زرینه رود

/zarrinerud/

لغت نامه دهخدا

زرینه رود. [ زَرْ ری ن َ / ن ِ ] ( ( اِخ ) آن را سابقاً «جغتوچای » می نامیدند و قریب 240 هزار گز طول دارد و ازکوههای چهل چشمه و کردستان سرچشمه می گیرد و پس از گذشتن از جلگه میاندوآب در جنوب دریاچه ارومیه وارد آن دریاچه می شود و آب آن بر خلاف همه رودهائی که وارد دریاچه مذکور میشود، شیرین است. ( از فرهنگ فارسی معین ج 5 ). نام رودی است که از پیش شهر مراغه در آذربایجان می گذرد و آنرا ترکان جغتو گویند و رودی نافع است. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). رودی به آذربایجان غربی که بلوک ترجان و آغتاجی و مهاباد و قرای میاندوآب و قسمتی از آذربایجان شرقی را آب دهد. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). پائیز درآمد بر عزم قشلاق زرینه رود که مغولان آن را جغاتوتغاتو گویند به مراغه رفت. ( رشیدی ).

زرینه رود. [ زَرْ ری ن َ / ن ِ ] ( اِخ ) همان زرین رود است : و به در اصفهان بر کنار زرینه رود همه را بیاویخت. ( مجمل التواریخ و القصص ص 411 ). رجوع به همین کتاب ص 482، 511، 525 و زرین رود و زاینده رود شود.

فرهنگ فارسی

آنرا سابقا (( جغتوچای ) ) مینامیدند و قریب ۲۴٠ کیلومتر طول دارد و از کوههای چهل چشمه کردستان سرچشمه میگیرد . پس از گذشتن از جلگه میاندو آب در جنوب دریاچه رضائیه ( ارومیه ) وارد آن دریاچه میشود و آب آن بر خلاف همه رودهایی که وارد دریاچه مذکور میشوند شیرین میباشند.
همان زرینه رود است و در اصفهان بر کنار زرینه رود همه را بیاویخت و زرینه رود زاینده رود شود

دانشنامه آزاد فارسی

پل میرزا رسول بر روی رودخانه زرینه رود، میاندوآب
رودخانه ای در استان های کردستان و آذربایجان غربی، با طول ۳۰۲ کیلومتر. از کوه های چهل چشمه در ۶۲کیلومتری شمال غربی سنندج سرچشمه می گیرد و با نام چم جغتو به سوی شمال روان می شود؛ در طول مسیر با چم خورخوره و چندین ریزابۀ دیگر یکی می شود و از غرب شهر شاهین دژ می گذرد و پس از یکی شدن با رودخانۀ آجرلو در ۳۰کیلومتری غرب جنوبی بناب به دریاچۀ ارومیه می ریزد. میانگین آبدهی سالانۀ این رودخانه، ۱,۸۱۳ میلیون متر مکعب است. سد زرینه رود در ۳۱کیلومتری جنوب شرقی بوکان روی این رودخانه بسته شده است.

پیشنهاد کاربران

زرینه رود نام رودی است که در شمال غربی ایران ، در جلگهٔ جنوبی دریاچهٔ ارومیه ، قرار دارد.
این رود با طول ۳۰۲ کیلومتر یکی از بلند ترین و پرآب ترین رودهای شمال غرب ایران می باشد که شاخهٔ اصلی آن از سقز کوههای منطقه خورخوره و همچنین کوه های مرزی میان ایران و عراق در در نزدیکی گذرگاه مرزی سیف ابتدای «درهٔ شیلر» و کوه های چهل چشمه کردستان میان شهرستان های سقز، مریوان و دیواندره به همراه شاخ رود خورخوره از کوه های چهل چشمهٔ سرچشمه پس از گذر از شهرستان سقز وارد رود زرینه رود شده و شاخهٔ ساروق رود آن نیز از کوه های تکاب و تخت سلیمان وارد رود زرینه رود شده و با از عبور رود زرینه رود وارد دشت زرینه رود شهرستان شاهین دژ شده و با سیراب کردن دشت زرینه رود شاهین دژ وارد شهرستان باروق و بعد شهرستان میاندوآب شده و در جنوب دریاچه ارومیه با تشکیل یک دلتای وسیع به عرض حدود ۱۰ کیلومتر در مراتع باتلاقی تالاب قره قشلاق به دریاچهٔ ارومیه می ریزد.
...
[مشاهده متن کامل]

البته در سال های اخیر به دلیل رسوب گذاری و تأمین آب استان آذربایجان شرقی قسمت بیشتر آب این رود قادر به ورود به آب دریاچه ارومیه نبود و به وسیله پروژهٔ غیر مسئولانه و غیرکارشناسی اتصال زرینه رود به سیمینه رود تلاش واهی شده است این بحران حل گردد.
در طول این مسیر چندین رود فصل از جمله رودخانه سقز، رودخانه خورخوره، ساروق چای، قورو چای، هولاسو چای، هاچه سو چای، اخچی چای، جوشاتو چای و آجرلو چای به زرینه رود ملحق می شوند. لیلان چای نیز به عنوان آخرین شاخه در حاشیهٔ شرقی شهر میاندوآب به این رود می ریزد. سد مخزنی زرینه رود ( سد شهید کاظمی ) که دیوارهٔ آن در منتها الیه جنوبی محدودهٔ شهرستان شاهین دژ در نزدیکی «روستای گل چرمو شاهین دژ» احداث شده، بعد از سد زرینه رود چشم انداز زیبای با ترکیب کوه و دشت و سواحلی جنگلی کنار رود و باغات اطراف در حاشیه این رود زیبایی خاصی به منطقه شاهین دژ داده و همین چشم اندازهای زیبای کوه دشت و جنگل حاشیه کنار رود ادامه داشته تا به اولین شهر بعد سد زرینه رود یعنی شهر شاهین دژ رسیده و چشم اندازی زیبا و دلچسب کوه و دشت و جنگل را به حاشیه غربی شهر شاهین دژ داده و تفرجگاهی دراز و زیبا در کنار این رود به نام " جیغاتی قیراغی " را در حاشیه غربی شهر شاهین دژ به وجود آورده و زیبایی های این رود تا نزدیکی های سد نوروزلو ادامه داشته که سد انحرافی نوروزلو در محدوده شهرستان باروق برای کنترل سیلاب های این رود و مصارف کشاورزی و صنعتی بر روی زرینه رود احداث گردیده اند و همچنین از این سد، با خطوط عظیم لوله کشی، آب آشامیدنی و شرب تبریز تأمین می گردد. سپس زرینه رود با عبور از باغات و حاشیه شرقی شهر میاندوآب و باغات شمالی این شهرستان وارد دریاچه ارومیه می شود. متأسفانه در سال های اخیر به علت تأمین آب شرب کلانشهر تبریز و همچنین به علت کمبود بارش ها ناشی از تغییرات اقلیمی سطح کره زمین، سطح دبی رود زرینه رود در شهر میاندوآب و منطقه میاندوآب دیگر شرق شهر میاندوآب مانند سابق چشم انداز زیبای زرینه رود را دارا نمی باشد.

زرینه رودزرینه رود
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/زرینه‌رود
بعد ارسال کردن پست متوجه شدم که پایین نوشته بود بعد از تایید!!! پست شما منتشر خواهد شد!! تایید توسط چه کسی!؟. ولی حداقل تایید کننده محترم . . . که می بینند حقیقت را هرچند که. . . .
شما برای توضیح جغاتای به دها جعلیات دیگر رو آورده اید . مثل چهل چشمه بجای قیرخ بلاغ، بجای اورتاسو مرقوم فرمودید میاندوآب، بجای اورمیه نوشته اید ارومیه، بجای سووخ بلاغ جعل گردید مهاباد، معنای سوخ بولاغ یعنی محل و یا داری چشمه سرد. حالا آقایان و خانم ها فیلسوف بفرمایید مهاباد یعنی چه!؟ چه سنخیتی دارد با این شهر و محل!؟ لطفا موتور جعلیات تان را روشن کنید.
...
[مشاهده متن کامل]

شما با دشمنی و فاشیستی نسبت به تورکان بزرگترین ضربه را به خودتان خواهید زد

بپرس