رویکرد به تحریف

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] رویکرد «الغدیر» به تحریف. رویکرد الغدیر به تحریف، تألیف روح اللّه عباسی (متولد قم، 1357ش) است که در آن، به صورت مستند و تحلیلی به توضیح گزارش ها و نقادی های علامه امینی و کتاب جاودانه اش الغدیر در مسأله سرنوشت ساز تحریف فضیلت ها و منقبت های حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) پرداخته است. این اثر به زبان فارسی رسا و شیوا نوشته شده است. نام کامل این اثر عبارت است از: «رویکرد الغدیر به تحریف: پژوهشی در گزارش های الغدیر از تحریف روایات فضائل و مناقب علوی در کتب اهل سنت».
کتاب حاضر از مقدمه نویسنده (مشتمل بر مباحثی چون: انگیزه نگارش کتاب الغدیر، بحث ولایت در الغدیر، مبنای تحقیقی مرحوم علامه امینی، زیست نامه علامه امینی، میراث علامه امینی و درباره کتاب حاضر) و متن اصلی (شامل هفت فصل: 1- تحریف احادیث خلافت امیرالمؤمنین(ع)، 2- تحریف در حق حضرت ابوطالب(ع)، 3- تحریف غدیریه ی شعرای غدیر، 4- تحریف دو روایت در زیارت رسول اکرم(ص) و شناخت معصوم(ع)، 5- تحریف در حق ابوبکر، عمر، عثمان و معاویه، 6- جعل حدیث و تحریف احادیث جعلی و 7- نقد و معرفی کتب تحریف گر و دروغ پرداز) تشکیل شده است.
زبان و ادبیات این اثر، امروزین، روان و سلیس است. نویسنده از منابع قابل توجهی (207 منبع) از آثار معتبر عربی و فارسی از اندیشمندان قدیم و جدید برای نگارش اثر حاضر بهره برده است. شیوه نویسنده در این اثر، پژوهشی و تحلیلی است و به همین جهت مطالب را به صورت مستند آورده و به تحلیل و تلخیص پرداخته است. نویسنده در مقدمه اش گزارشی از مطالب و فصول کتاب نوشته و با تأکید بر ارزش و جامعیت کتاب الغدیر و یادآوری اسامی شماری از آثاری که برای گزارش و معرفی مباحث الغدیر منتشر شده، افزوده است که از جمله موضوعاتی که علّامه امینی(ره) در الغدیر آن را مطرح کرده اند، بحث تحریف کتب دینی- اعتقادی در طول تاریخ نشر و چاپ در جهان اسلام است و بنده در حدود چهار سال پیش، به پیشنهاد دوست پژوهنده ام، جناب آقای علی رضا هزار به تحقیق آن در الغدیر پرداخته و این مجموعه را به رشته تحریر درآوردم. محدوده و دایره موضوع مورد جستجوی ما در الغدیر، محصور در تحریفاتی است که در طول تاریخ نشر متون دینی- اعتقادی، یا توسط مؤلف کتب، یا مصحح، مهذب، ناقل، مترجم، ناشر و یا چاپخانه به صورت عمدی در کتب صورت گرفته، و علّامه امینی(ره) در طی مطالعات وسیع و عمیق خود در کتابخانه های کشورهای مختلف اسلامی در بررسی کتب به آنها برخورده و با تیزبینی به شناسایی آن پرداخته و پرده از خیانت دستان خیانتکار نسبت به ودایع علم کنار زده و آنها را رسوا نموده اند. ولی تصحیفاتی نیز در برخی از کتب وجود دارد که به صورت سهوی رخ داده و علّامه آنها را در الغدیر ذکر نموده، اما دایره بحث ما در این کتاب شامل این موضوع نمی شود، لذا از مطرح نمودن و ذکر کردن آنها در این کتاب خودداری کرده ایم
درباره محتوای این اثر چند نکته گفتنی است:
1. در این اثر برخی از تحریف های شرق شناسان نیز گزارش و مطرح شده است. در کتاب حاضر ده ها مورد از این گونه تحریفات به صورت مستند گزارش شده است و قلمرو بحث نویسنده محدود به مواردی است که تحریف به صورت عمدی رخ داده و از ذکر تحریفات سهوی خودداری کرده است. نویسنده محترم، خلاصه هر فصل را در آغاز همان فصل آورده است. اهمیت این اثر در این جهت است که روحیه علمی و انتقادی علامه امینی و همچنین نقش کتاب الغدیر را از منظر آسیب شناسی روایات اسلامی آشکارتر می سازد و روزنه ای به سوی سنجش داوری های خاورشناسان نسبت به میراث فرهنگی اسلام می گشاید و از منظری دیگر، چون تحریف گران در حقیقت دشمنان وحدت اسلامی هستند؛ کتاب الغدیر با افشای دست تفرقه افکن آنان می تواند زمینه ساز آشتی و وحدت بیشتر در بین شیعه و سنی شود و در کتاب حاضر، تلاش علمی و خالصانه علامه امینی برای درمان اختلافات گزارش شده است و نویسنده به خوبی توضیح داده است که علامه امینی با رسواساختن دروغ گویان و تحریف پیشگان، بسان طبیبی حاذق دارویی تلخ را تجویز کرده است که اگر به صورت جدّی وحدت و سلامت و پیروزی امت بزرگ اسلامی را خواهانیم، چاره ای جز استفاده از آن نداریم.

پیشنهاد کاربران

بپرس