زنگوله

/zangule/

مترادف زنگوله: جلاجل، جلجل، زنگ

معنی انگلیسی:
bell, hawkbell, little bell

لغت نامه دهخدا

زنگوله. [زَ ل َ / ل ِ ] ( اِ مرکب ) بمعنی زنگله است که جلاجل باشد. ( از برهان ). زنگله. زنگل. زنگهای کوچکی که زنان و شاطران بر پای خود بندند و یا به گردن چارپایان آویزند. زنگهای کوچک گردی که بر کناره های کم و دایره آویزان کنند. جلاجل. ( فرهنگ فارسی معین ). بمعنی زنگله است. ( آنندراج ). جلاجل و زنگهای کوچک مدور. ( ناظم الاطباء ). زنگله. زنگ خرد. جلجل. جرس خرد. درای. درای خرد. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). رجوع به زنگله شود.
- زنگوله پای تابوت ؛ کنایه است از فرزند خردسال مرد یا زن در پیری. ( از یادداشتهای بخط مرحوم دهخدا ).
- شیخ زنگوله بپا ؛ آخوند لاابالی در منهیات شرع. آخوندی ناپرهیزکار. ( یادداشت ایضاً ). در افسانه است که شیخی ناپارسا بخاطر فریب عامه زنگوله بپا می بست که بهنگام راه رفتن مورچه ها آوای زنگ را بشنوند و بگریزند و زیر پای او تباه نشوند ولی شیخ در باطن فاسدی بود بی همتا.
- طلسم زنگوله ؛ نام طلسمی به قلعه زنگوله در داستانهای اساطیری ایرانی. محلی در افسانه ها که در آنجا دیوی و طلسمی بوده است. نام جایی طلسم شده در افسانه ها. ( یادداشت ایضاً ).
- امثال :
زنگوله را که به پای گربه ( یا گردن گربه )می بندد؟ موشها در شورایی عام رای دادند که برای احتراز از ضرر و زیان گربه لازم است که زنگوله ای به گردن وی آویزند تا که نزدیک آید موش بگریزد لیکن به این رای عملی ممکن نشد، چه کسی که بتواند زنگوله به گردن او آویزد یافت نشد. ( از یادداشت مرحوم دهخدا ).
|| مقامی است از موسیقی. ( برهان ). نوایی از موسیقی. ( ناظم الاطباء ). یکی از دوازده مقام موسیقی. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). مقامی است از موسیقی. قطعه ای است در راست پنجگاه که سه ضربی است. ( فرهنگ فارسی معین ). || گنده کنف. رجوع به ابوطیلون شود. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).

زنگوله. [ زَ ل َ ] ( اِخ ) نام پهلوانی باشد تورانی. ( برهان ). نام مبارزی تورانی. ( ناظم الاطباء ) :
چو زنگوله گرد و گلباد را
سپهرم که بد روزفریاد را.
فردوسی.
رجوع به زنگله وفهرست ولف شود.

فرهنگ فارسی

زنگ کوچک، که بپای کودکان یاچهارپایان آویزان، کنند، زنگله نام آهنگ موسیقی است
۱ - زنگهای کوچکی که زنان و شاطران بر پای خود بندند و یا به گردن چارپایان اندازند . ۲ - زنگهای کوچک کروی که بر کناره های کم و دایر آویزان کنند جلاجل . ۳ - مقامی است از موسیقی قطعه ایست در راست پنجگاه که سه ضربی است .

فرهنگ معین

(زَ لِ یا لَ ) (اِمر. ) زنگ های کوچک که به گردن چهارپایان آویزند.

فرهنگ عمید

۱. زنگ کوچک کروی شکل که به پای کودکان یا گردن چهارپایان می بندند، زنگ، زنگلیچه، ژنگله، زنگدان، ژنگدان.
۲. (موسیقی ) [قدیمی] از آوازهای موسیقی قدیم.

گویش مازنی

/zangola/ زنگی که بر گردن چهارپایان بندند

واژه نامه بختیاریکا

زِنگِل

جدول کلمات

جرجر

مترادف ها

urceolate (صفت)
زنگوله، کوزه ای، دارای شکم بزرگ و دهانه کوچک

پیشنهاد کاربران

زنگوله یا زنگله یک مقام موسیقی است. در موسیقی قدیم ایران، زنگوله یکی از دوازده مقام اصلی بوده است. در برخی از متون از این مقام با نام نهاوند هم یاد شده است.
این مقام را به همراه مقام های رهاوی، حسینی، بزرگ و زیرافکند، مقامی حزن آور می دانستند. البته صفی الدین ارموی، این مقام را مقام خواب ( شدّ النوم ) نیز معرفی کرده است. این مقام در موسیقی دستگاهی ایران به شکل آهنگی موزون، در اغلب دستگاه ها به کار می رود. همچنین به نظر می رسد که این مقام در گذشته آهنگی موزون و بانشاط بوده است، و هم اکنون تنها بخشی از آن به شکل ریتمی موزون در موسیقی دستگاهی به یادگار مانده است. مولوی در شعری به مقام زنگوله اشاره می کند:
...
[مشاهده متن کامل]

زنگوله تا پیش از زمان صفی الدین ارموی با نام نهاوند شناخته می شده ولی از آن زمان دیگر در موسیقی ایران با نام نهاوند شناخته نمی شود. محمد بن محمود بن محمد نیشابوری در رسالهٔ موسیقی خود ( قرن ششم هجری ) می نویسد که پیامبر اسلام قرآن را در پردهٔ نهاوند می خوانده است.
در تحول مقام به دستگاه، زنگوله به عنوان یک دستگاه در موسیقی ایرانی باقی نمانده بلکه تبدیل به گوشه ای در دستگاه های مختلف شده. اما در مقام موسیقی عربی کماکان زنگوله با نام «زنک کلاه» یا با نام دیگرش «نهاوند» به عنوان یک مقام اصلی یا فرعی باقی مانده است.
توصیف مقام زنگوله در رسالهٔ شرفیهٔ صفی الدین ارموی با شکل زیر سازگار است:
فرصت الدوله شیرازی، از نهاوند بین شعبه های بیست وچهارگانه نام نبرده است، اما فرهاد فخرالدینی آن را جزو این شعبه ها قلمداد کرده و فواصل آن را به شکل زیر توصیف کرده است:
در موسیقی دستگاهی ایران در مورد مفهوم و طبقه بندی گوشهٔ زنگوله توافق نیست. فرهاد فخرالدینی گوشهٔ زنگوله را هم در دستگاه ماهور، هم در سه گاه، هم در چهارگاه، هم در نوا، و هم در راست پنج گاه طبقه بندی می کند، و معتقد است که این گوشه اساساً بابت داشتن الگوی ریتمیک سه چهارم ( با نماد 34 ) شناخته می شود. فخرالدینی برای توصیف گوشه های دیگری که ضرب آهنگ 34 دارند نیز از لفظ «دارای ریتم زنگوله» استفاده کرده است. در مقابل، داریوش طلایی زنگوله را در آواز بیات ترک و راست پنج گاه طبقه بندی می کند و اشاره ای به ضرب آهنگ خاصی برای آن نمی کند.

زنگولهزنگولهزنگولهزنگولهزنگوله
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/زنگوله_(مقام_موسیقی)
جرس
زنگوله یه کلمه ترکی هست در اصل ( زینگرو ) زینگ یا همان زنگ از یک قوی بنام زنگی ها که هنگران زبردستی بودند گرفته شده با حمله اشورها به منطقه انها کوچ کردند قسمتی به سمت جنوب زگانیها شدند ( زنجان به عربی
...
[مشاهده متن کامل]
شده ) قسمتی به شمال زنگزورها در قره باق، زنگ ( گـــرو به معنی قندیل یا چیزی که اویزان باشد مثل بوز گیرو در ترکی به معتی ( یخ قندیل بسته و آویزان

زنگوله = زنگ - پسوند کوچکسازِ [گوله]،
پسوندکوچکساز [گوله] به جز واژه زنگوله، در واژه "دیگوله" هم دیده می شود به چم دیگ بسیار کوچک ( کوچکتر از دیگچه ) .
این پسوند به دیسه های [گاله] و [غاله] نیز به کار رفته:
...
[مشاهده متن کامل]

داسگاله، پرگاله، پوستگاله.
داسغاله، بزغاله، درغاله ( کوتاه شده دره غاله ) ، جزغاله، کنغاله ( در اصل به چم دخترک ولی عامیانه به چم روسپی ) ، چغاله.

درایه
زنگ، درای، جلاجل، جلجل
زنگوله :تحریف زنگ گونه در قدیم به ناقوس زنگ و به شئ مشابه کوچکتر از آن زنگ گونه می گفتند .
نام علمی : koelreuteria paniculata خانواده: spinadaceae نام فارسی : درخت زنگوله ، باران طلایی
درختی متراکم با تاج مدور و شاخه های نامنظم و گسترده که ممکن است برای نگهداری شکل هرس شود. ارتفاع 3تا9متر . برگ : متناوب و مرکب شانه ای ، در بهار هنگام باز شدن قرمز رنگ وبعد به رنگ سبز در می آید. در اواخر تابستان برگها زرد شده و خزان می کند. گل: زرد درخشان وبصورت گل آذین منشعب است که در ماههای خرداد و تیر ظاهر می شوند و بسیار مورد توجه زنبورعسل است. میوه: به شکل کپسول که در نیمه ی آخر تابستان به رنگ صورتی یا قرمز در می آید. پوست:قهوه ای مایل به قرمز، نازک بوده و به راحتی آسیب می بیند. ازدیاد:با بذر در پاییز، قلمه ریشه در زمستان. جنبه های زیبایی: گل، میوه، زیبایی پاییزی. آب و هوا :گرما و سرما را تحمل می کند. از یخبندان ممتد باید محافظت شود. خاک:در هر نوع خاک که زهکش خوب دارد رشد می کند. نور: به تابش مستقیم آفتاب نیاز دارد. در نیم سایه اندکی ضعیف می شود. کاربرد: سایبان، حاشیه ی خیابان و بصورت تک درخت .
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس