ریگ ودا

لغت نامه دهخدا

ریگ ودا. [ وِ ] ( اِخ ) جزو اول از چهار جزو «ودا» کتاب مقدس برهمنان ، قدیمترین اثر ادبی هندی به زبان سنسکریت است. ( یادداشت مؤلف ). وداس مجموعه کتب مقدس و «ریگ » نخستین کتاب مجموعه مزبور می باشد که خود مجموعه ای از ادعیه و سرودهای منظوم دینی است. از مطالعه ریگ ودا به تمدن و مذهب و اوضاع اجتماعی آریاهای قدیم پی می توان برد. ( فوستل ). رجوع به ایران باستان ج 1 ص 153 و فهرست مزدیسنا و ادب پارسی شود.

فرهنگ فارسی

جزو اول از چهار جزو ودا کتاب مقدس برهمنان قدیمترین اثر ادبی هندی بزبان سنسکریت است .

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

ریگ ودا ( به سانسکریت: ऋग्वेद ṛgveda ) مجموعه ای از اشعار و سرودهای مذهبی هندو به زبان سانسکریت ودایی است و یکی از چهار متن اصلی در مجموعهٔ شنوده های ( شروتی ) مقدس هندوئیسم یعنی وداها و کهن ترین بخش آن است که احتمالاً حدود سال های ۱۷۰۰ تا ۱۱۰۰ پیش از میلاد در منطقهٔ شمال غربی شبه قاره هند تألیف شده است. ریگ ودا از کهن ترین متون به زبان های هندواروپایی است و از نظر زبان شناسی و محتوایی پیوند نزدیکی با اوستا دارد. این کتاب شامل ۱۰۱۷ قطعه شعر و ۱۰۵۰۰ بیت است و برخی از بیت های آن امروزه نیز در دعاهای مراسم دینی هندو استفاده می شود و به این خاطر این متن یکی از کهن ترین نوشته های بشری است که هنوز کاربرد دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

در هزاره دوم پیش از میلاد؛ ریگ ودا که از قدیمی ترین اشعار و سرودهای مذهبی هندی به زبان سانسکریت ودایی است، سروده شد.
در تمثیل مشهوری در ریگ ودا آدمیان به چهار «وارنا» ( کاست، گونه، طبقه ) تقسیم می شوند: «در عالم آفرینش، برهمنان و کاهنان سر، فرمان روایان و رزم آوران بازوها، بازرگانان و پیشه وران کمر، و کارگران و بندگان پاهای اندامواره اجتماعی به شمار می روند».

ریگ وداریگ ودا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ریگ‌ودا
( ( ادعیه و آیین های هندوان در مجموعه ای به نام وِداها ( vedas ) به زبان سانسکریت گرد آمده است. در این مجموعه چهار ودا وجود دارد .
1 - ریگ ودا ( Rig - veda ) یعنی ودای ستایش .
2 - یَجور ودا ( yajur - veda ) یعنی ودای قربانی
...
[مشاهده متن کامل]

3 - ساما ودا ( s�ma - veda ) یعنی ودای سرودها
اَتهَروَ ودا ( ( Atharva - veda ) ) یعنی ودای اَتهَروان ( نام نویسنده ی این ودا )
مراجعه شود به ( توفیقی ، حسین ، آشنایی با ادیان بزرگ ، 1398: 27 )
تذکر : به ساما امروزه در زبان فارسی سماع گفته می شود که یک نوع دعا همراه با رقص می باشد. از قدیم در میان صوفیان رواج داشته و امروز هم کم و بیش در میان صوفیان این آیین دیده می شود . به نظر می رسد از آیین های هندی است که به ایران و آیین صوفیان رسوخ پیدا کرده ( نگارنده )

بپرس