زونبیل ها

دانشنامه عمومی

زونبیل که با نام ها ژونبیل یا روتبیل های زابلستان نیز نوشته شده است، [ ۳] یک خاندان سلطنتی بود که در جنوب کوه های هندوکش یعنی منطقه جنوبی افغانستان کنونی فرمانروایی می کردند. آنها از حدود سال ۶۸۰ میلادی تا زمان سرنگونی بدست صفاریان در سال ۸۷۰ میلادی به حکومت پرداختند. [ ۳] [ ۲] سلسله زونبیل توسط روتبیل ( به ترکی: Iltäbär ) تأسیس شد. او برادر بزرگ فرمانروای ترک شاهی ( برها تگین یا تگین شاه ) بود که بر پادشاهی خلج - هفتالی به پایتختی کابل حکومت می کرد. [ ۳] [ ۴] [ ۵] [ ۶] منابع عربی مانند تاریخ طبری و تاریخ سیستان، در مورد زونبیل ها بیان می کنند که آنان از سربازان ترک در خدمت خود استفاده می کردند.
قلمرو آنها از شهر زرنج کنونی در جنوب غربی افغانستان تا کابلستان در شمال شرقی گسترده بود. زمنداور و غزنی پایتخت آنها بود. [ ۷] حدود مرزی جنوب قلمرو آنها گاهی به شهرهای رخواد ( رخج ) و بست ( در نزدیک قندهار ) می رسید. [ ۳]
لقب زونبیل را می توان در ریشه واژه زبان فارسی میانه Zūn - dātbar، «زون دادگر» جستجو کرد. نام جغرافیایی زمین داور نیز منعکس کننده این موضوع است که این واژه از فارسی میانه «Zamin - i dātbar» ( سرزمین دادگر ) گرفته شده است. [ ۸]
عکس زونبیل هاعکس زونبیل هاعکس زونبیل ها
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

چغازنبیل معبدی کهن در استان خوزستان بین سه شهر مهم ایرانیان شوش، شوشتر و دزفول است که واژه زنبیل اشاره به شهر و پادشاهان این ناحیه مرتبط با زابلستان و کابلستان ( کاوولستان ) باستان در شاهنامه حکیم فردوسی دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

آرامگاه یعقوب لیث صفاری در این ناحیه است.
احتمالاً شهر دزفول کنونی در ناحیه همان دژکول یا قلعه کاول باستان است.
ساکنین اصلی و بومی این منطقه پس از حمله اعراب در کوهستان های شرقی این ناحیه پناه گرفته و شهرو اطراف آن به اشغال مسلمانان در آمد.
هیتالیان یا هیدالو هم در همین ناحیه است.

بپرس