زمهر

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] تکرار در قرآن: ۱(بار)
زَمْهَر» به معنای شدت سرما، یا شدت غضب، یا سرخ شدن چشم، بر اثر خشم، می باشد، و در اینجا منظور همان معنای اول است. در حدیثی آمده است که در جهنم نقطه ای وجود دارد که از شدت سرما اعضای بدن از هم متلاشی می شود.
. از مقابله شمس بدست می‏آید که زمهریر به معنی سرماست یعنی در بهشت حرارت آفتاب و سرما نمی‏بینند. در اقرب گفته «اَزْمَهَرَ الْیَوْمُ: اِشْتَدَّ بَرْدُهُ» یعنی یدیش شدت یافت و نیز گوید: زمهریر سرمای شدید است و گفته‏اند: آن در لغت طیّ یه معنی ماه است که شاعر گوید: قَطَعْتُها وَ الزَّمْهَریرُ ما ظَهَر یعنی ای بسا شبی که تاریکی آن شدید شد از آن گذشتیم حال آنکه ماه در آسمان ظاهر نشده بود. این شعر و این قول در کشاف و تفسیر بیضاوی تیز نقل شده ولی خود آن را سرمای شدید گفته‏اند. طبرسی شدیدترین سرما فرموده جوهری نیز سرمای شدید گفته است ولی قاموس سرمای شدید و ماه ذکر می‏کند. نا گفته نماند: ماه نیز در آیه با شمس مناسب است آن وقت باید گفت: اهل بهشت افتاب و ماه نمی‏بینند ولی ظاهراً منظور حرارت آفتاب و سرماست.

پیشنهاد کاربران

زِمهَر، یا [زمهَریر] به احتمال زیاد از واژگان زبانِ تُرکی است.
معمولا در گذشتهء نچندان دور در اواخر پاییز کشاوزران به هم سفارس می کردند که برای فصل زمستان ذخیره ای از گندم و حبوبات داشته باشند، بدین ذخیره[دَخَرَه به تُرکی] در زبان تُرکی اطراف همدان و اسدآباد، [ زمهَر ]یا [زمهَرِیر]چون زمستانها واقعا سرد و طاقت فرسا بودو احتیاج به توشه داشتندحتی در حیاط ها چاهایی بود که گندم را در آن انبار کرده و روی آن را می پوشانند، خانواده سفارش زمهَر زمستانی را بارها تکرار میکردند، به خوبی به یاد دارم که تاکید می کردند که همه حداقل ذخیره ای برای سرمای سرد زمستان داشته باشند، شاید این واژه در گویش های مختلف تفاوت کند، اما اساسِ معنی این واژه در همه گویشها ارتباط تنگاتنگی با شَدتِ سختی، مرارت، سرما، . . . . . . دارد،
...
[مشاهده متن کامل]


بپرس