زندان سلیمان

دانشنامه آزاد فارسی

زندان سلیمان (آذربایجان غربی). زندان سلیمان
محوطه ای باستانی، در درۀ علیای رود ساروق در شمال غربی محوطۀ باستانی تخت سلیمان یا شیز/گنزک/سِتوریق ایلخانان، در استان آذربایجان غربی، ۲۵ کیلومتری شمال شرقی تکاب.محوطۀ باستانی زندان سلیمان در اصل پدیده ای زمین شناختی بوده و کوه آتشفشانی خاموشی است به بلندی ۲۲۸۰ متر که در دهانۀ آن چشمۀ آبی قرار دارد که همانند دریاچۀ تخت سلیمان دارای املاح آهکی است. کاوش های باستان شناختی مؤسسۀ باستان شناسی آلمان در دهۀ ۱۹۷۰ م نشان داد که در دورۀ پیش از اسلام، زندان سلیمان مقدس بوده و پیرامون گردنه و دهانۀ آتشفشان تأسیسات سنگی به شکل صفه و سکو احداث کرده بودند که از نظر کاوشگران احتمالاً کاربری آیینی داشته است. قدمت این تأسیسات را به دوره های هخامنشی و ماد فرامی برند، هرچند مدارک باستان شناختی کافی وجود ندارد. سفال های به دست آمده از این محوطه به عصر آهن جدید تعلق دارد. در دورۀ ایلخانی این تأسیسات کاربری جدیدی یافته بود.

زندان سلیمان (فارس). بنایی باستانی، واقع در محوطۀ باستانی پاسارگاد در دشت مرغاب، در استان فارس. کاوش در پاسارگاد را ارنست هرتسفلددر۱۹۲۸آغاز کرد و سپس در۱۹۴۹ علی سامی و بعدها در دهۀ۱۹۶۰ دیوید استروناخاز مؤسسۀ ایران شناسی بریتانیا آن را ادامه دادند. زندان سلیمان ویرانه های بنایی است مکعبی شکل که نمای چهار دیوار آن را پنجره های کاذب شکل می دهد و از یک سو پلکان و درگاه ورودی دارد که به اتاقکی راه می یابد که شاید درِ کشویی سنگی داشته است. زندان سلیمان یکپارچه سنگی است و بلوک های سنگ آهک آن را با فن بست های سربی دم چلچله ای به هم وصل کرده اند. بنا کتیبه ندارد و همین، تاریخ گذاری و تعیین کاربری آن را دشوار می کند. شماری از خاورشناسان زندان سلیمان را آتشکده و یا اُستودان پنداشته اند. کعبۀ زَردُشت در محوطۀ باستانی نقش رستم در نزدیکی پرسپولیس، بنایی کاملاً مشابه زندان سلیمان است. اولین گزارش تحقیقی دربارۀ زندان سلیمان را اوژن فلاندنو پاسکال کستدر ۱۸۴۱تهیه کردند.

پیشنهاد کاربران

زندان سلیمان بقایای دیواری باستانی از دوره هخامنشیان می باشد که امروزه به زندان سلیمان موسوم است. این دیوار به بلندای ۱۴ متر در محوطه باستانی پاسارگاد و در شمال محدوده کاخ ها قرار داشته و در اصل باقی مانده
...
[مشاهده متن کامل]
یک برج سنگی چهارضلعی مسقف بوده است. پژوهشگران با توجه به شباهت این بنا در پاسارگاد با کعبه زرتشت در نقش رستم تحقیقاتی را دربارهٔ کاربرد اصلی و نقشه این بنا انجام داده اند. بنا به سنگ نوشته شاپور یکم بر کعبه زرتشت، برج سنگی کعبه زرتشت، دژنبشت نامیده شده که شاید به محل نگهداری اوستای مقدس اشاره داشته است. غیر از فرض یاد شده کاربری آرام گاهی و نیز معبد برای این بنا پیشنهاد شده است. در سال ۱۳۹۵ گروه های باستان شناس به منظور یافتن پاسخی درخور، به منظور شناسایی هویت واقعی بنا، تصمیم گرفت تا تپهٔ کوتاهی که در جنوب شرق بنای زندان واقع است را کاوش کند. پیوند این پشته با برج سنگی به وضوح در نقشه اولیه محوطه و تصاویر قدیمی هوایی دیده می شود. یافته های کاوش در این فصل شامل تراشه های زائد حاصل از ساخت مکعب های سنگی زندان سلیمان، سفال شاخص هخامنشی و نیز سرپیکان سه پره مفرغی از همان دوره است. این بقایا در نهشته های کاوش شده در این تپه به خوبی نشان از قدمت آثار کشف شده به دوره هخامنشی دارد. مری بویس استاد دانشگاه و پژوهشگر در رشته مطالعات زرتشتی این برج را آرام گاه کاساندان همسر کوروش بزرگ قلمداد کرده است.

زندان سلیمانزندان سلیمان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/زندان_سلیمان_(پاسارگاد)

بپرس