زاهدان

/zAhedAn/

معنی انگلیسی:
zahidan, zahedan

لغت نامه دهخدا

زاهدان. [ هَِ ]( اِ ) جمع فارسی لفظ زاهد عربی است. ( فرهنگ نظام ).

زاهدان. [ هَِ ] ( ع ص ، اِ ) تثنیه زاهد، در حال رفع.

زاهدان. [ هَِ ] ( اِخ ) نام جدید دزداب است که قصبه ای است در بلوچستانات ایران . ( فرهنگ نظام ). از شهرستانهای استان هشتم کشور ایران و خلاصه مشخصات آن بشرح زیر است :
حدود آن : محدود است از طرف شمال بکویر لوت و شهرستان زابل. از طرف خاور بمرزهای افغانستان و پاکستان ، از طرف جنوب به شهرستان سراوان و شهرستان ایرانشهر و از طرف باختر به بخش فهرج از شهرستان بم و کویرلوت.
آب و هوا: هوای این شهرستان در قسمت جنوب ( بخش خاش و میرجاوه ) گرمسیر و در قسمت شمال ( بخش نصرت آباد ) گرم و معتدل است. بطور کلی هوای قسمت شمال و شمال باختری آن بعلت مجاورت با کویر لوت و همچنین عدم وجود دریا و دریاچه خشک می باشد و ممکن است در 24 ساعت چندین بار تغییر یابد. بدین طریق که هرگاه باد از سمت شمال ( سمت لوت ) بوزد درجه حرارت آناً تقلیل یابد و اگر از سمت شورگز و یا سایر جهات بوزد، درجه حرارت دفعةً بالا میرود.
ارتفاعات : ملک سیاه کوه و کوه میرجاوه در شمال و خاور این شهرستان واقع است که خطالرأس آن تشکیل مرز ایران و پاکستان را میدهد و بزرگترین قله آن ملک سیاه کوه به ارتفاع 1618 متر است. دیگر کوه تفتان است. این کوه در بین بخش خاش و میرجاوه قرار داردو در قدیم آتش فشان بوده و فعلاً خاموش میباشد و از دهانه آن دود و بخار خارج میشود. در زمستان بخار از مسافت دور کاملاً دیده میشود. فشار گاز آن شدید است. بطوری که اگر سنگی در حدود 10 کیلوگرم بدهانه کوه بیندازند در حدود 20 متر آن سنگ را به هوا پرتاب میسازد. ارتفاع بلندترین قله این کوه 3910 متر است. شهرستان زاهدان از بخشهای زیر تشکیل شده است :
1- بخش میرجاوه شامل دهستان لادیز سنگان و تمین. 2-بخش نصرت آباد. 3- بخش خاش ، شامل دهستان خاش ، نازیل ،ایرانداگان ، کارواندر، گوهرکوه ده بالا، کلنکور، گوشه و اسکل آباد... جمعیت این شهرستان و بخشهای آن بشرح زیر است :
زاهدان 10000 تن ، بخش میرجاوه ( 125 آبادی ) 15500 تن ، بخش نصرت آباد ( 15 آبادی ) 5000 تن و بخش خاش ( 121 آبادی ) 23000 تن. بنابر آمار فوق شهرستان زاهدان از 261 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن 53500 تن اند.
زبان مادری ساکنین این شهرستان بلوچی و فارسی و مذهب آنان اسلام است. شهر زاهدان درقدیم ، آبادی کوچکی بنام دزداب بوده است. در 36 سال پیش که مصادف با جنگ بین الملل اول بود چند خانواده پلاس نشین بلوچ در آن ساکن بودند و آب مشروب خود را بوسیله چند چاه که در آنجا وجود داشت تأمین میکردند. محل اقامت بلوچهای پلاس نشین از نظر سوق الجیشی و همچنین مجاورت با مرز دو کشور بیگانه اهمیت خاصی را حائز بود لذا توجه دولت ایران بدان معطوف شد و مأمورین بدان نقطه اعزام گردیدند. و چون باب تجارت ایران و هندوستان از همین نقطه ( دزدآب ) مفتوح گردیده و مواصلات مهمی تشکیل شده بود لذا دولت مصمم شد که به تأسیس دوایری مبادرت ورزد. دوایر و کارمندان کم کم افزایش یافت و احتیاجات روزانه آنان موجب شد که عده بازرگانان بدان نقطه رهسپار شوند. کارمندانی که به دزدآب رفته بودند اقدام به ساختن منازلی کردند. بازرگانان نیزبرای فروش امتعه خود شروع بساختن مغازه هائی کردند عده زیادی از بازرگانان هندی و جمعی از پیشه وران یزدی و مشهدی دسته ای از کارگران بلوچ و زابلی به این نقطه عزیمت کردند و متدرجاً شالوده و اساس شهر قبلی استوار گردید و نام آن همان دزداب بود تا در زمان رضاشاه پهلوی به اسم زاهدان تبدیل گردید بنابراین زاهدان شهری است جدیدالاحداث که در 517کیلومتری خاوری کرمان سر سه راه کرمان به مشهد و کرمان به چاه بهار و نزدیک مرز پاکستان واقع و مشخصات آن بشرح زیر است :بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

دزداب . ۱ - شهرستانی است تابع فرمانداری کل بلوچستان شامل بخشهای میرجاوه خاش نصرت آباد . ۲ - مرکز شهرستان شهر زاهدان که دارای ۱۷۴۹۵ تن جمعیت است . این شهر را یک رشته خط آهن به پاکستان ارتباط میدهد . مرکز استانداری بلوچستان و سیستان میباشد . جمعیت حوزه زاهدان ۶۱۴۸۴ تن است . از طریق خاش و کرمان به اصفهان و تهران و از طریق زابل و بیرجند به مشهد مربوط است و منتهی الیه خط آهنی است که از مرز ایران و پاکستان میگذرد و آن بقایای خطی است که انگلیسیان در دوران نفوذ خود بر هندوستان در خاک ایران ساختند . مذاهب سکنه تشیع و تسنن و زبان بلوچی است . توضیح در شهریور ۱۳۱۴ ه . ش . بموجب تصویب نامه هیئت وزیران نام [ [ دزداب ] ] به زاهدان بدل گردید .
نام جدید دزداب است که قصبه ای است در بلوچستان ایران

پیشنهاد کاربران

زاهِدانْ یکی از کلان شهرهای ایران و مرکز استان سیستان و بلوچستان است. این شهر در منطقهٔ سرحد ( بلوچستان ) قرار دارد. زاهدان از سمت شمال به شهرستان هامون، از جنوب به شهرستان تفتان، از شرق به کشورهای افغانستان و پاکستان و از غرب به شهرستان فهرج منتهی می شود. نام پیشین آن «دزداب» بوده که در زمان رضا شاه به «زاهدان» تغییر یافته است.
...
[مشاهده متن کامل]

آب و هوای شهر زاهدان گرم و خشک به شمار می رود ولی شب های تابستان آب و هوای این شهر رو به سردی می گراید. آب آشامیدنی زاهدان لوله کشی آب شیرین است و از طریق انتقال آب از شهرستان زابل و هامون تأمین می گردد. زاهدان به جهت مرزی بودن، از موقعیت استراتژیک جغرافیایی و تجاری و نظامی و شرایط خاص برخوردار است؛ به گونه ای که از یک سو راه آهن پاکستان که از مرز میرجاوه وارد ایران می شود و از سوی دیگر راه آهن سراسری ایران به این شهر منتهی می شود؛ و از سوی دیگر در نزدیکی به میل سه جانبهٔ ایران و پاکستان و افغانستان قرار دارد.
زاهدان شهری نوبنیاد است که در ۵۱۷ کیلومتری شرق شهر کرمان و نیز در نزدیکی کشور پاکستان واقع شده است. این شهر از طریق راه زمینی از سمت شمال به بیرجند و مشهد و از سمت جنوب به چابهار مرتبط شده و هم چنین دارای ایستگاه راه آهن و فرودگاه بین المللی است. زاهدان از لحاظ مختصات جغرافیایی در ۶۰ درجه و ۵۱ دقیقه و ۲۵ ثانیهٔ طول شرقی و ۲۹ درجه و ۳۰ دقیقه و ۴۵ ثانیهٔ عرض شمالی واقع شده است. اختلاف زمان زاهدان با تهران ۳۶+ دقیقه و با گرینویچ ۲۴۶+ دقیقه است.
زاهدان تا قبل از دوره پهلوی، روستای کوچک و دورافتاده ای به نام دزآپ بود؛ دزآپ کلمه ای به زبان بلوچی است؛ و از دز+آپ تشکیل شده است. دز و آپ بلوچی، معادل دزد و آب در فارسی است. بعدها دزآپ به دزدآب و سپس با همکاری نیروهای رضاشاه به فرماندهی امان الله جهانبانی، در سال ۱۳۰۸ خورشیدی به علت اینکه اکثر مردم آن منطقه متدین بودند، زاهدان نام گرفت. واژه زاهدان در لغت به معنی «شهر پرهیزگاران» است.
امروزه ترکیب عمده قومیتی این شهر را بلوچ ها و فارس ها تشکیل می دهد. اقوام این شهر سیستانی و بلوچ و همچنین یزدی ها، بیرجندی ها، کرمانی ها، مهاجرانی از آذربایجان و سیک های هندی و افغانستانی ها تشکیل می دهند.

زاهدانزاهدانزاهدانزاهدانزاهدانزاهدان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/زاهدان
نام شهری در سرحد سیستان و بلوچستان و مرکز آن است ، در قدیم ابادی کوچکی بود که محل زندگی اقوام چادر نشین و بیبان گرد بود ، دزد اب یعنی جایی که آب قیمت فراوان دارد و آب مورد سرقت واقع می شده است بعدها که
...
[مشاهده متن کامل]
راه آهن پاکستان به میرجاوه و دزداب رسید گروهی از کارکنان خط آهن که اکثرا سبک بودند در زاهدان ساکن شدند و بافت اولیه را بوجود آوردند سپس بخاطر آب وهوای بسیار معتدل مورد توجه دولت برای ایجاد شهری مرزی قرار گرفت و کم کم مهاجرانی از یزد و قاین و سیستان و سایر نقاط بلوچستان به این شهر آمدند و بنای کشاورزی و دامداری و تجارت گذاشتند و در سال ۱۳۰۷ که رضا شاه به استان آمد نام یکی از شهرهای قدیمی سیستان که توسط تیمور گورکانی با خاک یکسان شده بود بر این شهر گذاشته شد و همچنین نام روستای نصر آباد سیستان به یاد زابل تاریخی که در خاک افغانستان جامانده بود به این شهر داده شد و دو شهر بزرگ در سیستان و سرحد به نام های زابل و زاهدان توسعه یافت و حالا از مهمترین و آباد ترین شهرهای سیستان و بلوچستان هستند.

ارباب سلوک ؛ پارسایان و مردمان زاهد از دنیا گذشته. عرفا. ( ناظم الاطباء ) .
زاهدان ( زاه دان ) زاه. زه. . اسم فامیلی افرادی که در زاهدان زندگی می کنند
با زه شروع می شود. واین تایید کننده بخش اول کلمه زاه. است نه زاهد بخش دوم دان است. نه آن جمع
مردبا خدادشمن دروغگویی
افراد نمازگذار
نماز گذاران
نساک
به معنی شهر مردم با ایمان

بپرس