ریاضه النفس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ریاضة النفس (کتاب). «ریاضة النفس»، به زبان عربی ، نوشته ابو عبدالله محمد بن علی بن الحسن بن بشر، مشهور به حکیم ترمذی است و در پی آن، کتاب «نحو القلوب»، تالیف ابو القاسم عبد الکریم بن هوازن قشیری قرار گرفته است. هر دو کتاب به زبان عربی و در موضوع عرفان عملی است و در یک جلد (با ترتیب مذکور) به چاپ رسیده است.
«ریاضة النفس»، فاقد باب بندی و فصل بندی است و مباحث آن در ذیل دو عنوان «مقدمة الکتاب» و «صفات ظاهرة و باطنة» ذکر شده است. «نحو القلوب»، در دو بخش تنظیم شده که بخش اول، مشتمل بر ۶۰ فصل و بخش دوم، دارای ۵ باب است.

[ویکی نور] ریاضة النفس و یلیه نحو القلوب، به زبان عربی، نوشته ابوعبدالله محمد بن علی بن الحسن بن بشر ، مشهور به حکیم ترمذی است و در پی آن، کتاب «نحو القلوب»، تألیف ابوالقاسم عبدالکریم بن هوازن قشیری قرار گرفته است. هر دو کتاب به زبان عربی و در موضوع عرفان عملی است و در یک جلد(با ترتیب مذکور) به چاپ رسیده است.
«ریاضة النفس»، فاقد باب بندی و فصل بندی است و مباحث آن در ذیل دو عنوان «مقدمة الکتاب» و «صفات ظاهرة و باطنة» ذکر شده است.
«نحو القلوب»، در دو بخش تنظیم شده که بخش اول، مشتمل بر 60 فصل و بخش دوم، دارای 5 باب است.
حکیم ترمذی در کتاب «ریاضة النفس»، کیفیت ریاضت نفس و مجاهدت و سیر الی الله را بیان کرده و نحوه ی جهاد صدیقین را مورد بررسی قرار می دهد. این اثر، حاوی مطالب زیر است:
وقتی ظاهر انسان به سبب شهوات و معاصی آلوده می گردد، این آلودگی از ظاهر به باطن سرایت کرده و قلب انسان را که همان حقیقت اوست، خراب کرده و نابود می سازد و بالعکس وقتی ظاهر انسان متصف به صفات عالیه شد، این صفات، کم کم در جان او رسوخ کرده و حقیقت وی را یک پارچه نورانی می کند؛ در این صورت، قلب، حلاوت محبت و نور توحید را درمی یابد.

[ویکی فقه] ریاضه النفس (کتاب). «ریاضة النفس»، به زبان عربی ، نوشته ابو عبدالله محمد بن علی بن الحسن بن بشر، مشهور به حکیم ترمذی است و در پی آن، کتاب «نحو القلوب»، تالیف ابو القاسم عبد الکریم بن هوازن قشیری قرار گرفته است. هر دو کتاب به زبان عربی و در موضوع عرفان عملی است و در یک جلد (با ترتیب مذکور) به چاپ رسیده است.
«ریاضة النفس»، فاقد باب بندی و فصل بندی است و مباحث آن در ذیل دو عنوان «مقدمة الکتاب» و «صفات ظاهرة و باطنة» ذکر شده است. «نحو القلوب»، در دو بخش تنظیم شده که بخش اول، مشتمل بر ۶۰ فصل و بخش دوم، دارای ۵ باب است.
گزارش محتوا
حکیم ترمذی در کتاب «ریاضة النفس»، کیفیت ریاضت نفس و مجاهدت و سیر الی الله را بیان کرده و نحوه ی جهاد صدیقین را مورد بررسی قرار می دهد. این اثر، حاوی مطالب زیر است: وقتی ظاهر انسان به سبب شهوات و معاصی آلوده می گردد، این آلودگی از ظاهر به باطن سرایت کرده و قلب انسان را که همان حقیقت اوست، خراب کرده و نابود می سازد و بالعکس وقتی ظاهر انسان متصف به صفات عالیه شد، این صفات، کم کم در جان او رسوخ کرده و حقیقت وی را یک پارچه نورانی می کند؛ در این صورت، قلب، حلاوت محبت و نور توحید را درمی یابد.
← مجاهده در اصطلاح صوفیه
کتاب، توسط ابراهیم شمس الدین، تحقیق و تصحیح شده است. وی در آغاز کتاب «ریاضة النفس»، به معرفی حکیم ترمذی و علم تصوف و در آغاز کتاب «نحو القلوب»، به معرفی استاد قشیری پرداخته است. در پایان کتاب «ریاضة النفس»، مراجع و فهرست موضوعات و در پایان کتاب «نحو القلوب»، فهرست محتویات ذکر شده است. پاورقی ها به توضیح پاره ای از واژه ها و ترکیبات و ذکر منابع احادیث و روایات و معرفی برخی از اعلام اختصاص یافته است.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس