زلزال. [ زَ / زِ / زُ ] ( ع مص ) نیک جنبانیدن. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). جنبانیدن. ( دهار ) ( ترجمان القرآن ). لرزانیدن و جنبانیدن. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). رجوع به زلزلة شود. زلزال. [ زَ / زِ ] ( ع اِمص ، اِ ) جنبش. اسم است تزلزل را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). جنبش سخت. حرکت شدید. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). اسم است از «زلزل الارض ». ( از اقرب الموارد ): اذا زلزلت الارض زلزالها. ( قرآن 1/99 ). تو دامغ روم و از حسامت زلزال به دامغان ببینم.
خاقانی.
- زلزال افکندن ؛ لرزه افکندن. لرزاندن. سخت جنباندن. حرکت شدید دادن : حسام او به جهان اندر افکند فریاد نهیب او به زمین اندر افکند زلزال.
فرخی.
بگاه حمله به چرخ اندر افکند آشوب بوقت پویه به خاک اندر افکند زلزال.
امیرمعزی ( از آنندراج ).
گرز او در قلعه البرز زلزال افکند چتر او در قبه افلاک نقصان آورد.
خاقانی.
- زلزال فنا ؛ لرزه نیستی : زلزال فنا گر بدرد سقف جهان را تو سد همه رخنه زلزال فنائی.
خاقانی.
زلزال. [ زِ ] ( اِخ ) سوره نود و نهمین از قرآن کریم. مکیه یا مدنیه و آن هشت آیت است پس از بینه و پیش از عادیات. زلزال. [ زِ ] ( اِخ ) سنةالزلزال ؛ نام سال پنجم هجرت به زمان رسول ( ص ). ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).
فرهنگ فارسی
سوره ۹۹ قر آن مکیهتعداد آیات ۸ است . لرزاندن، جنباندن، لرزاندن زمین ( مصدر ) ۱ - لرزاندن جنبانیدن . ۲ - لرزاندن زمین . سنه الزلزال نام سال پنجم هجرت به زمان رسول (ص )
زلزال ( زلزله ) نود و نهمین سوره قرآن است که در جزء سی ام قرار گرفته نام سوره از آیه اول آن گرفته شده است. سوره در مدینه نازل شده و دارای ۸ آیه، ۳۶ کلمه و ۱۵۸ حرف است. بنابر احادیث سوره زلزله، معادل با یک چهارم قرآن است. ... [مشاهده متن کامل]
سوره زلزله از نشانه های روز قیامت می گوید و نشان دهنده این است که در آن روز هرکس نتیجه اعمال خود را می بیند، در روایات و احادیث گفته شده تلاوت سوره زلزله به منزله تلاوت یک چهارم قرآن است و معادل سوره بقره است. واژه زلزال به معنی زمین لرزه، لرزش و زلزله است. نام اصلی این سوره زلزله است. بیشتر مفسران گفته اند این سوره، مدنی است. نام زلزال از آیه اول آن گرفته شده است. این سوره بعد از سوره نساء و مشهور است به احتمال صحیح در مدینه نازل شده است. هرچند دربارهٔ مکی یا مدنی بودن اختلاف است. این سوره در ترتیب نزول، نود و سومین سوره ای است که بر محمد نازل شد. • از نشانه های وقوع قیامت ( اَشراطُ الساعة ) یعنی زلزله نهایی و برهم خوردن نظم کائنات در قیامت سخن می گوید. • از شهادت زمین به تمام اعمال آدمی سخن به میان آمده است. • از تقسیم مردم به دو گروه «نیکوکار» و «بدکار» و رسیدن هرکس به اعمال خود سخن می گوید. فَمَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْرًا یَرَهُ وَ مَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ ( آیه ۷ و ۸ ) این دو آیه نشانگر این است که، هر کس به اندازه ذره ای خوبی یا بدی کند، نتیجه آن را خواهد دید. در تفسیر آمده است که منظور از یَرَه: ( آن را خواهد دید ) ، نتیجه عمل یا نامه اعمال یا خود عمل می باشد. در واقع این دو آیه بر تجسم نتیجه اعمال دلالت می کنند. اثقالها: یعنی مردگان • در حدیثی از محمد آمده است: هرکس آن را تلاوت کند گویی سوره بقره را قرائت کرده، و پاداش او به اندازه کسی است که یک چهارم قرآن را تلاوت کرده باشد. • و در حدیثی از جعفر صادق روایت شده: هرگز از تلاوت سوره «اذا زلزلت الارض» خسته نشوید، چرا که هرکس آن را در نمازهای نافله بخواندهرگز به زلزله گرفتار نمی شود، و با آن نمی میرد، و به صاعقه و آفتی از آفات دنیا تاهنگام مرگ گرفتار نخواهد شد.
ارتعاشات و بوهمن با جنبش شدید تکاندهنده ویرانگر و نام سلاحی آفندی و پدافندی مدرن ساخت ایران که انواع و اقسامرنوناگون دارد یعنی خشکی بدریا دزیا بساحل و زمین به هوا و هوا به زمین که در شرح قبلی یک پسوند ابهام زدایی اشتباها بر زلزال قید گردیده است
نام نوعی سلاح آفندی و پدافندی ساخت ایران موشک ایرانی