ریواس

/rivAs/

معنی انگلیسی:
rhubarb, dock

لغت نامه دهخدا

ریواس. [ری ] ( اِ ) نام رستنی. ریباس. ( ناظم الاطباء ). ریواج.ریباج. ریویج. ریباس. ریوا. ریونج. ریواص. ریویز. ( یادداشت مؤلف ). به معنی ریواج است که رستنی مشهور باشد. ( برهان ) ( از آنندراج ). گیاهی از تیره ترشکها ( هفت بندها ) که گونه خوراکی ریوند چینی است. ساقه های هوایی و دم برگهای آن محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و بدین جهت مورد استفاده خوراکی قرار می گیرد. ریباس. اشغرغ. اشطیاله. ( فرهنگ فارسی معین ) :
قلیه باقلی و قلیه سیب و ریواس
گزری باشد پر کوفتها گرد و صغار.
بسحاق.
- شربت ریواس ؛ شربتی که با عصاره ریواس تهیه کنند. ( فرهنگ فارسی معین ).
|| ریا. نفاق. فریب. ( ناظم الاطباء ) ( از برهان ). مکر و حیله. ( آنندراج ) ( از فرهنگ جهانگیری ) :
ای فلک شرم تا کی این نیرنگ
ای جهان توبه تا کی این ریواس.
مسعودسعد ( از آنندراج ).
می نداری خبر تو ای نسپاس
که به صد بند و حیلت و ریواس.
سنایی.
چه خواهم کرد زرق و هزل و ریواس
نخواهم نیز غافل بود و فرناس.
سنایی.
می و معشوقه را بگزین به عالم
جز این دیگر همه زرق است و ریواس.
سنایی.
به ریواس ار توان لعبت روان کرد
روان نتوان بدو دادن به ریواس.
سنایی.
چرا گوید سنایی از خطیری
نخواهم خورد هزل و زرق و ریواس.
سوزنی.
|| افسون. ( ناظم الاطباء ) ( از برهان ).
- ریواس دردادن ؛ فریب دادن. گول زدن :
گناه کردن هر خس بدان همی نرسد
که عذر خواهد و خواهد که دردهد ریواس.
سیدحسن غزنوی.

فرهنگ فارسی

( اسم ) گیاهی است از تیره ترشکها ( هفت بندها ) که گونه خوراکی ریوند چینی است . ساقه های هوایی و دمبرگهای آن محتوی مواد ذخیرهای و اسیدی است و بدین جهت مورد استفاده خوراکی قرار میگیرد ریباس اشغرغ اشطیاله . یا شربت ریواس شربتی که با عصاره ریواس تهیه کنند .
نام رستنی و ریباس . به معنی ریواج است که رستنی مشهور است .

فرهنگ معین

(اِ. ) گیاهی است با ساقة سفید و برگ های بزرگ و پهن ، مزة ترش دارد و دارای مقدار زیادی ویتامین C می باشد.

فرهنگ عمید

گیاهی علفی و پایا با ساقه های نازک، سفید و ترش مزه که مصرف خوراکی دارد، چکری، زرنیله.
فریب، حیله، نیرنگ.

دانشنامه آزاد فارسی

ریْواس (rhubarb)
گیاهی چندساله، با دم برگ های صورتی و خوراکی، از جنس Rheum، تیرۀ علف هفت بند. برگ های بزرگ آن حاوی اسید اکسالیک و سمی اند. ریواس های وحشی بومی اروپا و آسیایند. گونۀ R. ribes همان ریواس، ریباس یا ریوند مشهور است که در منطقۀ وسیعی از دشت ها و نواحی کوهستانی ایران می روید و مصرف خوراکی دارد. برخی از گونه های این جنس، دارای مصارف درمانی، مخصوصاً اثر مسهلی اند که مهم ترین آن ها همان ریوند چینی، با نام علمی R. officinale، است. قطعات ریزوم گونه های گوناگون Rheum، با نام روبارب، برای مصارف پزشکی عرضه می شوند.

مترادف ها

rhubarb (اسم)
رنگ لیمویی، ریواس، ریوند چینی

فارسی به عربی

روبارب

پیشنهاد کاربران

ریواس ( نام علمی: Rheum ) یا به فارسی افغانستان چوکری یا رواش یا بالیش مار ( گویش دهاقانی اصفهان ) گیاهی است از تیره هفت بندیان ( Polygonaceae ) بومی آسیا ( به احتمال سیبری یا هیمالیا ) که از سده شانزدهم در اروپا کشت می شد. نوشته ها حاکی از آن است که پیش از میلاد مسیح در چین به عنوان دارو مصرف می شد. ریواس در صنعت رنگ سازی باعث تولید رنگ ریواسی می شود. در زبان ترکی به این گیاه اوشگون گفته می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

نام اصلی آن ریواچ است و ریواس و رواش از آن ریشه می گیرد. در فلات شرقی ایران - فارسی زبانان آن را به نام رواش و ریواچ می شناسند امروزه در ادبیات کتابی آن را ریواس می گویند در افغانستان به آن رواش و چوکری می گویند.
ساقه ترش مزه و مفید ریواس خواصی جدا از برگ آن دارد و از آن در تهیه غذاهای گوناگون استفاده می شود. اگر چه می توان این ساقه را خام خواری کرد اما برگ های آن مسموم کننده هستند. دو ترکیب به نام اگزالیک اسید و آنتراکوینون گلیکوسید در برگ های ریواس یافت شده که به بدن آسیب می رسانند.
ریواس گیاهی است که به صورت طبیعی و دیمی رشد می کند و در مناطقی که گل لاله وجود دارد این گیاه نیز رشد می کند. بیشتر در مناطق کوهپایه و سردسیر رشد می کند و به آبیاری نیاز ندارد. فصل برداشت ریواس در بیشتر مناطق ایران فروردین ماه است. ریواس همچنین در دامنه کوهستان های آذربایجان و کردستان ومنطقه فریدن استان اصفهان ارتفاعات لرستان و سالوک در خراسان شمالی و زاگرس و بلندی های البرز در شمال تهران و در استان خراسان رضوی بخصوص شهرستان نیشابور، شهرستان کوهسرخ و شهرستان کاشمر و شهرستان گناباد که در بهار روییده و بومیان با چیدن سنگ دور ساقه اش آن را پرورانده و سبب بلندتر شدن ساقه اش می گردند. ریواس ساقه بلند و با ریواچ قاقوری که از ساقه آن شربت تهیه می کنند یک نوع ریواس است که در حاشیه کویر در زیبد گناباد می روید. همچنین یکی از بهترین رویشگاه های ریواس، استان های کردستان، کرمانشاه و ایلام است. ریواس همچنین در استان کهگیلویه و بویراحمد، مناطق سردسیری شهرستان چرام ( کوه پهن، کوه چاسخار، کوه ساورز، منطقه سادات امامزاده علی ( ع ) ) ، دیلگون و مناطق جلیل و بابکان و نرماب در بویراحمد به وفور یافت می شود.
فصل تهیه قاقوری یا ساقه شربتی آن ۲۵ اسفند تا آخر فروردین است. مزه این نوع شربت مشابهه طعم انار شیرین است.

ریواسریواسریواسریواسریواسریواس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ریواس
راوندی یا ترشک یا ریوند
میشه ریواس
بسیار ترش مزه و پر کاربرد برای کبد و گرفتگی سده های کبدی
ریواس به زبان ترکی می شود " اوشگون"

بپرس