زنان مودب

دانشنامه آزاد فارسی

زنان مودب (کتاب). بنفشه حجازی، نویسنده ی کتاب «زنان مودب»
(عنوان فرعی: تاریخ شعر و ادب زنان ایران­ زمین از آغاز تا 1320 شمسی) کتابی درباره ­ی زندگی و آثار زنان ادیب فارسی­ زبان، تالیف بنفشه_حجازی. بنفشه حجازی، به عنوان شاعر و پژوهشگر تاریخ زنان، پژوهش این کتاب را در ادامه­ و بطن یک مجموعه کتاب (شامل 6 عنوان و جلد، که بیشتر مجلدات آن نیز به انتشار رسیده است) به انجام رسانده که به بررسی جایگاه زنان ایران از آغاز تا انقلاب اسلامیمی پردازد. مطالب متن اصلی کتاب، در 9 فصل مفصل و یک پیوست مختصر تدوین شده: «ادبیات شفاهی و زنان»؛ «بعد از اسلام تا حمله­ ی مغول (قرن 1 تا 7 قمری)»؛ «از حمله­ ی مغول تا صفویه (قرن 7 تا 10 قمری)»؛ «عصر صفویه (قرن 10 تا میانه ­ی قرن 12 قمری)»؛ «دوره­ ی افشاریه و زندیه (میانه ­ی قرن 12 تا اوائل قرن 13 قمری)»؛ «عصر قاجار تا مشروطه (قرن 13 تا ربع اول قرن 14 قمری)»؛ «از مشروطه تا پهلوی دوم»؛ «زنان شهره به شاعری»؛ «پارسی­ گویان» و «پیوست ها».
کتاب در 1380 صفحه به ترتیب شامل این بخش ­ها می­ شود: فهرست ، تقدیم­نامه و تشکر و قدردانی، پیش­گفتار، روش کار و مشکلات، چند توضیح، مقدمه، متن کتاب ، تصاویر اشخاص و اسناد، فهرست منابع و نمایه­.
بنفشه حجازی در انجام این پژوهش بزرگ با مراجعه به کتا ب­های پژوهشی یا مرجع ادبی، خاصه منابعی که دربار ه­ ی زنان بوده، و همچنین نشریات و سایت ­های معتبر، تاریخ جامعی را درباره­ ی ادبیات زنان فارسی­ زبان تهیه کرده است. او ضمن پرداختن به زندگی زنانی که در حوزه ­هایی چون شعر، داستان، ترجمه، تصنیف و ترانه، نامه­ نگاری، آثار مذهبی و سفرنامه ­نویسی فعالیت داشته­ اند، در هر فصل به کلیت اوضاع عمومی ادبیات، وضعیت جایگاه و سواد زنان و ادبیات آنها نیز پرداخته است. برای هرکدام از زنان، جز ارائه ی زندگینامه­ ای درخور (با توجه به منابعی که در اختیار مولف بوده یا اهمیت فرد مورد بحث)، نمونه­ یا نمونه هایی از آثارشانذکر شده است. در هرفصل، اشخاص بدون توجه به قدمت زمانی، بر اساس حروف الفبا (نام خانوادگی یا شهرت) مرتب شده ­اند. در فصل هفتم (از مشروطه تا پهلوی دوم) ، که مفصل­ ترین فصل کتاب است، با توجه به این که محدوده ­ای زمانی­مورد بررسی قرار گرفته که هم­زمان با ورود عناصر مدرنیته به ایران بوده، ضمن بررسی تحولات ادبیات این دوره، ادبیات زنان و پرداختن به پاره ­ای از زنان شاعر و ادیب، مباحث دیگری چون نشریاتِزنان و زنان روزنامه­ نگار ومترجم نیز مورد توجه قرار گرفته ­اند.
در فصل هشتم این کتاب (زنان شهره به شاعری)، به مباحثی چون زنان شاعری که تاریخ تولد و مرگشان معلوم نیست ولی نمونه ی شعری از آنها به جا مانده، زنان شاعری که زمان زندگی­شان معلوم است ولی نمونه ی شعری از آنها برجا نمانده، زنانی که به آنها در تذکره ­هابه عنوان شاعر اشاره شده ولی نه زمان زندگی مشخصی دارند و نه اثری از آنها به جا مانده، مطایبات و گفتگوهای شاعرانه­ ی مشاهیر زنان پارسی­ گو و همچنین، به بحثی در مورد شاعران مردی که زن تصور شده­ اند پرداخته شده است.
موضوع فصل نهم کتاب، زندگی و آثار زنان پارسی­ گوی این مناطق است: افغانستان، تاجیکستان، عثمانی، قفقاز و هندوستان.
از آنجا که برای این پژوهش، بازه ای زمانی بین نخستین زنان ادیب فارسی­ گو تا زنان پیش از 1320ش در نظر گرفته شده، در یکی از بخش­ های فصل پایانی کتاب («پیوست­ها»)، فهرستی از زنانی ارائه شده که بین سال­ های 1301 تا 1320 متولد شده­ اند، اما شروع فعالیت­ های جدی ادبی ­شان از دهه­ ی 1320 به بعد بوده است.
از دلایل اهمیت این کتاب، علاوه بر دامنه­ ی پژوهشی آن، اختصاص یک فصل تفصیلی به نقش و حضور زنان در ادبیات شفاهی ایران (فصل اول کتاب) و همچنین دسته­ بندی موضوعی زنانِ ادیب بر اساس نوع فعالیت شان است؛مثلاً زنان شاعر یا داستان­نویس یا روزنامه­ نگار یا مترجم و....
کتاب زنان مودب شامل دو مجلد است که در یک جلدِ قطع رقعی وبه صورت مشترک توسط انتشارات «قصیده­ سرا» و «آشیان»در سال 1396 منتشر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس