ریبوز

دانشنامه عمومی

ریبوز ( به انگلیسی: Ribose ) با فرمول شیمیایی C5H10O5، یک قند حلقوی و دارای پنج کربن است.
ریبوز با شناسه پاب کم ۵۷۷۹ است که جرم مولی آن 150. 13 g/mol می باشد. شکل ظاهری این ترکیب، جامد سفید است.
ریبوز نام یک ترکیب آلی است که دارای فرمول شیمیایی C5H10O5 می باشد. این ترکیب آلی که نوعی قند و یک مونوساکارید است دارای فرمول خطی H− ( C=O ) − ( CHOH ) 4−H می باشد. در قند ریبوز، تمام هیدروکسیل های روی کربن ها، در یک سمت قرار دارند. واژهٔ ریبوز به دو انانتیومر ریبوز گفته می شود. یکی از آن ها D - ریبوز است که به طور گسترده در طبیعت وجود دارد و در بدن موجودات زنده به فراوانی یافت می شود. تصویر آینه ای آن یعنی L - ریبوز به طور نادری وجود دارد.
مولکول D - ریبوز اولین بار در ۱۸۹۱ توسط فردریک میشر گزارش شد. ریبوز یک اپیمر C - 2 آرابینوز است. هر دوی این قندها نام خود را صمغ عربی گرفته اند.
ریبوز به شکل گسترده ای در ساختار و در اسکلت اصلی مولکولی به نام RNA یافت می شود. مولکول آران اِی مولکولی است که به طور گسترده در فرایند بیان ژن و رونویسی از ژن ها نقش دارد. وقتی ریبوز فسفریله شود، می تواند بخشی از مولکول های دیگری شود، مانند ATP و NADH که در متابولیسم نقش بسزایی دارند. ریبوز یک قند آلدو پنتوز است؛ زیرا که دارای پنج اتم کربن می باشد و در ساختار خطی و باز آن، یک گروه آلدئید در یک انتهای آن دیده می شود. در مولکول هایی چون DNA و RNA، کربن های ریبوز و دئوکسی ریبوز از '۱ تا '۵ نامگذاری می شوند ( قرار دادی ) و شماره گذاری از کربنی که دارای گروه آلدئید است شروع می شود ( کربن '۱ ) . دئوکسی ریبوز که به عنوان مشتقی از ریبوز شناخته می شود، به جای گروه هیدروکسیل، روی کربن شماره '۲، دارای یک اتم هیدروژن است ( یک اتم اکسیژن کمتر دارد ) .
مثل سایر مونوساکاریدها، ریبوز نیز دارای ۵ ایزومر می باشد که یکی از آن ها فرم خطی ریبوز بوده و ۴ مورد از آن ها فرم های حلقوی آن هستند. دو حالت برای ریبو فورانوز و دو حالت برای ریبو پیرانوز. فرم بتا ریبوپیرانوز در محلول های آبی، حالت غالب را دارا هست. [ ۳]
مولکول دیگری به نام دئوکسی ریبوز وجود دارد که بسیار شبیه به ریبوز می باشد، با این تفاوت که یک گروه هیدروکسیل در بر روی اتم کربن '۲ کم دارد این مولکول به صورت فراوان در دی ان اِی به کار می رود.
عکس ریبوزعکس ریبوزعکس ریبوز
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس