زکات سخن گفته اند.
احکام زکات فطره
...

[ویکی شیعه] زَکات فِطره یا زکات فطر که در فارسی معمولاً به آن فطریه می گویند، عملی واجب در فقه اسلام به معنای پرداخت مقداری از مال با مقدار و کیفیتی خاص به مستمندان به مناسبت عید فطر. مقدار زکات فطره برای هر نفر ـ بر مبنای خوراک غالب ـ یک صاع (حدود سه کیلوگرم) از گندم، جو، خرما و کشمش یا معادل قیمت آن است. پرداخت زکات فطره بر سرپرستان خانواده که فقیر نیستند، واجب است. زمان پرداخت آن، قبل از نماز عید فطر یا قبل از ظهر عید فطر است. موارد مصرف این زکات نیز همانند زکات مال است. بر اساس روایات، پرداخت زکات فطره تکمیل کننده روزه، باعث قبولی آن، موجب حفظ انسان از مرگ در آن سال، و تکمیل کننده زکات مال است.
زکات فطره از واجبات عبادی است؛ از این رو، هنگام ادای آن قصد تقرب به خدا شرط صحت آن است.

پیشنهاد کاربران

زکات فطره یا فطریه یکی از فروع دین اسلام است؛ که در عید فطر پرداخت می شود.
میزان فطریه  : یک صاع است که معادل مبلغ حدود سه کیلوگرم قوت غالب ( غذای روزمره ) مورد استفاده افراد است که می تواند گندم ( برای کسانی که بیشتر نان می خورند ) یا برنج یا ذرت یا کشمش یا خرما و مانند این ها باشد.
...
[مشاهده متن کامل]


بر کسی که خودش فقیر نباشد واجب است برای خود و تمام کسانی که تحت تکفل ( سرپرستی ) او هستند زکات فطره بپردازد. برخی مراجع تقلید افراد تحت تکفل را شامل کسانی که شب عید فطر میهمان شخص هستند نیز دانسته اند. اگر کسی که فطره بر او واجب است آن را پرداخت نکند بر خود انسان واجب نمی شود. کارمندان و سربازان تحت تکفل دولت محسوب نمی شوند.
از غروب آفتاب شب عید فطر تا ظهر روز عید بایستی مبلغ آن پرداخت شود. اگر در این محدوده زمانی فقیری یافت نشود می توان مبلغ را کنار گذاشت و بعداً پرداخت کرد.
معادل مبلغ حدود سه کیلوگرم قوت غالب ( غذای روزمره ) مورد استفاده افراد است که می تواند گندم ( برای کسانی که بیشتر نان می خورند ) یا برنج یا ذرت یا کشمش یا خرما و مانند اینها باشد. مبلغی که معمولاً هر سال اعلام می شود بر اساس نرخ گندم غیر یارانه ای است.
طبق اعلام دفتر سید علی خامنه ای در رمضان ۱۴۰۲، حداقل مبلغ فطریه شصت هزار تومان ( براساس قوت غالب گندم ) و بر مبنای قوت غالب برنج هم قیمت سه کیلو برنج بر حسب نوع مصرف بود.
این مبلغ تنها بایستی صرف مستمندان شود. کسی که خود سید نباشد نمی تواند آن را به سادات پرداخت کند. پرداخت فطریه به موسساتی که معلوم نیست آن را در امور خیریه مصرف کنند، جایز نیست.

زکات فطره
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/زکات_فطره

بپرس