ریاست عمومی امنیت ملی

دانشنامه عمومی

ریاست عمومی امنیت ملی ( به انگلیسی: National Directorate of Security ) با اختصار NDS نهادی دولتی در جمهوری اسلامی افغانستان و زیر نظر رئیس جمهور است که به امور اطلاعاتی و امنیتی می پردازد و وظیفهٔ جمع آوری اطلاعات، حفاظت اطلاعات و فعالیت های ضداطلاعاتی و ضدتروریستی را در درون و بیرون از افغانستان بر عهده دارد. در حال حاضر احمد ضیا سراج رئیس عمومی امنیت ملی افغانستان است. ریاست عمومی امنیت ملی یکی از با اعتبارترین و محبوب ترین ادارهٔ دولت جمهوری اسلامی افغانستان نزد مردم افغانستان است.
رئیس این نهاد توسط رئیس جمهور افغانستان انتخاب و برای گرفتن رأی اعتماد به شورای ملی افغانستان معرفی می شود.
( استخبارات ) در افغانستان به شکل اداره فرد یا گروهی منسجم گردیده است. معمولاً فعالیت های استخباراتی مخفیانه بوده. دفتر استخبارات تا سدهٔ ۱۹ میلادی زیر نظر شاه و در سدهٔ ۲۰ میلادی در چوکات صدرات اعظمی فعالیت می نمود. این اداره شعبات در چوکات وزارت داخلهٔ اردو و صدرات باز نموده بدین ترتیب اقتصاد و امنیت ملی را حفاظت می نمود.
دولت های افغانستان در طول تاریخ اداره و دفتر را به نام داروغه، هرکاره باشی، ضبط احوالات، استخبارات دولتی، اگسا، کام، خدمات اطلاعات دولتی، و امنیت دولتی داشتند. کارکنان این اداره را به نام مخبر، خفیه، راپورچی، احوال بر، خادیست یا امنیت می نامیدند. مردم از کارکنان این وظیفه ناخوش بوده و دوری می جستند. پادشاهان و حاکمان افغانستان فعالیت استخباراتی دولت را برای حفاظت پادشاهی خود استفاده می کردند. آن ها توسط این اداره مردم را تهدید؛ محبوس ویا به قتل رسانیده است. در دوره شاهی عبدالرحمن خان، نادرشاه، و نورمحمد ترکی استخبارات افغانستان مسئول قتل و زندانی کردن بسیاری از شهروندان افغانستان بود. به همین شکل در دوره سلطنت امیر حبیب الله خان خان تعداد از روشنفکران توسط استخبارات زندانی و تعدادی نیز به قتل رسیدند. تقریباً تمامی دولتهای گذشته ازین رویه استفاده نموده است. استخبارات افغانستان تا زمان صدرات داود خان زیاده بالای مخالفین داخلی فعالیت داشته سرویس های خارجی ضعیف داشتند. در زمان داود خان استخبارات افغانستان کار را بالای پاکستان آغاز نمود. در سال ۱۳۵۷ دولت وقت با همکاری اداره کاگب ریاست را به نام اگسا تأسیس نمود. ریاست اگسا در بخش خارجی و داخلی دفترهای را باز نمود. این اداره موجب قتل هزاران افغان سیاستمدار و غیر سیاسی گردیده کشور را خالی از شخصیت های اجتماعیی وسیاسی گردانید. در۱۶ سپتمبر ۱۳۵۸ اگسا به کام تبدیل شد. در ۶ جدی سال۱۳۵۸ کام به خاد تبدیل گردید که صرف برای حفاظت دولت بوده است. خاد در بخش باند گروپ های داخلی و دفع برنامه های خارجی فعالیت خودرا آغاز نمود. تشکیلات خاد وسعت پیدا نمود. سپس به وزارت امنیت دولتی تبدیل شد. وزارت امنیت توسط کورس های کوتاه مدت و طویل مدت توانست یک تعداد کدرهای حرفه ای تربیه نماید. این کدرها توانست گروپ ها و نمایندگی های مخفی در یک تعداد از کشورها تأسیس نماید. این وزارت در تشکیل خود ریاست اول، ریاست حوزه ها، ریاست چهارم ( بخش اقتصاد ) ریاست پنج ( بخش عملیات اوپراتیفی ) ، ریاست ۶ ریاست ۷ ( تعقیب ) ، ریاست۱۰ ( کنترل کارکنان ) ، ریاست ۱۱ ( مخابرات ) ریاست ۱۲ ( سرحدات ) مدیریت ل ۴۵ ( شفر ) مدیریت ل۱۵ ( نشرات ) مدیریت «م شا» ریاست کدرو پرنونل ریاست اداری، ریاست تخنیک و ترانسپورت غند محافظ ۱۰۱، لوا ۱۰، غند اوپراتیفی ریاست ۵ و غیره را تأسیس نماید. علاوه بر ( کا جی بی ) سازمان اطلاعات یک تعداد کشورهای اروپای شرقی، عراق کوبا سوریه لیبیا وهند نیز در بعضی موارد با خاد افغانستان همکاری داشتند. این اداره با ۱۱حزب پاکستانی، حزب توده و مجاهدین خلق ایرانی همکاری بشر دوستانه داشت. وزارت امنیت بالاخره در سال ۱۳۷۲ منحل شد. علت منحل شدن آن سه چیزبود. ۱. عقب نشینی اتحاد شوروی از صحنه سیاست جهانی و مبارزه ۲. ناتوانی مالی به منظور مبارزه در برابر ۷–۱۲میلیارد دالر که از طرف ۷۵ کشور به مخالفین پرداخته می شد. ۳. ضعف درونی رهبران حزب خلق
عکس ریاست عمومی امنیت ملیعکس ریاست عمومی امنیت ملیعکس ریاست عمومی امنیت ملیعکس ریاست عمومی امنیت ملی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس