زمخشری محمود بن محمد

دانشنامه آزاد فارسی

زَمَخْشَری، محمود بن محمد (زمخشر خوارزم ۴۶۷ـ جرجانیه ۵۳۸ق)
ادیب و مفسر و متکلم معتزلی. در طلب علم به بخارا و بغداد رفت. سپس راهی مکه شد چون سال ها در جوار خانۀ خدا مقیم بود به جارالله (همسایه و مجاور بیت الله) معروف شد. تفسیر الکشاف را که از تفسیرهای تراز اول قرآن است در ایام اقامت در مکه نوشت که مرجع و منبع بسیاری از مفسران مانند طبرسی و فخر رازی و بیضاوی بوده است. این تفسیر اخیراً به فارسی هم ترجمه شده است. زمخشری در فقه پیرو مذهب حنفی و در اصول عقاید و کلام معتزلی مذهب بود. از دیگر آثارش: الفائق فی غریب الحدیث؛ مختصر الموافقه بین اهل البیت و الصحابه؛ اطواق الذهب؛ المفصّل 'فی النحو؛ 'أساس البلاغه؛ ربیع الابرار؛الامکنة و الجبال و المیاه، در جغرافیا.

پیشنهاد کاربران

زمخشر یکی از روستاهای خوارزم است، برای یادسپاری اسان تر اگر به انتهای کلمه ی خوارزم نگاه کنیم می بینیم که حرف اخر ان ( زم ) است که اول کلمه ی زمخشر نیز است و این می تواند تا حدی کمک کننده باشد در ضمن زمخشری صاحب تفسیر کشاف است که لقب جارالله دارد چون به قصد زیارت بیت الله به مکه سفر نمود. مدت اقامت زمخشری در همسایگی خانه خدا چندین سال به درازا کشید و به همین مناسبت به وی لقب ( ( جار الله ) ) یعنی همسایه خدا داده شد برای دانستن تلفظ درست زمخشر یا زمخشری می توانیم از همین جریان جار الله استفاده نمود بدین صورت که در خانه خدا مردم از اب زَم زَم می نوشند که می توان از حرکت فتحه ی زمزم وداشتن دو حرکت فتحه در این کلمه اینگونه تصور کرد که تلفظ درست زمخشر با حرکت فتحه در حرف ( ز ) و ( م ) همراه است اما حرکت شین هم فتحه دارد که می توان این را اینگونه به ذهن سپرد که شاید زمخشر در اصل زمخشهر بوده است یا به عبارتی ( زمخ شهر ) .
...
[مشاهده متن کامل]

در پایان هم به نظر می رسد که با این توصیف متوجه شدید که ما بسیار کشف کننده بودیم ( کشاف ) مثلا توانستیم ارتباط بین زمزم و زمخشر را کشف کنیم البته این هم برای یادسپاری اسانتر صاحب تفسیر کشاف بود.

بپرس